Πολιτική

ΝΔ: Ποια ονόματα ακούγονται για το ευρωψηφοδέλτιο

ΝΔ: Ποια ονόματα ακούγονται για το ευρωψηφοδέλτιο

Πηγή Φωτογραφίας: [365438] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Γράφουν και σβήνουν ονόματα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε για το πώς θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές τον ερχόμενο Ιούνιο, οπότε και θα ολοκληρωθεί ο εκλογικός κύκλος που ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο.

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η διατήρηση της πολιτικής ηγεμονίας στη ΝΔ παραμένει η βασική πρόκληση και ενώ το νομοσχέδιο του Μαξίμου απέφυγε να ξεκαθαρίσει τα εμπόδια για τις ευρωεκλογές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης έχει θέσει ως στόχο το 17%.

Η συζήτηση στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για την πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει νομοσχέδιο που θα επιτρέπει τη συμμετοχή στις ευρωεκλογές με επιστολική ψήφο, σε συνδυασμό με την ανακοίνωση ότι οι επόμενοι ευρωβουλευτές θα εκλεγούν με σταυροδοσία, εντός και εκτός περιφέρειας, είναι μια έμμεση προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της παραδοσιακής χαλαρότητας που παρατηρείται στις ευρωεκλογές. Ερμηνεύτηκε από πολλούς ως μια προσπάθεια αντιμετώπισης του παραδοσιακού φαινομένου των άκυρων ψηφοδελτίων κατά τη διαδικασία εκλογής ευρωβουλευτών.

Πράγματι, η χθεσινή ανακοίνωση της πρώτης αλλαγής στον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών από το 1926 ήταν προάγγελος της επέκτασης της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές του 2027, εφόσον το νομοσχέδιο εγκριθεί από ενισχυμένη πλειοψηφία 200 βουλευτών. 

Το νέο περιβάλλον μέσα στο οποίο θα στηθούν οι κάλπες για τις Βρυξέλλες οδηγεί αυτομάτως στην επόμενη μεγάλη συζήτηση που αφορά στη συγκρότηση του «γαλάζιου» ευρωψηφοδελτίου, με τους «εκλεκτούς» του πρωθυπουργού, να καλούνται να μετάσχουν σε μια μακρά προεκλογική εκστρατεία φέρνοντας το μέγιστο εκλογικό αποτέλεσμα για τη ΝΔ, με τις ψήφους που θα διεκδικήσουν, σε αντίθεση με την απουσία κινήτρου που ίσχυε έως το 2019 με την εφαρμογή της λίστας.

Παραμένει μυστήριο ποιοι – εκτός από τους Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου και Στέλιο Κυμπουρόπουλο – από τους σημερινούς ευρωβουλευτές που έχουν συμπληρώσει δύο θητείες στην Ε.Ε., θα είναι και πάλι υποψήφιοι. Σίγουρη είναι η υποψηφιότητα του Δημήτρη Τσιόδρα, διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, ο οποίος έχει την απόλυτη εμπιστοσύνη του κ. Μητσοτάκη και είναι γνώστης των ευρωπαϊκών θεμάτων.

Από το χώρο της δημοσιογραφίας, το όνομα του Γιώργου Αυτιά βρίσκεται για δεύτερη φορά στο προσκήνιο.

Με τη Ν.Δ. γίνονται επίσης συζητήσεις με τρία πρόσωπα από το ΠΑΣΟΚ που έχουν αποχωρήσει από το κόμμα ως πιθανοί υποψήφιοι. Πρόκειται για τον τρεις φορές Ολυμπιονίκη Πύρρο Δήμα, πρώην υπουργό στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, την Εύη Χριστοφιλοπούλου, η οποία συνυπήρξε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επί Αντώνη Σαμαρά, και τον Ανδρέα Λοβέρδο, επίσης πρώην υπουργό στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Από τον τομέα του αθλητισμού εμφανίζονται επίσης η Βούλα Πατουλίδου, Ολυμπιονίκης και νυν αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, η Νόνη Δούνια, πρώην βουλευτής Πειραιά, και ο Ακιβιάδης Στεφανής, υποψήφιος περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου και πρώην υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments