Nέα της αγοράς

ΗΡΑΚΛΗΣ: Επενδύσεις ύψους 600 εκατ. για πράσινα τσιμέντα

ΗΡΑΚΛΗΣ: Επενδύσεις ύψους 600 εκατ. για πράσινα τσιμέντα

Πηγή Φωτογραφίας: YouTube/ QualityNet Foundation

Το OLYMPUS project για την αποθήκευση CO2 ανήγγειλε ο CEO Δημήτρης Χανής

Με ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 600 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2024 – 2027 ο όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ ο μεγαλύτερος στην Ελλάδα παραγωγός τσιμέντου, σκυροδέματος και αδρανών υλικών δεσμεύεται στο δραστρικό περιορισμό του ανθρακικού αποτυπώματος μέχρι το 2030.

Ο ΗΡΑΚΛΗΣ μέλος του πολυεθνικού κολοσσού Holcim με έδρα τη Ζυρίχη θέτει σε εφαρμογή ένα σχέδιο για τη μείωση των εκπομπών CO2 αλλά και συνολικά για το «πρασίνισμα» των δραστηριοτήτων και των προϊόντων που παράγει.

Όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ κ. Δημήτρης Χανής στόχος είναι μεταξύ άλλων το 2028 τα εργοστάσια να έχουν υποκαταστήσει το 90% των ορυκτών με εναλλακτικά καύσιμα και την ίδια χρονιά να διαθέσει στην αγορά το τσιμέντο ECOPlanetZERO με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα.

Επενδύσεις 600 εκατ.

Ο κ. Χανής στη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου έκανε γνωστό ότι ο όμιλος προχωρά σε επενδύσεις άνω των 600 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2024 – 2027, ενώ την πενταετία 2019 – 2023 είχαν ανέλθει στα 170 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο ΗΡΑΚΛΗΣ μέσα από το επενδυτικό πλάνο αποσκοπεί, σύμφωνα με τον CEO, στον περιορισμό των εκπομπών CO2 το 2030 κάτω από τα 100 κιλά ανά τόνο, όταν το 2022 ήταν στα 650 κιλά ανά τόνο και φέτος αναμένεται να μειωθούν στα 550 κιλά ανά τόνο.

Το OLYMPUS project για την αποθήκευση CO2

Το μεγαλύτερο μέρος των επενδυτικών δαπανών ύψους 300 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθεί, όπως ανακοίνωσε ο κ. Χανής στη μονάδα αποθήκευσης CO2 που θα αναπτυχθεί στο εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντων στο Μηλάκι Ευβοίας.

Σύμφωνα με τον CEO, το Ταμείο Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU Innovation Fund) επέλεξε να χρηματοδοτήσει σημαντικό μέρος του ευρείας κλίμακας έργου OLYMPUS. Από την επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ θα καλύψει 124,5 εκατ. ευρώ.

Το «OLYMPUS» αφορά στον πράσινο μετασχηματισμό του εργοστασίου παραγωγής τσιμέντου του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ στο Μηλάκι Ευβοίας σε εγκατάσταση μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα (net zero carbon), με αξιοποίηση καινοτόμων τεχνολογιών δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα. Από τη λειτουργία της τεχνολογίας που θα υιοθετηθεί, η ετήσια αποφυγή εκπομπών CO2 υπολογίζεται στους 1εκατ. τόνους.

Το έργο αναμένεται να έχει σημαντικό θετικό αποτύπωμα σε τοπικό επίπεδο, μέσα από τη δημιουργία 1.000 θέσεων εργασίας στη φάση της κατασκευής, και συνεργασιών με αναδόχους έργων και προμηθευτές, συμβάλλοντας στη συνολική οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Από το τέλος του 2028 θα διαθέσει στην αγορά το τσιμέντο ECOPlanetZERO με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα.

Απεξάρτηση από ορυκτά καύσιμα

Ταυτόχρονα η διοίκηση προχωρά στην όσο το δυνατό μεγαλύτερη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Ο κ. Χανής έκανε γνωστό ότι αναπτύσσει στα εργοστάσια στο Βόλο και στο Μηλάκι της Εύβοιας την ανάπτυξη φωτοβοτολταϊκών εγκαταστάσεων συνολικής ισχύος 10 MW, έργο το οποίο έχει αναλάβει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Ταυτόχρονα, βρίσκεται σε συζητήσεις με ηλεκτροπαραγωγούς για τη σύμβαση διμερών μακροχρόνιων συμβολαίων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs) από ΑΠΕ.

Στους μεγάλους στόχους της είναι η απανθρακοποίηση των λειτουργιών της παραγωγής τσιμέντου με το 2023 να έχει πετύχει την κατά 45% υποκατάσταση των ορυκτών καυσίμων και το 2028 να ανεβάζει το ποσοστό αυτό στο 90%.

Οικονομικές επιδόσεις

Ο ΗΡΑΚΛΗΣ εκτιμά στην αύξηση των οικονομικών επιδόσεων του, κάτι που συνδέεται με την αύξηση των έργων υποδομών και της οικοδομικής δραστηριότητας.

Μάλιστα τα τσιμέντα του χρησιμοποιούνται σε έργα στο Ελληνικό, όπως η υπογειοποίηση της Ποσειδώνος, στη θεμελίωση του Riviera Tower, όπου και διεκδικεί και τη σκυροδέτηση των ορόφων.

Ο κ. Χανής βλέπει μία ανάπτυξη της οικοδομικής δραστηριότητα κατά 7% με 8% ετησίως για τα επόμενα χρόνια.

Ως εκ τούτου και χάρη στην εγχώρια αγορά ο κύκλος εργασιών αναμένεται το 2023 να κλείσει πάνω από τα 400 εκατ. ευρώ έναντι 220 εκατ. ευρώ και το 2030 βλέπει τα 800 εκατ. ευρώ.

Τα EBIT φέτος κλείνουν στα 45 εκατ. ευρώ από 18 εκατ. ευρώ το 2019 και για το 2030 εκτιμά την έκρηξη στα 200 εκατ. ευρώ.

Ο αριθμός των εργαζομένων έχει αυξηθεί στα 950 άτομα από 617 το 2019.

Ο ΗΡΑΚΛΗΣ κατέχει το 47% της αγοράς τσιμέντου.

Εξαγορές

Ο κ. Χανής αναφέρθηκε και στις εξαγορές που πραγματοποίησε ο όμιλος στο πλαίσιο της στρατηγικής του για την επέκταση και σε άλλες δραστηριότητες.

Έτσι, το 2022, η εξαγορά των δραστηριοτήτων αδρανών υλικών και σκυροδέματος της ΧΑΛΥΨ Δομικά Υλικά Α.Ε. (Heidelberg) περιλαμβάνει ένα λατομείο αδρανών υλικών και δύο μονάδες σκυροδέματος στην Αττική

Το 2023, με την εξαγορά της ΛΑΡΣΙΝΟΣ Α.Ε. επεκτείνει το εμπορικό του δίκτυο και έχει πλέον τη μεγαλύτερη γεωγραφική κάλυψη στη χώρα. Ο Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ διαθέτει σήμερα 40 μονάδες παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος και 15 λατομεία αδρανών υλικών.

Ο ίδιος δεν απέκλεισε και την είσοδο και σε νέες δραστηριότητες μέσω εξαγορών και κοινοπραξιών.

Έργα

Ανάμεσα στα έργα που συμμετέχει ο ΗΡΑΚΛΗΣ πέραν του Ελληνικού είναι και αυτά με την ανάπτυξη εργοταξιακού σκυροδέματος όπως στην κατασκευή του φράκτη του Έβρου, στο αντλησιοταμιευτικό της Αμφιλοχίας, στην επέκταση του λιμένα κρουαζιέρας της Cosco κλπ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments