Διεθνή

Η Ισπανία, μια φωνή υποστήριξης των Παλαιστινίων στην ΕΕ

Η Ισπανία, μια φωνή υποστήριξης των Παλαιστινίων στην ΕΕ

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay,Ιστορικά κοντά στον αραβικό κόσμο, η Ισπανία προσπαθεί να ωθήσει σε μια πιο ευνοϊκή γραμμή για την παλαιστινιακή υπόθεση στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια προσέγγιση που θα υποστηρίξει ο πρωθυπουργός της Πέδρο Σάντσεθ σήμερα στη διάρκεια μιας επίσκεψης στη Μέση Ανατολή.

Έχοντας επανεκλεγεί από το Κοινοβούλιο για μια νέα τετραετή θητεία, ο Σοσιαλιστής Σάντσεθ συναντάται απο κοινού με τον Βέλγο ομόλογό του Αλεξάντερ ντε Κρο με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Ισραήλ

Ιστορικά κοντά στον αραβικό κόσμο, η Ισπανία προσπαθεί να ωθήσει σε μια πιο ευνοϊκή γραμμή για την παλαιστινιακή υπόθεση στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια προσέγγιση που θα υποστηρίξει ο πρωθυπουργός της Πέδρο Σάντσεθ σήμερα στη διάρκεια μιας επίσκεψης στη Μέση Ανατολή.

Έχοντας επανεκλεγεί από το Κοινοβούλιο για μια νέα τετραετή θητεία, ο Σοσιαλιστής Σάντσεθ συναντάται απο κοινού με τον Βέλγο ομόλογό του Αλεξάντερ ντε Κρο με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Ισραήλ, και με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς στη Δυτική Όχθη.

Η επίσκεψη αυτή θα συνεχιστεί αύριο, Παρασκευή, στην Αίγυπτο όπου ο Σάντσεθ, που ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, και ο ντε Κρο, που θα τον διαδεχθεί στην προεδρία την 1η Ιανουαρίου, θα συναντηθούν με τον πρόεδρο Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι και τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Άχμεντ Αμπού Γέιτ.

Ευκαιρία για τον Ισπανό πρωθυπουργό –η χώρα του οποίου είχε διοργανώσει το 1991 την ειρηνευτική διάσκεψη η οποία άνοιξε τον δρόμο για τις συμφωνίες του Όσλο– να ανανεώσει την έκκλησή του για μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και τη διεξαγωγή μιας συνόδου κορυφής για την ειρήνη, η οποία θα καταλήξει σε μια πολιτική επίλυση της σύγκρουσης ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Παλαιστινίους στη βάση των δύο κρατών.

Αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους

Κατά τη γενική πολιτική ομιλία του την περασμένη Τετάρτη, ο Σάντσεθ –που κυβερνά σε συνασπισμό με το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς Sumar– υποσχέθηκε πως η “πρώτη δέσμευση” της νέας κυβέρνησής του στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής θα είναι να “εργαστεί στην Ευρώπη και στην Ισπανία για την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους”.

Τάχθηκε την ίδια στιγμή “στο πλευρό του Ισραήλ” απέναντι στην “τρομοκρατική επίθεση” που διαπράχθηκε από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, καλώντας παράλληλα το εβραϊκό κράτος να θέσει τέλος “στην τυφλή δολοφονία Παλαιστινίων”.

Σύμφωνα με τον Ισάιας Μπαρενιάδα, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Κομπλουτένσε της Μαδρίτης, ο Σάντσεθ ελπίζει πως η θέση του θα έχει “ένα παιδευτικό αποτέλεσμα” στην υπόλοιπη ΕΕ σε μια στιγμή που οι δυτικές χώρες αποτελούν αντικείμενο επικρίσεων στον αραβικό κόσμο που εκτιμά πως είναι πολύ ευνοϊκές απέναντι στο Ισραήλ.

Το 2014, υπό συντηρητική κυβέρνηση, το ισπανικό Κοινοβούλιο είχε εγκρίνει ψήφισμα καλώντας στην αναγννώριση παλαιστινιακού κράτους, με την υποστήριξη του συνόλου των πολιτικών σχηματισμών. Η μη δεσμευτική αυτή ψήφος, ωστόσο, δεν ακολουθήθηκε από αποτέλεσμα.

Στην Ευρώπη πολλές μικρές χώρες έκαναν το βήμα, όπως η Σουηδία, η Ουγγαρία, η Μάλτα ή η Ρουμανία. Όμως κανένα από τα μεγαλύτερα κράτη μέλη της ΕΕ δεν το έχει κάνει, κάτι που μπορεί να κάνει την Ισπανία πρωτοπόρο.

Για τον Πέδρο Σάντσεθ, που έχει συμπεριλάβει στη νέα κυβέρνησή του μια υπουργό με Παλαιστίνιο πατέρα, υπάρχει σήμερα “μια ευκαιρία”, αλλά και “πολλή πίεση” προκειμένου να προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση, κυρίως εκ μέρους του αριστερού συμμάχου του και της κοινής γνώμης, εξηγεί ο Ισάιας Μπαρενιάδα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments