Διεθνή

Οι επιδιώξεις Ερντογάν από το ταξίδι στη Γερμανία

Οι επιδιώξεις Ερντογάν από το ταξίδι στη Γερμανία

Πηγή Φωτογραφίας: Made Nagi | Συντελεστές: AP

Τα προσδοκώμενα οφέλη για τον Τούρκο πρόεδρο.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ετοιμάζεται να υποδεχθεί αύριο Παρασκευή στο Βερολίνο τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως “δύσκολο εταίρο”

Σύμφωνα και με τα όσα δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χεμπεστράιτ, «υπάρχουν πάντα δύσκολοι εταίροι που πρέπει να διαχειριστούμε», για να προσθέσει ωστόσο ότι «η Τουρκία αποτελεί σημαντικό παράγοντα σε πολλά θέματα και έχει σημασία να προχωρήσουμε σε αυτά τα ζητήματα».

Ωστόσο, ο Ερντογάν κανόνισε να παραμείνει στη Γερμανία την επομένη της συζήτησης της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Αυτό θεωρείται ως χειρονομία καλής θέλησης της Άγκυρας προς τη Δύση, σε μια εποχή που οι σχέσεις με την Τουρκία κλονίζονται υπό τη σκιά του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Αν εγκριθεί αύριο από την αρμόδια επιτροπή, θα εγκριθεί από την ολομέλεια και, αν υπογραφεί από τον πρόεδρο, θα γίνει και επίσημα νόμος του κράτους.

Ωστόσο, Γερμανός εκπρόσωπος υποσχέθηκε να διευκρινίσει τις προθέσεις του Σολτς και να αποσαφηνίσει στον Ερντογάν τη θέση του Βερολίνου για το Ισραήλ, τώρα που ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε τη Χαμάς απελευθερωτική οργάνωση και κατηγόρησε το Ισραήλ για φασισμό.

Στην ατζέντα αναμένεται να συμπεριληφθεί το μεταναστευτικό ζήτημα, το οποίο αποτελεί κοινή πρόκληση για την Τουρκία και την Ελλάδα ειδικότερα, αλλά και για την ΕΕ στο σύνολό της. Ο Ronald Mainardus, επικεφαλής ερευνητής και πολιτικός αναλυτής του ΕΛΙΑΜΕΠ, σχολίασε ότι “η ανανέωση της ελληνοτουρκικής συμφωνίας και της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας” (DW). Συνεπώς, έχουμε να κάνουμε με μια κλασική κατάσταση win-win”.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments