SPOTLIGHTS

Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού: Αποκαρδιωτικά τα στατιστικά στοιχεία

Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού: Αποκαρδιωτικά τα στατιστικά στοιχεία

Πηγή Φωτογραφίας: Children’s Day 2022 | Photo: Suresh K Pandey/Outlook

Η φτώχεια, η ρύπανση, η κακή διατροφή συνεχίζουν να μαστίζουν τα παιδιά του δρόμου - Εκατομμύρια ανήλικοι ανεξάρτητα την εθνικότητα, το φύλο, την θρησκεία ή την καταγωγή τους, κακοποιούνται ή παραμελούνται από τα πρώτα τους χρόνια.

Σίγουρα έχεις πει, κάποια στιγμή στη ζωή σου, ότι θα ήθελες να ξαναγινόσουν παιδί – όχι με τη ρομαντική έννοια, αλλά επειδή θα είχες λυμένα όλα τα προβλήματά σου. Θα υπήρχες για να περνάς καλά. Δεν θα είχες στρες, άγχος προβλήματα παρα μόνο του σχολείου και της παρέας…

View this post on Instagram

A post shared by Waiswa_ isa (@mukwaya_ibra)

Το 2023, η πραγματικότητα των παιδιών δεν είναι αυτή που νομίζεις. Σύμφωνα με τον Δείκτη KidsRights Index, το παρόν και το μέλλον τους βρίσκονται σε κρίση, καθώς βάλλονται από παντού. Πόλεμοι, φτώχεια, κλιματική αλλαγή είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν.Περιβαλλοντικοί κίνδυνοι όπως οι τυφώνες, η ξηρασία, τα κύματα καύσωνα και οι πλημμύρες επηρεάζουν ένα δισεκατομμύριο παιδιά στον πλανήτη. Οι μισοί νέοι ζουν σε 33 χώρες που θεωρούνται «εξαιρετικά υψηλού κινδύνου» λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Κοιτάζοντας στο εγγύς μέλλον, καθώς πλησιάζουμε το COP28 –τη διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στο Ντουμπάι– και τη διάσκεψη των αναπτυσσόμενων κρατών των μικρών νησιών στην Αντίγκουα και Μπαρμπούντα τον Μάιο του 2024, ας διασφαλίσουμε ότι τα δικαιώματα των παιδιών είναι στο κέντρικο άξωνα.

Στην Ουκρανία, 7,5 εκατομμύρια παιδιά επηρεάζονται δυσανάλογα από τον πόλεμο, με πολλά να αναγκάζονται να φύγουν από τη χώρα τους.

Όσον αφορά στην υγεία τους, εξαιτίας της πανδημίας, οι εμβολιασμοί πήγαν μία δεκαετία πίσω, με 67 εκατομμύρια παιδιά να μην μπορούν να κάνουν εμβόλια ρουτίνας.

Ο Δείκτης για τα Παιδικά Δικαιώματα εξέτασε τους πυλώνες: Ζωή, Υγεία, Εκπαίδευση, Ασφάλεια, Περιβάλλον που τους παρέχει ευκαιρίες. Από τα 193 κράτη που εξέτασε, ούτε ένα δεν πήρε καλή βαθμολογία για τους πρώτους τέσσερις. Τα περισσότερα πήραν «μέτρια» ή «χαμηλή». Όταν προστέθηκε και το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής στην εξίσωση, οι χώρες που βρέθηκαν χαμηλότερα στη συνολική κατάταξη ήταν το Νότιο Σουδάν, το Αφγανιστάν και το Τσαντ, ενώ το καλύτερο σκορ είχαν η Ισλανδία, το Λουξεμβούργο και η Φινλανδία.

View this post on Instagram

A post shared by Waiswa_ isa (@mukwaya_ibra)

Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας ήταν καταστροφικός για τη δεύτερη, με 7,5 εκατομμύρια παιδιά να πληρώνουν το μεγαλύτερο τίμημα και τη UNICEF να προβλέπει ότι τουλάχιστον 1,6 εκατομμύριο από αυτά θα αναγκαζόταν να φύγει από τη χώρα. Επίσης, υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο παιδιά από την Ουκρανία θα χρειαστούν ψυχική στήριξη για να ξεπεράσουν το τραύμα του πολέμου.

Ο πόλεμος στο Σουδάν, ο οποίος ξέσπασε τον φετινό Απρίλιο, έφερε 8,5 εκατομμύρια παιδιά στο έλεος ανθρωπιστικής βοήθειας. Υπολογίζεται πως 1 στα 4 αγόρια και 1 στα 3 κορίτσια δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση, ενώ όλα τους είναι πιθανότερο να γίνουν θύματα κακοποίησης και στρατολόγησης από ένοπλες ομάδες.

View this post on Instagram

A post shared by Waiswa_ isa (@mukwaya_ibra)

Ήδη, από το 2022, το καθεστώς των Ταλιμπάν έχει αφαιρέσει από τα κορίτσια το δικαίωμα στην εκπαίδευση. Πέρα από την έλλειψη γνώσεων και ενημέρωσης που συνεπάγεται αυτό, έχουν ήδη αυξηθεί οι παιδικοί γάμοι και η παιδική εργασία στη χώρα.

Ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής

View this post on Instagram

A post shared by Waiswa_ isa (@mukwaya_ibra)

Τα παιδιά 11 κρατών (Μπαγκλαντές, Κίνα, Ινδονησία, Αίγυπτος, Ινδία, Μεξικό, Πακιστάν, Φιλιππίνες, Δημοκρατία της Κορέας, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ) καλούνται να προσαρμοστούν σε χειρότερες συνθήκες ζωής, εξαιτίας της κλιματικής κρίσης.Ας σηματοδοτήσουμε αυτή την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού ως μια συλλογική στιγμή που ακούμε τα παιδιά μας και ακολουθούμε το παράδειγμά τους προς ένα μέλλον στο οποίο όχι μόνο θα επιβιώσουν – αλλά θα ευδοκιμήσουν πραγματικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments