Ελλάδα

Ποια είναι τα στικάκια νικοτίνης που προκάλεσαν λιποθυμία σε τρεις μαθητές και τους έστειλε στο νοσοκομείο

Ποια είναι τα στικάκια νικοτίνης που προκάλεσαν λιποθυμία σε τρεις μαθητές και τους έστειλε στο νοσοκομείο

Πηγή Φωτογραφίας: Snusforumet.se / Nicotine illiteracy threatens pouches' harm reduction potential: report

Τι συνέβη που οδήγησε στη λιποθυμία τους μαθητές - Τι προκάλεσαν τα στικάκια νικοτίνης στον οργανισμό τους.

Αναστάτωση έχει προκαλέσει η είδηση για τρεις μαθητές Γυμνασίου στην Κρήτη, που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, αφού κατανάλωσαν «στικάκια» νικοτίνης που τους προμήθευσε συμμαθητής τους.

Μετά τη χρήση τους, τα παιδιά ένιωσαν αδιαθεσία και ζαλίστηκαν, με τον διευθυντή του σχολείου να ειδοποιεί το ΕΚΑΒ προκειμένου να διακομιστούν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου. Ο μαθητής που έδωσε τα στικάκια νικοτίνης προσήχθη για κατάθεση.

Τι είναι τα στικάκια νικοτίνης

Τα «στικάκια νικοτίνης», γνωστά και ως snus, είναι προϊόντα που θεωρούνται εναλλακτική λύση για το κάπνισμα και περιέχουν μια αμπούλα νικοτίνης, αρωματικές ουσίες και άλλα συστατικά. Εχουν σχεδιασθεί για να καταναλώνονται από το στόμα.

Σημειώνεται πως ο όρος «στικάκια» δεν είναι απόλυτα ακριβής, καθώς τα προϊόντα κυκλοφορούν σε διάφορες μορφές (τσίχλες, καραμέλες, αυτοκόλλητα). Θεωρούνται λιγότερο επιβλαβή από το κάπνισμα, ωστόσο, δεν είναι εντελώς ακίνδυνα και μπορούν ακόμα να οδηγήσουν σε εθισμό στη νικοτίνη.

Σύμφωνα με το περιοδικό Nature, η χρήση του snus έχει αυξηθεί ιδιαίτερα μεταξύ του νεανικού πληθυσμού στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης και στις ΗΠΑ. Το 2021, περίπου το 10% των νεαρών ανδρών στην Φινλανδία χρησιμοποιούσε καθημερινά snus. Η πώληση snus απαγορεύτηκε από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εκτός από τη Σουηδία, στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Η απορρόφηση της νικοτίνης συνεχίζεται για όσο διάστημα το snus διατηρείται στη στοματική κοιλότητα. Παρόλο που υπάρχουν διαφορές που επηρεάζουν τον κίνδυνο εθισμού ενός ατόμου στη νικοτίνη, η ποσότητα και η συχνότητα της νικοτίνης που εισάγεται στον οργανισμό είναι καθοριστικής σημασίας.

Πιθανές παρενέργειες ή κίνδυνοι

Μεταξύ των πιθανών παρενεργειών που έχουν αναφερθεί ξεχωρίζει ο κίνδυνος εθισμού ή εξάρτησης στη νικοτίνη. Παράλληλα, ορισμένοι χρήστες ενδέχεται να παρουσιάσουν ερεθισμό στο στόμα ή στα ούλα, ειδικά εάν είναι ευαίσθητοι στη νικοτίνη ή στα υπόλοιπα συστατικά του snus.

Τα στικάκια μπορούν επίσης να προκαλέσουν οδοντικές παθήσεις όπως η εξασθένηση των ούλων ή η τερηδόνα. Γαστρεντερικές διαταραχές, όπως ναυτία, αναφέρονται σε σχέση με την παρατεταμένη χρήση και την κατάποση σάλιου που έχει έρθει σε επαφή με το προϊόν.

Επιπλέον, ορισμένα άτομα μπορεί να είναι αλλεργικά σε συγκεκριμένα συστατικά τους, οδηγώντας σε αλλεργικές αντιδράσεις.

Πάντως, εάν το snus λαμβάνεται στις ενδεδειγμένες ποσότητες, ειδικοί εκτιμούν πως δεν θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία, ενώ σπάνιο χαρακτηρίζεται ένα πιθανό λιποθυμικό επεισόδιο.

Τέλος, δεν είναι επίσης σαφές πώς συμβάλλουν άλλοι παράγοντες, καθώς η κατανάλωση αλκοόλ, για παράδειγμα, σχετίζεται με τη χρήση snus, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη την κατανόηση των αιτιών που μπορεί να οδηγήσουν σε συγκεκριμένα προβλήματα υγείας.

Με πληροφορίες από Nature, Verywellhealth.com

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments