Πολιτική

Μητσοτάκης: Ο Πόρος θα γίνει το τρίτο ελληνικό «πράσινο» νησί – Έρχονται τα ηλεκτρικά πλοιάρια

Μητσοτάκης: Ο Πόρος θα γίνει το τρίτο ελληνικό «πράσινο» νησί – Έρχονται τα ηλεκτρικά πλοιάρια

Πηγή Φωτογραφίας: ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ ΝΤΟΥΜΠΑΪ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Οι παρεμβάσεις στον Πόρο θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με την κρατική εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Masdar, του Άμπου Ντάμπι.

Τον μετασχηματισμό του Πόρου εξήγγειλε και χαιρέτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια σύντομης ομιλίας του στην εκδήλωση «Unveiling the next GR – Eco Island», που διοργανώνονται από την ελληνική αντιπροσωπεία στο πλαίσο της 28ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή στο Ντουμπάι.  Οι παρεμβάσεις στον Πόρο θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με την κρατική εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Masdar, του Άμπου Ντάμπι.

«Θεωρούσα εξ αρχής το έργο Gr – Eco Island σαν ένα έργο με πάρα πολύ μεγάλη συμβολική σημασία. Η Ελλάδα έχει πληθώρα νησιών διαφορετικών μεγεθών που μπορούν να επωφεληθούν από λύσεις απανθρακοποίησης και ψηφιοποίσης. Έχουμε εξαιρετικά σηματικά παραδείγματα.

Έχουμε καταστήσει νησιά ικανά να πετύχουν στόχους κλιματικής ουδετερότητας πριν από άλλες περιοχές της Ελλάδας» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε, αναφερόμενος στο παράδειγμα της Αστυπάλαιας και στη συμφωνία για το νησί του Πόρου: «Μαζί με τη VW, έχουμε καταφέρει να μετατρέψουμε την Αστυπάλαια σε σημαντικό προορισμό.

Σήμερα, ανακοινώνουμε τη συμφωνία της κυβέρνησης με την εταιρεία Masdar, ενός παγκοσμίου ηγέτη στην ενεργειακή μετάβαση για τον μετασχηματισμό του Πόρου, ενός μικρού νησιού κοντά στην Αθήνα. Η σύνδεση Αθήνας και Πόρου είναι σύντομη και για τον σκοπό αυτό ο εξηλεκτρισμος είναι πιο εύκολος. Ο Πόρος είναι προορισμός γιοτ, θα πειραματιστούμε με διαφορετικές, περιβαλλοντικά φιλικές, λύσεις για τα σκάφη αυτά».

«Στην Τηλο έχουμε μια σημαντική συμφωνία που θα συναφθεί με φορέα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η οποία αποτελεί παράδειγμα για το πώς μπορούμε να εξάγουμε κάτι σημαντικό στον κόσμο. Δεν μπορούμε να έχουμε ηλεκτρικά σκούτερ μηχανάκια σε όλα τα νησιά. Θα μπορούσαμε, όμως να πετύχουμε περιβαλλοντικούς στόχους νωρίτερα στα νησιά» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Νωρίτερα η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου ανακοίνωσε από το Ντουμπάι πως ο Πόρος είναι το τρίτο «πράσινο» ελληνικό νησί, μετά την Αστυπάλαια και τη Χάλκη.

Όπως είπε η κυρία Σδούκου, στόχος είναι η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση, η αντικατάσταση των μικρών πλοίων που μεταφέρουν τους επισκέπτες στο νησί με ηλεκτρικά, η δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου και η αντικατάσταση του στόλου των δημόσιας χρήσης οχημάτων με ηλεκτροκίνητα, με ταυτόχρονη ανάπτυξη φορτιστών. Επίσης, θα δοθεί έμφαση στην κυκλική οικονομία, με στόχο να μειωθεί το αποτύπωμα στο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments