Nέα της αγοράς

Folli Follie: «Ούτε εξάμηνο…» εάν δεν αποδεσμευθεί η περιουσία

Folli Follie: «Ούτε εξάμηνο…» εάν δεν αποδεσμευθεί η περιουσία

Πηγή Φωτογραφίας: Folli Follie | Planet.com

Σε άμεσο κίνδυνο η επιβίωση της Folli Follie εάν δεν αποδεσμευθούν ακίνητα και μετρητά – Στις 23 Ιανουαρίου 2024 η εκδίκαση στον Άρειο Πάγο

Παρότι ουσιαστικά η επόμενη μέρα για την πολύπαθη Folli Follie εξαρτάται από το αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου που θα κρίνει σε ανώτατο δικαστικό επίπεδο αν θα πρέπει να προχωρήσει ή όχι η αποδέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, τυπικά έχει ξεκινήσει, καθώς ολοκληρώθηκε το σχέδιο εξυγίανσης με τη μετάβαση στο διάδοχο νέο εταιρικό σχήμα FF OpsCo MAE, όπου βασικοί μέτοχοι είναι οι ομολογιούχοι.

«Πρόκειται για project μοναδικό διαγαλαξιακά, δεν υπάρχει και δεν θα ξανά υπάρξει» τόνισε εμφατικά ο Γιώργος Σάμιος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της FF Group, στη χθεσινή συνάντηση με τους δημοσιογράφους, αναφέροντας ότι η προσωρινή διοίκηση (σ.σ. είχε τοποθετηθεί με δικαστική απόφαση το 2020 ύστερα από αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς) ολοκλήρωσε το έργο της εξυγίανσης του ομίλου σε ό,τι της αναλογούσε.

Ο κος Σάμιος κατέχει τη θέση του CEO στο Διοικητικό Συμβούλιο της FF OpsCo, η οποία ξεκίνησε τη λειτουργία της πριν λίγες μέρες, με πρόεδρο τον Θεμιστοκλή Καλαποθαράκο και μέλος τον Γερμανό Daniels Malte Cornelius.

Σημειώνεται ότι η FF OpsCo η οποία αναλαμβάνει την επιχειρηματική δραστηριότητα της πρώην Folli Follie, ήτοι τη δραστηριότητα σε κοσμήματα, λιανική ένδυσης και καλλυντικά, με ότι έχει απομείνει από τον θηριώδη όμιλο των Κουτσολιούτσων με τις 45 θυγατρικές σε 31 χώρες, συστάθηκε τον περασμένο Μάιο. Πρόκειται για πρόβλεψη του σχεδίου εξυγίανσης του ομίλου, που συχνά πυκνά η υλοποίησή του επιχειρήθηκε να εμποδιστεί από τους παλαιούς μετόχους και κατηγορούμενους – μαζί με άλλα έξι άτομα – για ποινικά αδικήματα, όπως απάτη εις βάρος του επενδυτικού κοινού, ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, χειραγώγηση αγοράς, εγκληματική οργάνωση και πλαστογραφία.

Αξίζει να αναφερθεί ότι με την ολοκλήρωση της εξυγίανσης, το ποσοστό συμμετοχής της οικογένειας Κουτσολιούτσου στη νέα Folli Follie ουσιαστικά εξαϋλώνεται.

«Ούτε εξάμηνο…» Ωστόσο κατά την εκτίμηση του κου Σάμιου χωρίς την αποδέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας (28 εκατ. ευρώ αποτίμηση ακινήτων και 3 εκατ. ευρώ σε μετρητά) η FF OpsCo και κατ’ επέκταση η NewCo, στην οποία θα εισφέρονταν όλα τα ακίνητα και πάγια στοιχεία της εταιρείας, προς αποπληρωμή των ομολογιούχων, δεν μπορούν να προχωρήσουν «ούτε εξάμηνο».

Κι αυτό γιατί, όπως σημείωσε ο ίδιος, οι ομολογιούχοι ενδέχεται να υπαναχωρήσουν, θέτοντας σε αμεσότατο κίνδυνο την επιβίωση της εταιρείας.

«Είναι πέρα από κάθε απλή λογική η αξίωση να παραμένει μια τόσο σημαντική εταιρική περιουσία δεσμευμένη για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα αφού η δίκη, αντιλαμβανόμαστε, κινδυνεύει να ολοκληρωθεί μετά από χρόνια, τιμωρώντας έτσι τους πιστωτές που ήδη ζημιώθηκαν», επεσήμανε, συμπληρώνοντας ότι «οι απαιτήσεις του Δημοσίου ουδόλως κινδυνεύουν αφού έχει εγγράψει υποθήκες για την εξασφάλισή του».

Υπενθυμίζεται ότι το σύνολο της αξίας των ακινήτων – δεσμευμένων και αδέσμευτων – υπερβαίνει τα 80 εκατομμύρια ευρώ. Από τα ελεύθερα ακίνητα ήδη έχει πουληθεί το Μινιόν στη Dimand με το τίμημα να αγγίζει τα 26 εκατομμύρια ευρώ.

Η εξέταση της υπόθεσης της αποδέσμευσης ή όχι των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας από τον Άρειο Πάγο έχει οριστεί για τις 23 Ιανουαρίου 2024.

Φέρνει νέα πολυεθνική μπράντα Παρά τις δυσκολίες πάντως, η εταιρεία επιδιώκει την διεύρυνση των συνεργασιών της, με τον κο Σάμιο να αναφέρει ότι έχει συμφωνηθεί η ανάληψη αποκλειστικής αντιπροσωπείας νέου πολυεθνικού brand ένδυσης στην ελληνική αγορά, σηματοδοτώντας την μετάβαση σε πιο υγιείς βάσεις.

Σε πρώτη φάση θα ανοίξει ένα monobrand κατάστημα στην Αθήνα στις αρχές του 2024, με απώτερο στόχο τη δημιουργία δικτύου 15 σημείων πανελλαδικά.

Επιπλέον, στον κλάδο των καλλυντικών, ένα νέο κατάστημα Heaven on Earth θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες στην οδό Βουκουρεστίου, στον χώρο όπου βρισκόταν το Links of London.

Η FF Group έχει επανακτήσει το σύνολο των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας της Links of London, διατηρώντας ένα κατάστημα στο εμπορικό κέντρο Golden Hall, ενώ επίσης προχώρησε στην εκούσια εκκαθάριση της θυγατρικής της Ασίας, που επί χρόνια συσσώρευε ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση όχι μόνο για την επέκταση, αλλά και για τη συνολική λειτουργία της εταιρείας υπό το νέο σχήμα, είναι η αποδέσμευση των περιουσιακών στοιχείων επανέλαβε ο κος Σάμιος.

Τζίρος κάτω από 35 εκατ. ευρώ Με τζίρο που θα κινηθεί μεταξύ 31 και 35 εκατ. ευρώ για το 2023, η Folli Follie υπό την προσωρινή διοίκηση με επικεφαλής τον Γιώργο Σάμιο λειτουργεί τα τελευταία 5 χρόνια χωρίς δανειακή συνδρομή, αλλά και χωρίς οφειλές προς τους εργαζόμενους της, προπληρώνοντας μετρητοίς τις αγορές εμπορευμάτων.

Μάλιστα, την ίδια ώρα η συνεισφορά της εταιρείας στα δημόσια ταμεία ξεπερνά τα 150 εκατ. ευρώ, ποσό πενταπλάσιο από εκείνο που θα κατέληγε στο Δημόσιο σε περίπτωση διακοπής της δραστηριότητάς της, ενώ εξακολουθεί να εξυπηρετεί τις ρυθμισμένες οφειλές της.

Η εταιρεία αυτή τη στιγμή διαθέτει 68 καταστήματα σε Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία και Ρουμανία από τα 630 που έλεγαν ότι διέθετε οι Κουτσολιούτσοι πριν ξεσπάσει το τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο και αποδειχθεί πως ο αριθμός των σημείων πώλησης ήταν λιγότερα από 290.

Υπενθυμίζεται ότι από τον Μάιο του 2018 που ο Grego Gabriele, ιδρυτής της εταιρείας Quintessential Capital Management (QCM), αποκάλυψε το σκάνδαλο, η Folli Follie έχασε τις 42 μάρκες που αντιπροσώπευε με κυριότερη τη Nike, διατηρώντας μέχρι τον φετινό Οκτώβριο την εκμετάλλευση του κεντρικού καταστήματος της αμερικανικής φίρμας στην αρχή της Ερμού, που πλέον έχει περάσει στον νέο αντιπρόσωπο, τον όμιλο Percassi.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments