Ελλάδα

Πολυτεχνείο: 50 χρόνια μνήμης και τιμής

Πολυτεχνείο: 50 χρόνια μνήμης και τιμής

Πηγή Φωτογραφίας: 365088] ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 50ης ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ / 3η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Πολιτειακή και πολιτική ηγεσία απέτισε φόρο τιμής.

Στην επικαιρότητα, πολιτική και κοινωνική, της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και των μηνυμάτων του αναφέρθηκε η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας.

Συγκεκριμένα, στο Πολυτεχνείο  βρέθηκε νωρίς το πρωί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για να τιμήσει τους αγωνιστές της εξέγερσης του 1973.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου έφτασε στο Πολυτεχνείο όπου και κατέθεσε στεφάνι χωρίς ωστόσο να προβεί σε κάποια δήλωση προς τους δημοσιογράφους.

Στο μήνυμα του για την 50η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει λόγο για έναν «φάρο που φωτίζει τον δρόμο προς μια πιο ανοιχτή και δημοκρατική κοινωνία».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει επίσης ότι το σύνθημα «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία» τροφοδοτεί, σήμερα, την προσπάθεια για μία πιο σύγχρονη και ισχυρή Ελλάδα, καταλήγοντας πως «το Πολυτεχνείο ζει» στον χρόνο.

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία τονίζει πως η εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν υπήρξε μόνο μία μαζική εναντίωση των νέων της εποχής απέναντι στο ολοκληρωτικό καθεστώς της 21ης Απριλίου. Ήταν επίσης ένα κίνημα διεκδίκησης μιας καλύτερης ζωής και μιας δικαιότερης κοινωνίας, ένα αίτημα που εκφράστηκε ξεκάθαρα μέσα από το ιστορικό σύνθημα «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία».

«Τα μηνύματα του Πολυτεχνείου παραμένουν σήμερα απολύτως ζωντανά. Σε μια συνθήκη που ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας δυσκολεύεται να έχει πρόσβαση σε βασικά αγαθά, εξαιτίας μιας πολιτικής εξουσίας που στηρίζει τα συμφέροντα των λίγων αντί των πολλών. Σε μια συνθήκη που οι ατομικές ελευθερίες και η προστασία της ιδιωτικής ζωής των πολιτών είναι σε κίνδυνο, εξαιτίας νέων δικτύων επιτήρησης και παρακολουθήσεων. Την ίδια στιγμή, ο αντιιμπεριαλιστικός χαρακτήρας της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι τραγικά επίκαιρος, τις ημέρες που γινόμαστε μάρτυρες μίας ακόμη αιματοχυσίας στη Μέση Ανατολή».

«Το Πολυτεχνείο  50 χρόνια μετά, είναι πηγή έμπνευσης, είναι στήριγμα για τους σημερινούς και μελλοντικούς αγώνες. Τα μηνύματα του είναι επίκαιρα, είναι διαχρονικά. Σήμερα συναντιέται το σύνθημα “Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία” με τους αγώνες των εργαζομένων, των αυτοαπασχολουμένων επαγγελματιών εμπόρων, των επιστημόνων, της νεολαίας, ενάντια στην ακρίβεια, ενάντια στην κυβερνητική πολιτική υπερφορολόγησης των αδυνάτων, στον αγώνα ενάντια στους πλειστηριασμούς, για σύγχρονη Παιδεία, για Υγεία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών», δήλωσε μεταξύ άλλων ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας,  στην πορεία για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments