Πολιτική

Το ΠΑΣΟΚ και το στοίχημα της καθιέρωσης στη δεύτερη θέση

Το ΠΑΣΟΚ και το στοίχημα της καθιέρωσης στη δεύτερη θέση

Πηγή Φωτογραφίας: [365402] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ ΣΤΗΝ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ "ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ Ε.Σ.Υ." ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ (ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ/EUROKINISSI)

Πρώτη προτεραιότητα της Χαριλάου Τρικούπη είναι η εδραίωση στη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις.

Στη Χαριλάου Τρικούπη, υποστηρίζουν ότι η επάνοδος του ΠΑΣΟΚ ήρθε για να μείνει. Πλέον κινούνται στους ρυθμούς της εν δυνάμει αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναμένοντας το ακριβές αποτύπωμα της νέας διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ που προκάλεσε η αποχώρηση της “ομάδας Αχτσιόγλου”. Στο Κοινοβούλιο, η αλλαγή δεν μπορεί να αγνοηθεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απομείνει με 36 βουλευτές, ενώ το ΠΑΣΟΚ διαθέτει 32. Τα βήματα που κάνουν στο “πράσινο στρατόπεδο” είναι προσεκτικά, γνωρίζοντας ότι η αναδιάρθρωση του διπολικού συστήματος με τη Νέα Δημοκρατία είναι ακόμη μακριά. Το κλείσιμο της ψαλίδας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν θα είναι εύκολο και ορόσημο για την εδραίωση του ΠΑΣΟΚ και την εκδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ από την κορυφή της πολιτικής πυραμίδας θα αποτελέσουν οι ευρωεκλογές.

Στη Χαριλάου Τρικούπη, επιθυμούν να καταστήσουν σαφές πως η αλλαγή της πολιτικής κατάστασης και των συσχετισμών δύναμης δεν οφείλονται μόνο στην καταβαράθρωση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στη δουλειά που γίνεται στο εσωτερικό του κόμματος. Γι’ αυτό και το επόμενο διάστημα θα επικεντρωθούν στην κατάθεση πρόσθετων ολοκληρωμένων προτάσεων για όλα τα ζητήματα. Θα ανεβάσουν τους τόνους της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση και ο Νίκος Ανδρουλάκης αναμένεται να πραγματοποιήσει επισκέψεις στην περιφέρεια. Με λίγα λόγια, θέλουν θετικές ψήφους από τον προοδευτικό κόσμο, αλλά και αρνητικές ψήφους λόγω της απογοήτευσης του ΣΥΡΙΖΑ. Τα παραδοσιακά κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν αποδειχθεί ανίκανα να κερδίσουν με το μέρος τους τις κοινωνικές δυνάμεις που, στην παρούσα συγκυρία, βλέπουν τη Νέα Δημοκρατία ως τη μόνη διέξοδο.

Για το ΠΑΣΟΚ η εδραίωση της δεύτερης θέσης με ένα ποσοστό κοντά στο 15% είναι μια νίκη, αλλά είναι μια φτωχή νίκη. Μια κυβέρνηση θα έρθει στην εξουσία μόνο όταν περάσει το ψυχολογικό όριο του 20%. Και κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει με το νέο πολιτικό σκηνικό, που θα προκύψει μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να ανακόψει τη φυγή προς το ΠΑΣΟΚ ή αν θα μπορέσει να “επαναπατρίσει” ένα μέρος στο όνομα μιας σύγχρονης Αριστεράς που δεν θα είναι εγκλωβισμένη και θα στοχεύει προς το κέντρο.

Η “δεξαμενή” από την οποία αντλεί  αυτή τη στιγμή το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα είναι συγκεκριμένη. Απευθύνεται στους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που προτίμησαν να ψηφίσουν ροζ ψηφοδέλτια μέχρι και τις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές. Απευθύνεται επίσης σε όσους ανήκουν στο αντιδεξιό μπλοκ, αλλά προτίμησαν την εκλογική αποχή. Σε κάθε περίπτωση, έχει μπει στο μικροσκόπιο ένας ευρύτερος χώρος του κέντρου, που προσεγγίζει και τη Νέα Δημοκρατία, για να βρεθεί ο καλύτερος τρόπος προσέγγισής του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments