Πολιτική

Το παρασκήνιο πίσω από τη ακύρωση της συνάντησης των πρωθυπουργών [vid]

Το παρασκήνιο πίσω από τη ακύρωση της συνάντησης των πρωθυπουργών [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: paraskhnio.gr,“Αν κόβαμε μισή τη Μόνα Λίζα και η μισή ήταν στο Λούβρο, τι θα συνέβαινε;" διερωτήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα γεγονός που φαίνεται πως ενόχλησε τον Βρετανό Πρωθυπουργό.

Τι αναφέρουν κυβερνητικές πηγές

Διπλωματική εμπλοκή στις σχέσεις Ελλάδας – Βρετανίας προκάλεσε η ακύρωση της συνάντησης μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρίσι Σούνακ έπειτα από πρωτοβουλία του δεύτερου. Αφορμή, σύμφωνα με πληροφορίες στάθηκε μία φράση από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο ΒΒC.

“Αν κόβαμε μισή τη Μόνα Λίζα και η μισή ήταν στο Λούβρο, τι θα συνέβαινε;” διερωτήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα γεγονός που φαίνεται πως ενόχλησε τον Βρετανό Πρωθυπουργό.

Έτσι o Βρετανός πρέσβης στην Αθήνα Μάθιου Λοτζ επικοινώνησε με τη διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του κ. Μητσοτάκη Άννα Μαρία Μπούρα προκειμένου να ακυρώσει το αυριανό ραντεβού που είχε προγραμματιστεί εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Και όλα αυτά την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντούσε τον ηγέτη των Εργατικών Σερ Kιρ Στάρμερ, ο οποίος προηγείται 20 μονάδες του συντηρητικού Ρίσι Σούνακ με την ελληνική πλευρά να εκτιμά πως η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί εκ μέρους του Ρίσι Σούνακ και ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα για να ικανοποιήσει το εσωτερικό του ακροατήριο αφού το τελευταίο διάστημα ο Βρετανός Πρωθυπουργός εμφανίζεται να μην τα πηγαίνει καλά δημοσκοπικά.

Κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν “πολιτικά απρεπής” την κίνηση αυτή αφού όπως εξηγούσαν ο Βρετανός Πρωθυπουργός μετέτρεψε ένα ζήτημα ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και το βρετανικό μουσείο σε διμερές θέμα για τις δύο χώρες.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές σημείωναν πως ο Ρίσι Σούνακ γνώριζε ότι Έλληνας Πρωθυπουργός θα είχε συνάντηση με τον ηγέτη των Εργατικών ενώ ήταν γνωστή και η ατζέντα της συζήτησης μεταξύ των δύο ομολόγων η οποία μεταξύ άλλων θα περιελάμβανε το Μεσανατολικό, την κλιματική κρίση και το μεταναστευτικό.

Ενοχλημένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Η κίνηση αυτή προκάλεσε την έντονη διαμαρτυρία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί. Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ.

Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση. Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων», ανέφερε σε δήλωση του ο πρωθυπουργός.

Βρετανικές διαρροές

Λίγο νωρίτερα ο Independent σε δημοσίευμά του ανέφερε «Ο Ρίσι Σουνάκ θα απορρίψει την έκκληση του Έλληνα πρωθυπουργού για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα».

Από την πλευρά του, το BBC σχολιάζει ότι η «εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο βρετανικό δίκτυο και τη Laura Kuenssberg ενόχλησε τον Ρίσι Σούνακ». Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε τονίσει ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα «θα φαίνονταν καλύτερα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Δεν είναι ζήτημα επιστροφής, τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα και εκλάπησαν».

Μάλιστα, παρέθεσε ένα παράδειγμα με τη Μόνα Λίζα για να ενισχύσει τον ισχυρισμό του. «Για εμάς είναι ζήτημα επανένωσης, πού μπορείς να θαυμάσεις καλύτερα αυτά τα σημαντικά μνημεία. Αν κόβαμε μισή τη Μόνα Λίζα και η μισή ήταν στο Λούβρο, τι θα συνέβαινε;», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός

Σύμφωνα με το BBC, «η βρετανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την ακύρωση και δήλωσε ότι ο αναπληρωτής πρωθυπουργός θα συναντηθεί αντ’ αυτού με τον Έλληνα πρωθυπουργό».

Νέο φάουλ από Σούνακ 

Το BBC σε δημοσίευμά του, λίγα λεπτά αφού έγινε γνωστή η είδηση της ακύρωσης της συνάντησης του του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βρετανό ομόλογό του, Ρίσι Σούνακ., αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η βρετανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την ακύρωση του ραντεβού και πως ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της κυβέρνησης Όλιβερ Ντάουντεν θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ωστόσο σύμφωνα με την ελληνική πλευρά αυτό δεν ισχύει καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνήθηκε μετά τη διπλωματική απρέπεια του Ρίσι Σούνακ να συναντηθούν την Τρίτη, όπως ήταν προγραμματισμένο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments