Πολιτική

Η ατζέντα και οι συναντήσεις Μητσοτάκη στο Λονδίνο

Η ατζέντα και οι συναντήσεις Μητσοτάκη στο Λονδίνο

Πηγή Φωτογραφίας: [365210] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Γλυπτά του Παρθενώνα, ομογένεια και επενδύσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται από χθες στη βρετανική πρωτεύουσα, αλλά το πρόγραμμά του είναι ιδιωτικό προς το παρόν, καθώς η κόρη του Σοφία εργάζεται στο Λονδίνο, με τις επίσημες επαφές και τα ταξίδια να ξεκινούν την Κυριακή (συνέντευξη στο BBC) και να διαρκούν μέχρι την ερχόμενη Τρίτη. Κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψης, ακριβώς ένα χρόνο από την τελευταία της επίσκεψη στο Λονδίνο, θα παρουσιαστούν τρία θέματα της ατζέντας με συγκεκριμένους στόχους -γλυπτά Παρθενώνα, επενδύσεις και διασπορά-, συνοδευόμενη από αντιπροσωπεία συμβούλων και τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη.

Αυτή τη φορά, το δρομολόγιο της ελληνικής αντιπροσωπείας περιλαμβάνει και την Ντάουνινγκ Στριτ, ενώ θα είναι η πρώτη φορά που ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί τετ-α-τετ με τον υπουργό Εξωτερικών Ρίσι Σνακ. Μάλιστα, θα έχει συναντηθεί προηγουμένως και με τον αρχηγό του Εργατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης, Κιρ Στάμερς, και θα ολοκληρώσει το ταξίδι του με αυτή τη συνάντηση κορυφής την Τρίτη. Και στις δύο περιπτώσεις αναμένεται να αναφερθεί στη στενή σχέση και τις κοινές αξίες που μοιράζονται Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ αναμένεται να συζητήσει και τις τρέχουσες προκλήσεις στην Ευρώπη, διεθνή και περιφερειακά ζητήματα.

Όπως επιβεβαίωσαν συνεργάτες του Πρωθυπουργού, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει το θέμα των γλυπτών τόσο στον κ. Σουνάκ όσο και στον κ. Στάρμερ. Μπορεί η ελληνική πλευρά να μην αναμένει άμεσα αποτελέσματα, αλλά εκτιμάται ότι τόσο η παρασκηνιακή πολιτιστική διπλωματία όσο και η δημόσια ανάδειξη των θεμάτων θα συνεχιστούν.

Επιπλέον, η κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι η “αθόρυβη” δράση της έφερε ξανά στο προσκήνιο το θέμα της επανένταξης των γλυπτών, ώστε να εκτεθούν στο σύνολό τους στο Μουσείο της Ακρόπολης, και άρχισε να καταγράφει μια αλλαγή της γνώμης της βρετανικής κοινής γνώμης για το θέμα.

¨Δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε την ιδιοκτησία του Βρετανικού Μουσείου”, υποστηρίζει κυβερνητική πηγή. Σημειώνεται επίσης ότι στόχος της κίνησης της ελληνικής πλευράς είναι να διερευνηθεί η δυνατότητα μιας “αμοιβαία επωφελούς” λύσης. Στο πλαίσιο αυτό, μένει να δούμε αν οι επαφές με τον Τζορτζ Όσμπορν θα μπορούσαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα της αποστολής της ελληνικής πλευράς, π.χ. στο πρόγραμμα Γεραπετρίτη.

Στο επίκεντρο του πρωθυπουργού είναι προφανώς οι επενδύσεις, καθώς τη Δευτέρα θα συναντήσει κορυφαίους επενδυτές, αλλά και σκοπεύει να παρουσιάσει τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα στο συνέδριο που οργανώνει το Ελληνικό Χρηματιστήριο με τη Morgan Stanley στο Λονδίνο. Ο Πρωθυπουργός (που ήταν κεντρικός ομιλητής και στο περσινό roadshow του Χρηματιστηρίου) θα έχει δημόσια συζήτηση με τον αντιπρόεδρο Investment Banking της Morgan Stanley, Λούιτζι Ρίτσο.

Στις διεθνείς επαφές, είναι σαφές ότι η ελληνική οικονομία κινείται με τον “αέρα” της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας και άλλων δεικτών που μπορούν να ενισχύσουν τον ισχυρισμό ότι η ελληνική οικονομία “συνεχίζει να αποτελεί θετική έκπληξη στην ευρωζώνη”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments