Πολιτική

Γιατί ο Σούνακ ακύρωσε τη συνάντηση με τον Μητσοτάκη

Γιατί ο Σούνακ ακύρωσε τη συνάντηση με τον Μητσοτάκη

Πηγή Φωτογραφίας: Gq.com

Τα παρασκήνια της απροσδόκητης απόφασης του Βρετανού πρωθυπουργού.

Με μια πρωτοφανή διπλωματική κίνηση, ο Βρετανός πρωθυπουργός Σνακ ακύρωσε αιφνιδιαστικά τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη κατ’ ιδίαν συνάντησή τους το πρωί της Τρίτης.

«Εκφράζω την ενόχλησή μου», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποδίδοντας ευθέως το διπλωματικό «φάουλ» του Βρετανού ομολόγου του στο θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα και στα όσα ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε στη συνέντευξη του στο BBC One το πρωί της Κυριακής.

«Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση» υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, διαμηνύοντας ότι η ελληνική θέση επί του θέματος δεν πρόκειται να αλλάξει.

«Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων» ανέφερε.

Κυβερνητική πηγή έκανε λόγο για άστοχες κινήσεις από την πλευρά του Ρίσι Σούνακ και τόνισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να επικοινωνεί και να παρουσιάζει τη δική της θέση, η οποία δεν διαφέρει από αυτή που έχει επανειλημμένα παρουσιάσει και η οποία είναι η πάγια ελληνική θέση.

Κυβερνητικός αξιωματούχος επεσήμανε επίσης ότι, σε κάθε περίπτωση, οι διαπραγματεύσεις για την επανένταξη των γλυπτών γίνονται με το Βρετανικό Μουσείο και όχι με τη βρετανική κυβέρνηση. Ενδεικτικό της δυσφορίας που προκάλεσε η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στο BBC ήταν το δημοσίευμα της εφημερίδας The Standard, πριν από την ακύρωση, ότι ο Ρίσι Σούνακ θα απέρριπτε το αίτημα επιστροφής των γλυπτών σε αυτή τη συνάντηση. Σημειώνεται ότι η ελληνική πλευρά απάντησε αρνητικά στην πρόταση της βρετανικής κυβέρνησης για συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της βρετανικής κυβέρνησης.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Ρίσι Σούνακ δήλωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να αλλάξει τον νόμο που απαγορεύει τη μόνιμη απομάκρυνση των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο και πιστεύει ότι η εγκατάσταση του Λονδίνου είναι “το σωστό μέρος”.

Ο εκπρόσωπος ρωτήθηκε σχετικά με την αντίδραση της πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου στα σχόλια του Κυριάκου Μητσοτάκη στο BBC, που επανέφεραν το θέμα στο προσκήνιο.

«Δεν σχεδιάζουμε να αλλάξουμε την προσέγγιση μας», είπε. Πρόσθεσε ότι δεν έχει ρωτήσει τον κ. Σούνακ περί συγκεκριμένων βραχυπρόθεσμων ή νέων ιδεών αλλά σημείωσε ότι δε θεωρεί πως έχει αλλάξει η θέση του Βρετανού πρωθυπουργού.

Απάντησε επίσης ότι «δεν συμφωνούμε με τον χαρακτηρισμό αυτό» σε ερώτηση για την παρομοίωση του κ. Μητσοτάκη των κατακερματισμένων Γλυπτών με μία σκισμένη Μόνα Λίζα.

Ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας είπε στους δημοσιογράφους: «Έχουμε μια μακροχρόνια θέση, νομίζω ότι ο Πρωθυπουργός έχει καταγράψει ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο αποκτήθηκαν νόμιμα σύμφωνα με τους νόμους εκείνης της εποχής. Ανήκουν νόμιμα στους διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου», πρόσθεσε.

Ο Ρίσι Σνακ δεν είναι διατεθειμένος να εξετάσει την επιστροφή των γλυπτών του Έλγιν από το Βρετανικό Μουσείο στην Ελλάδα, δήλωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

«Θα φαίνονταν καλύτερα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Δεν είναι ζήτημα επιστροφής, τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα και εκλάπησαν», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του που παραχώρησε στο BBC, καλώντας τους τηλεθεατές να σκεφτούν πως θα ήταν εάν «κόβαμε τη Μόνα Λίζα».

«Δεν έχουμε κάνει την πρόοδο που θα θέλαμε στις διαπραγματεύσεις, αλλά έχω υπομονή και θα επιμείνω σε αυτές τις συζητήσεις», πρόσθεσε, ενώ όταν του αναφέρθηκε ότι ο αρχηγός των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, είναι θετικός στην επιστροφή των Γλυπτών, είπε: «Θα τον συναντήσω και αυτόν και τον πρωθυπουργό αύριο και θα σας πω μετά».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments