Διεθνή

Νετανιάχου: Η επιστροφή των ομήρων ιερή και υπέρτατη αποστολή [vid]

Νετανιάχου: Η επιστροφή των ομήρων ιερή και υπέρτατη αποστολή [vid]
«Η επιστροφή των ομήρων μας είναι μια ιερή και υπέρτατη αποστολή - στην οποία έχω δεσμευτεί. Δεν θα απομακρυνθούμε από την αποστολή μας που είναι να τους επιστρέψουμε, και είναι δική μου ευθύνη καθώς και του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου», είπε σε δηλώσεις του σήμερα, Τρίτη.  

«Ιερή και υπέρτατη αποστολή» χαρακτήρισε ο  πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου την επιστροφή των Ισραηλινών ομήρων που έχουν συλληφθεί από την τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

«Η επιστροφή των ομήρων μας είναι μια ιερή και υπέρτατη αποστολή – στην οποία έχω δεσμευτεί. Δεν θα απομακρυνθούμε από την αποστολή μας που είναι να τους επιστρέψουμε, και είναι δική μου ευθύνη καθώς και του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου», είπε σε δηλώσεις του σήμερα, Τρίτη.

Ο Νετανιάχου έκανε τη δήλωση αυτή αφότου ο ίδιος και το πολεμικό του υπουργικό συμβούλιο συναντήθηκαν με τις οικογένειες των ομήρων τη Δευτέρα, λέγοντας ότι «είναι πάντα στην καρδιά μου και καθοδηγούν τις ενέργειές μου».

Υποσχέθηκε ότι δεν θα σταματήσει να πολεμά μέχρι η ισραηλινή κυβέρνηση να τους φέρει στο σπίτι και να καταστρέψει τη Χαμάς.

Η νέα δήλωση του ισραηλινού πρωθυπουργού έρχεται καθώς οι συγγενείς των ομήρων αυξάνουν την πίεσή τους προς την κυβέρνηση για την επιστροφή των δικών τους, αλλά και τις δηλώσεις αξιωματούχου του Κατάρ ότι η συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς για την απελευθέρωσή τους πιθανόν να ανακοινωθεί σήμερα.

Κατάρ: Η συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς πιθανόν να ανακοινωθεί σήμερα

«Η συμφωνία για τους ομήρους βρίσκεται στο τελικό στάδιο, όσο πιο κοντά έχουμε φτάσει σε μια κατάπαυση του πυρός», μετέδωσε η ισραηλινή Haaretz, επικαλούμενη πηγή που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις.

«Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο, πλησιάζουμε στο σημείο να ανακοινώσουμε κατάπαυση του πυρός» πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος διευκρινίζοντας ότι οι λεπτομέρειες που έχουν δημοσιευθεί μέχρι στιγμής, δεν αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια τις επί μέρους συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί μεταξύ των μερών.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ Majed Al-Ansari επιβεβαίωσε τα παραπάνω γνωστοποιώντας ότι οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση ομήρων που συνελήφθησαν στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου βρίσκονται στο «πλησιέστερο σημείο» σε μια συμφωνία και έχουν φτάσει στο «τελικό στάδιο».

«Βρισκόμαστε στο πιο κοντινό σημείο που είχαμε ποτέ στην επίτευξη συμφωνίας», δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν φτάσει σε ένα «κρίσιμο και τελικό στάδιο».

Νωρίτερα, ο ηγέτης της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια δήλωσε: «Είμαστε κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για εκεχειρία», σε ανάρτησή του στο Telegram. Έντονες διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση του Κατάρ βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο πρωθυπουργός του Κατάρ δήλωσε την Κυριακή ότι μια συμφωνία για την απελευθέρωση ορισμένων από τους αιχμαλώτους με αντάλλαγμα μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός εξαρτάται από «δευτερεύοντα» πρακτικά ζητήματα.

Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, πηγές προσκείμενες στη Χαμάς και στην τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Τζιχάντ, οι δυο παρατάξεις πράγματι αποδέχθηκαν συμφωνία, οι λεπτομέρειες της οποίας μένουν να ανακοινωθούν επίσημα από το Κατάρ και τους μεσολαβητές. Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει αντιδράσει μέχρι στιγμής στις δηλώσεις αυτές.

Οι συνομιλίες Ισραήλ – Χαμάς επιταχύνονται

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ και το AFP, η πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ), η Μιριάνα Σπόλιαριτς, συναντήθηκε χθες Δευτέρα το βράδυ με κορυφαίους αξιωματούχους του Κατάρ και με τον Χανίγια, που έχει έδρα το εμιράτο του Κόλπου, για να «υπάρξει πρόοδος στις ανθρωπιστικές υποθέσεις που συνδέονται με την ένοπλη σύρραξη στο Ισραήλ και στη Γάζα».

Το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ μεσολαβούν για τη σύναψη συμφωνίας που θα προβλέπει απελευθέρωση ομήρων με αντάλλαγμα κυρίως κατάπαυση του πυρός μερικών ημερών στη Λωρίδα της Γάζας.

Μολονότι η ΔΕΕΣ διαβεβαιώνει πως δεν συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, επιμένει «ομάδες (της) να επιτραπεί να επισκεφθούν τους ομήρους για να εγγυηθούν ότι είναι καλά και για να τους διανείμουν φάρμακα» καθώς και «για να μπορέσουν να επικοινωνήσουν οι όμηροι με τις οικογένειές τους», σύμφωνα με ανακοίνωσή της.

«Δεν είχαμε φθάσει ποτέ τόσο κοντά» και πλέον «έχουμε αυτοπεποίθηση» αλλά «μένει δουλειά να γίνει» και «δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι να γίνει», σχολίασε ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κέρμπι.

Τελευταίες λεπτομέρειες;

Δυο πηγές ενήμερες σχετικά είπαν σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο πως οι συνομιλίες αφορούν την απελευθέρωση «50 ως 100 ομήρων» σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση 300 παλαιστινίων κρατουμένων στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και γυναικών.

Η μεταφορά τους θα γίνει κατά φάσεις, θα ανταλλάσσονται «δέκα» όμηροι με «τριάντα» φυλακισμένους καθημερινά, ενώ προβλέπεται επίσης να επιτραπεί η είσοδος τροφίμων, ιατρικής και φαρμακευτικής βοήθειας και καυσίμων, καθώς και – πάνω απ’ όλα – να κηρυχθεί «πενθήμερη ανανεώσιμη ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός», κατά τις πηγές του AFP.

Ωστόσο η κυβέρνηση του Ισραήλ επιμένει στην ταυτόχρονη απελευθέρωση μελών των ίδιων οικογενειών, κάτι που σημαίνει πως αν αφήνεται ελεύθερος άμαχος ή άμαχη θα φεύγει μαζί του ο ή η σύντροφός του, ακόμη κι αν ανήκει στις τάξεις του στρατού. Η Χαμάς, η οποία δεν θέλει να αφήσει ελεύθερους τους αιχμαλώτους της, το απορρίπτει μέχρι στιγμής, πάντα σύμφωνα με αυτές τις δυο πηγές.

Συγγενείς των ομήρων συναντήθηκαν χθες βράδυ με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ και τα μέλη της «κυβέρνησης πολέμου» που έχει σχηματίσει, για να πιέσουν να ενταθούν οι προσπάθειες να επιστρέψουν οι περίπου 240 άνθρωποι στα χέρια της Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας στο Ισραήλ.

«Το να φέρουμε πίσω τους απαχθέντες μας είναι ιερό και ύψιστο καθήκον κι έχω δεσμευτεί σ’ αυτό», ανέφερε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου μέσω Twitter έπειτα από τη συνάντηση, χωρίς να σηκώσει το πέπλο που καλύπτει τις διαπραγματεύσεις, διαβεβαιώνοντας μολαταύτα πως συζήτησε με «ανοικτή καρδιά» με τις οικογένειες.

«Δεν θα σταματήσουμε τις μάχες προτού πάμε τους ομήρους πίσω στα σπίτια τους, καταστρέψουμε τη Χαμάς και σιγουρευτούμε πως δεν υφίσταται πλέον απειλή από τη Γάζα», πρόσθεσε.

Περίπου 1.200 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σκοτώθηκαν στην επίθεση της Χαμάς, σύμφωνα με τις αρχές· πρόκειται για επίσης εύρους χωρίς προηγούμενο από ιδρύσεως του εβραϊκού κράτους το 1948.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments