Διεθνή

Πολωνία: Δεν εμποδίζεται η ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ουκρανία [vid]

Πολωνία: Δεν εμποδίζεται η ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ουκρανία [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο,Οι Πολωνοί φορτηγατζήδες που διαμαρτύρονται στα ουκρανικά σύνορα δεν εμποδίζουν την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας, σύμφωνα με την εθνική φορολογική αρχή, η οποία διέψευσε τις κατηγορίες κορυφαίων Ουκρανών πολιτικών.

Ο αποκλεισμός των δρόμων προς τρία συνοριακά περάσματα με την Ουκρανία προκάλεσε επικρίσεις από το Κίεβο και τις Βρυξέλλες.

Οι Πολωνοί φορτηγατζήδες που διαμαρτύρονται στα ουκρανικά σύνορα δεν εμποδίζουν την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας, σύμφωνα με την εθνική φορολογική αρχή, η οποία διέψευσε τις κατηγορίες κορυφαίων Ουκρανών πολιτικών.

Πολωνοί οδηγοί φορτηγών διαμαρτύρονται στα ουκρανικά σύνορα για τον αθέμιτο, κατά τη γνώμη τους, ανταγωνισμό των ουκρανικών εταιρειών. Ο αποκλεισμός των δρόμων προς τρία συνοριακά περάσματα με την Ουκρανία προκάλεσε επικρίσεις από το Κίεβο και τις Βρυξέλλες.

Ο Ουκρανός αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Serhiy Derkach, ο οποίος επισκέφθηκε το συνοριακό πέρασμα στο Dorohutsk το περασμένο Σαββατοκύριακο, κατηγόρησε τους διαμαρτυρόμενους φορτηγατζήδες ότι παρεμποδίζουν την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία.

«Αν οι διαδηλωτές ήθελαν να προκαλέσουν ενεργειακή κρίση στην Ουκρανία, το πετυχαίνουν», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, αναφέροντας τα βυτιοφόρα που φέρονται να περιμένουν στην ουρά στην πολωνική πλευρά και τους Ουκρανούς οδηγούς που πάγωσαν στα σύνορα λόγω της διαμαρτυρίας.

Ο δήμαρχος του Lviv, Andriy Sadowy, ήταν ακόμη πιο σκληρός, αναφερόμενος στη θέση της Πολωνίας ως ένας από τους βασικούς χορηγούς υποστήριξης προς την Ουκρανία, ειδικά τους πρώτους μήνες του ρωσικού πολέμου.

«Ολόκληρη η γιγαντιαία συνεισφορά σας στη νίκη της Ουκρανίας σε αυτόν τον πόλεμο εξαλείφεται από μια ομάδα περιθωριακών που εμποδίζουν τις παραδόσεις ανθρωπιστικών αγαθών σε μια χώρα που υπερασπίζεται την ανεξαρτησία της και την ασφάλεια της Ευρώπης για δεύτερο χρόνο», έγραψε στην πλατφόρμα X το Σάββατο, κάνοντας λόγο για «επαίσχυντο αποκλεισμό» της διαμαρτυρίας.

«Δεν λάβαμε σήματα ούτε καταγγελίες σχετικά με διαμαρτυρίες φορτηγατζήδων που εμποδίζουν τα φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας», δήλωσε η Marzena Siemieniuk από την Εθνική Διοίκηση Εσόδων (KAS) στο Λούμπλιν της Κεντρικής Πολωνίας, στο πρακτορείο ειδήσεων Wirtualna Polska.

Κάτι άλλο είναι ότι τα φορτία που καταγράφονται ως ανθρωπιστική βοήθεια είναι πολύ λιγότερα σε σχέση με τους πρώτους μήνες του πολέμου.

Ως απόδειξη, παρέθεσε τα στοιχεία από το συνοριακό πέρασμα στο Dorohutsk για τις προηγούμενες 24 ώρες. Εκατόν τέσσερα φορτηγά εκκαθαρίστηκαν εκεί, πέντε από τα οποία είχαν το καθεστώς της ανθρωπιστικής βοήθειας. Τα περισσότερα μετέφεραν τρόφιμα και καύσιμα.

Μεταξύ 23 και 26 Νοεμβρίου, 33 ανθρωπιστικές μεταφορές πέρασαν από το πέρασμα. Για λόγους σύγκρισης, μεταξύ 3 και 6 Νοεμβρίου, όταν ξεκινούσε η διαμαρτυρία, 24 ανθρωπιστικές αποστολές πέρασαν τα σύνορα στο συγκεκριμένο σημείο.

Οι επικεφαλής των διαμαρτυριών των φορτηγατζήδων, Rafał Mekler και Piotr Krzyżankiewicz, απάντησαν στις δηλώσεις των Ουκρανών αξιωματούχων, εξηγώντας ότι οι Ουκρανοί φορτηγατζήδες έχουν δημιουργήσει το δικό τους σύστημα ουράς λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα.

Οι φορτηγατζήδες δήλωσαν ότι ρυθμίζουν μόνοι τους την κίνηση και αποφασίζουν ποια ουκρανικά φορτηγά μπορούν να πάνε στο σημείο των συνόρων.

Από την αρχή της διαμαρτυρίας, οι συμμετέχοντες σε αυτήν δήλωσαν ότι θα επιτρέψουν τη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας και στρατιωτικών παραδόσεων από τα σύνορα.

Πηγή: Από Aleksandra Krzysztoszek | EURACTIV.pl | Μεταφρασμένο από Μαριάνθη Πελεκανάκη

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments