Ελλάδα

Προσωπικός γιατρός: Αυτές είναι όλες οι αλλαγές – Όσα πρέπει να ξέρετε [vid]

Προσωπικός γιατρός: Αυτές είναι όλες οι αλλαγές – Όσα πρέπει να ξέρετε [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου,Η έναρξη λειτουργίας του θεσμού του προσωπικού γιατρού πριν από περίπου ένα χρόνο είχε στόχο ο συγκεκριμένος γιατρός να αποτελέσει το πρώτο σημείο επαφής μας με το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Η έναρξη λειτουργίας του θεσμού του προσωπικού γιατρού πριν από περίπου ένα χρόνο είχε στόχο ο συγκεκριμένος γιατρός να αποτελέσει το πρώτο σημείο επαφής μας με το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Η έναρξη λειτουργίας του θεσμού του προσωπικού γιατρού πριν από περίπου ένα χρόνο είχε στόχο ο συγκεκριμένος γιατρός να αποτελέσει το πρώτο σημείο επαφής μας με το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ενώ μεταξύ άλλων θα λειτουργούσε ως σύμβουλος υγείας και πλοηγός μας σε αυτό, παρέχοντας ολοκληρωμένη και συνεχή φροντίδα με σκοπό την πρόληψη και αντιμετώπιση της νόσου και την προαγωγή της υγείας.

Εντούτοις, παρά τα οικονομικά κίνητρα που δόθηκαν, αλλά και την επέκταση των ειδικοτήτων που μπορούσαν να συμμετέχουν στον θεσμό, ο αριθμός των γιατρών που εντάχθηκαν ήταν πολύ μικρότερος του αναμενόμενου, και κατά συνέπεια, ακόμη και οι πολίτες που ήθελαν να έχουν προσωπικό γιατρό, δεν έβρισκαν διαθέσιμο στην περιοχή τους για να κάνουν εγγραφή. Το αποτέλεσμα ήταν, σταδιακά ο θεσμός να ατονίσει και, τέλος, να μη λειτουργήσει.

Πριν από περίπου ένα μήνα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μίλησε για την αναμόρφωση του τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγεία και του θεσμού του προσωπικού γιατρού, την πρόληψη στο πλαίσιο της Δημόσιας Υγείας και την δημιουργία ενός αρραγούς μετώπου με ένα ενιαίο δίκτυο όλων των μονάδων.

Έδωσε έμφαση στις αλλαγές που προωθούνται, ώστε να διευρυνθεί η δεξαμενή των γενικών γιατρών και παθολόγων και να επαναπατριστούν γιατροί, ιδίως από Κύπρο και Βρετανία. Θα δοθούν κίνητρα οι γιατροί να επιλέγουν την Ελλάδα για να εργαστούν. Ανακοίνωσε αλλαγές στον θεσμό της υπηρεσίας υπαίθρου και κίνητρα σε γιατρούς που θέλουν να αποκτήσουν ειδικότητα Γενικής Ιατρικής και Παθολογίας.

Τα δύο βασικά προβλήματα της ΠΦΥ σήμερα είναι οικονομικής και επαγγελματικής φύσεως. Αυτά τα δύο έρχεται να λύσει η μεταρρύθμιση που επιχειρείται.

Το νομοσχέδιο της ΠΦΥ έχει τρεις πυλώνες

• Την αλλαγή της ιατρικής εκπαίδευσης σε Πανεπιστημιακές Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θα δημιουργηθούν, αντί για τα νοσοκομεία όπως γίνεται σήμερα. • Τον προσωπικό γιατρό με τον συντονιστή βοηθό του (patient navigator) • Και το πιλοτικό πρόγραμμα επαναπατρισμού Παθολόγων και Γενικών Ιατρών από την Κύπρο και την Αγγλία με υψηλές οικονομικές απολαβές και φοροαπαλλαγές, περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου.

Στόχος του νέου νομοσχεδίου είναι να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις που θα κάνουν ελκυστικές τις δυο ιατρικές ειδικότητες που έχουμε μεγάλη έλλειψη: “Η χώρα μας αντιμετωπίζει ένα μεγάλο πρόβλημα που δεν είναι άλλο από την απώλεια του ιατρικού πληθυσμού. Οι διαγωνισμοί που κάνουν βγαίνουν άγονοι καθώς οι πτυχιούχοι γιατροί επιλέγουν να κάνουν την ειδικότητα τους στο εξωτερικό όπου τελικά αποφασίζουν να ζήσουν. Σήμερα κάνουμε ένα σπουδαίο βήμα για να αλλάξουμε αυτό το δεδομένο. Μέσα από αυτό το σχέδιο νόμου δίνουμε οικονομικά αλλά και επαγγελματικά κίνητρα ώστε οι πτυχιούχοι γιατροί μας να επιλέξουν τη χώρα μας και να επιλέξουν αυτές τις δυο ειδικότητες που έχουμε έλλειψη”.

Πανεπιστημιακές Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Αναλυτικά το νομοσχέδιο καταργεί το θεσμό του αγροτικού γιατρού που αφορά τους πτυχιούχους που δεν έχουν επιλέξει ακόμα ειδικότητα.

Οι γιατροί στα περιφερειακά ιατρεία και κέντρα υγείας ουσιαστικά θα μπορούν να γίνουν προσωπικοί γιατροί και θα έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε Πανεπιστημιακές Μονάδες Πρωτοβάθμιας Υγείας που αναμένεται να δημιουργηθούν σε συνεννόηση με το υπουργείο Παιδείας.

“Ο νέος γιατρός θα μπορεί να εργαστεί και στα αστικά κέντρα” είπε η κυρία Αγαπηδάκη και συμπλήρωσε: “Για παράδειγμα εάν ένας Δήμος έχει 10.000 κατοίκους χρειαζόμαστε 5 προσωπικούς γιατρούς. Μετά το πρώτο έτος της υποχρεωτικής τους θητείας οι προσωπικοί γιατροί θα λαμβάνουν 30.000 ευρώ καθαρά και 46.000 ευρώ ετήσια αποζημίωση” είπε η κυρία Αγαπηδάκη.

Σημειώνεται ότι σήμερα υπηρετούν 1.261 γιατροί στην ύπαιθρο και το επόμενο διάστημα θα ανοίξουν 1.270 νέες θέσεις και σταδιακά έως το τέλος του επόμενο έτους θα έχουμε 2.500 νέους προσωπικούς γιατρούς.

Γιατροί υπαίθρου

Ειδικότερα, στο σύστημα του προσωπικού γιατρού θα ενταχθούν οι γιατροί υπαίθρου. Η εκπαίδευση αυτών που θα επιλέξουν την ΠΦΥ θα γίνεται σε πανεπιστημιακές μονάδες ΠΦΥ.

Μετά την υπηρεσία υπαίθρου σε ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας θα έχουν την δυνατότητα να ενταχθούν στην ΠΦΥ με καθαρά έσοδα 30.000 ευρώ. Μέσα στο 2024 θα ενταχθούν στο σύστημα 2.500 νέοι γενικοί γιατροί και παθολόγοι. Ο στόχος των αλλαγών είναι να αυξηθεί το ποσοστό των γενικών γιατρών και παθολόγων, ώστε να υπάρχει το δυναμικό για την ΠΦΥ και κανένας πολίτης να μην μείνει ακάλυπτος.

Η υπουργός μίλησε για συνολική αναμόρφωση του συστήματος και για αλλαγές που επιβάλλεται να γίνουν στην ΠΦΥ. Το μοντέλο αλλάζει και ο προσωπικός γιατρός θα στηρίζεται στο έργο του από τον βοηθό συντονιστή, ο οποίος θα έχει την φροντίδα του εγγεγραμμένου πληθυσμού. Ουσιαστικά πρόκειται για έναν βοηθό που θα κλείνει τα ραντεβού των ασθενών, θα συμπληρώνει τον ιατρικό φάκελο του ασθενούς, θα ενημερώνει τους ασθενείς για τα προγράμματα προληπτικής ιατρικής. Στόχος πάντα είναι η οργάνωση του δικτύου πρωτοβάθμιας Υγείας και η καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

Ο θεσμός του προσωπικού γιατρού, τους τελευταίους μήνες έχει ατονήσει εξαιτίας της μικρής συμμετοχής των ιδιωτών γιατρών. Αυτή τη φορά, στο σύστημα, πέρα από γενικούς γιατρούς και παθολόγους, δεν θα ενταχθούν άλλες ειδικότητες γιατρών.

Στόχος όλων των αλλαγών είναι η αύξηση του ποσοστού γιατρών ΠΦΥ και από το 6% παθολόγων και γενικών γιατρών που έχει η Ελλάδα σήμερα στο σύνολο των γιατρών, να πλησιάσουμε το 26% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments