Διεθνή

Πορτογαλία: Αμφιβολίες για την υπόθεση διαφθοράς που οδήγησε σε παραίτηση τον πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα

Πορτογαλία: Αμφιβολίες για την υπόθεση διαφθοράς που οδήγησε σε παραίτηση τον πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα

Πηγή Φωτογραφίας: Portugal's Prime Minister António Costa speaks during a news conference, in Mdina, Malta, Friday, Sept. 29, 2023. Leaders of nine southern European countries called for the EU to finalize a new migration and asylum deal and to beef up efforts to prevent departures from North Africa during a one-day summit as another shipwreck drama unfolded off Libya. (AP Photo/Rene Rossignaud)

Η έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς μεγαλώνει στην Πορτογαλία καθώς τα λάθη στις υποκλοπές και η απόφαση του δικαστή να παραλείψει τα εγκλήματα της διαφθοράς και της αδικίας έχουν εγείρει αμφιβολίες για το εάν η πορτογαλική Εισαγγελία ήταν βιαστική με την υπόθεση που ερευνούσε και οδήγησε τον Αντόνιο Κόστα να παραιτηθεί από τον πρωθυπουργικό  θώκο.

Η έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς μεγαλώνει στην Πορτογαλία καθώς τα λάθη στις υποκλοπές και η απόφαση του δικαστή να παραλείψει τα εγκλήματα της διαφθοράς και της αδικίας έχουν εγείρει αμφιβολίες για το εάν η πορτογαλική Εισαγγελία ήταν βιαστική με την υπόθεση που ερευνούσε και οδήγησε τον Αντόνιο Κόστα να παραιτηθεί από τον πρωθυπουργικό  θώκο. Ωστόσο, η έρευνα συνεχίζεται και μια κατηγορία δεν μπορεί ακόμη να αποκλειστεί.

Οι Πορτογάλοι εξεπλάγησαν στις 7 Νοεμβρίου, όταν ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την παραίτησή του αφού έμαθε ότι ερευνάται για υπόθεση υποτιθέμενης διαφθοράς σε επιχειρήσεις που σχετίζονται με το λίθιο και το υδρογόνο, που βαφτίστηκε ως «Operation Influencer».

Η Αστυνομία συνέλαβε πέντε υπόπτους, μεταξύ των οποίων τον επιτελάρχη του Costa, Vítor Escária -ο οποίος είχε κρυμμένα περισσότερα από 75.000 ευρώ στο γραφείο του- και τον κουμπάρο του, Diogo Lacerda Machado.

Αλλά σε αυτήν την έκπληξη προστέθηκαν σύντομα και άλλοι, όταν το Σαββατοκύριακο ανακαλύφθηκε ότι η Εισαγγελία είχε κάνει λάθος κατά τη μεταγραφή μιας από τις υποκλοπές και είχε μπερδέψει τον Πρωθυπουργό με τον επικεφαλής της Οικονομίας, Αντόνιο Κόστα Σίλβα.

Έξι ημέρες μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού, ο ανακριτής απελευθέρωσε τους πέντε κρατούμενους στην επιχείρηση και έκρινε ότι δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία για πρακτικές διαφθοράς και επιθέσεις, διατηρώντας έτσι μόνο μικροαδικήματα, όπως διαπραγμάτευση επιρροής.

Αυτή η τροπή των γεγονότων δημιούργησε αμφιβολίες στην Πορτογαλία για το έργο των εισαγγελέων και πολλοί αναρωτιούνται ακόμη και αν ο πρωθυπουργός, τελικά, παραιτήθηκε για το τίποτα.

«Υπήρξε βιασύνη από την πλευρά της Εισαγγελίας κατά την ερμηνεία των υποκλοπών», είπε στην EFE ο Πορτογάλος δικηγόρος Πέδρο Φαλκάο, ο οποίος, ακόμη κι έτσι, επεσήμανε ότι είναι απαραίτητο να περιμένουμε γιατί μπορεί να προκύψουν νέα στοιχεία.

Το «Operation Influencer» εξαπέλυσε έρευνες σε περισσότερα από 40 μέρη, συμπεριλαμβανομένης της επίσημης κατοικίας του Κόστα, όλα τα έγγραφα που κατασχέθηκαν πρέπει να αναλυθούν προσεκτικά και η έρευνα παραμένει ανοιχτή.

Έτσι, δεν αποκλείεται η Εισαγγελία να βρει νέα στοιχεία με τα οποία να πείσει τον δικαστή ότι όντως πρόκειται για υπόθεση διαφθοράς.

Σε ότι αφορά τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό η Εισαγγελία περιορίστηκε στο να αναφέρει ότι υπάρχει αυτόνομη έρευνα σε εξέλιξη στο Ανώτατο Δικαστήριο και ότι αρκετοί ύποπτοι μίλησαν για φερόμενη εμπλοκή του στην υπόθεση και για «διαδικασίες ξεμπλοκαρίσματος».

Σε πολιτικό επίπεδο αρκετά κόμματα προέτρεψαν του Δημόσιους Λειτουργούς να ξεκαθαρίσουν τις υποψίες, θεωρώντας ότι θα ήταν πολύ σοβαρό να παραιτηθεί ένας πρωθυπουργός εξαιτίας ασταθών κατηγοριών.

Από την πλευρά του, ο Κόστα αρνήθηκε ότι διέπραξε παράνομες πράξεις.

Ο επικεφαλής της παραιτηθείσας κυβέρνησης ζήτησε συγγνώμη και αποστασιοποιήθηκε από τον πρώην κουμπάρο του, δηλώνοντας ότι «ένας πρωθυπουργός δεν έχει φίλους».

Όποιο και αν είναι το τέλος της, η διαδικασία έχει ήδη αρνητικό αντίκτυπο στην κοινή γνώμη.Οι συνέπειες είναι ήδη ορατές, ο πολιτικός σεισμός οδήγησε στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών για τις 10 Μαρτίου και ο Κόστα παραδέχτηκε ότι «μάλλον» δεν θα αναλάβει ποτέ ξανά δημόσια αξιώματα.

Πλέον απομένει να φανεί αν η έρευνα της εισαγγελίας θα ρίξει φως στην υπόθεση πριν αποφασίσουν οι Πορτογάλοι στις κάλπες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments