Διεθνή

Ουκρανία: Τι φοβάται ο Ζελένσκι [vid]

Ουκρανία: Τι φοβάται ο Ζελένσκι [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο,Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει εισέλθει σε νέο στάδιο δηλώνει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει εισέλθει σε νέο στάδιο δηλώνει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει εισέλθει σε νέο στάδιο δηλώνει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραδεχόμενος ότι η αντεπίθεση του καλοκαιριού δεν απέδωσε τα επιθυμητά αποτελέσματα, γεγονός που αποδίδει σε διαρκείς ελλείψεις σε όπλα και χερσαίες δυνάμεις. Ο Ουκρανός πρόεδρος ανησυχεί για τον χειμώνα που έρχεται και την παγκόσμια προσοχή που μετατοπίζεται στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής, τονίζοντας ότι το Κίεβο δίνει αγώνα για να μην ξεχάσει ο κόσμος τον πόλεμο που μαίνεται στη χώρα του.

«Βρισκόμαστε σε νέα φάση του πολέμου και αυτό είναι γεγονός» δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Associated Press από το Χάρκοβο της βορειοανατολικής Ουκρανίας, όπου πραγματοποίησε περιοδεία για τόνωση του ηθικού στρατιωτών και πολιτών. «Ο χειμώνας ο ίδιος συνιστά μία νέα φάση πολέμου», επισήμανε.

Ερωτηθείς εάν είναι ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της αντεπίθεσης, η απάντησή του ήταν σύνθετη. «Κοιτάξτε, δεν κάνουμε πίσω, είμαι ικανοποιημένος. Πολεμάμε με τον δεύτερο [καλύτερο] στρατό στον κόσμο, είμαι ικανοποιημένος», είπε αναφερόμενος στον ρωσικό στρατό. Αλλά προσέθεσε: «Χάνουμε ανθρώπους, δεν είμαι ικανοποιημένος. Δεν πήραμε όλα τα όπλα που θέλαμε, δεν μπορώ να είμαι ικανοποιημένος, αλλά δεν μπορώ επίσης να παραπονιέμαι πάρα πολύ».

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε το φόβο ότι η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς απειλεί να επισκιάσει τον παρατεταμένο πόλεμο στη χώρα του, με ανταγωνιστικές πολιτικές ατζέντες και περιορισμένους πόρους να θέτουν σε κίνδυνο τη ροή της δυτικής στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο.

Και αυτές οι ανησυχίες ενισχύονται από την αναταραχή που αναπόφευκτα προκύπτει κατά τη διάρκεια ενός εκλογικού έτους στις Ηνωμένες Πολιτείες και τις πιθανές επιπτώσεις της έκβασης της προεδρικής αναμέτρησης για τη χώρα του, η οποία είδε τη διεθνή κοινότητα να συσπειρώνεται σε μεγάλο βαθμό γύρω της μετά την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Η πολυαναμενόμενη αντεπίθεση, η οποία τροφοδοτήθηκε από δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια δυτικής στρατιωτικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένου βαρέως οπλισμού, δεν επέφερε τις αναμενόμενες επιτυχίες. Τώρα, ορισμένοι Ουκρανοί αξιωματούχοι ανησυχούν για το αν η περαιτέρω βοήθεια θα είναι εξίσου γενναιόδωρη. Την ίδια στιγμή, τα αποθέματα πυρομαχικών εξαντλούνται, με κίνδυνο να ακινητοποιηθούν οι ουκρανικές επιχειρήσεις στο πεδίο της μάχης.

Καθώς ο χειμώνας θα σκεπάσει και πάλι την εμπόλεμη Ουκρανία, οι στρατιωτικοί επιτελείς πρέπει να αντιμετωπίσουν νέες αλλά και γνώριμες προκλήσεις καθώς η σύγκρουση πλησιάζει προς το τέλος του δεύτερου έτους: Συνθήκες ψύχους και άγονα πεδία αφήνουν τους στρατιώτες εκτεθειμένους.

Στις 25 Νοεμβρίου, η Μόσχα εξαπέλυσε την πλέον μαζική επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη από την έναρξη του πολέμου, με τα περισσότερα από τα 75 ιρανικής κατασκευής drone Shahed να στοχεύουν το Κίεβο, σε ένα ανησυχητικό προηγούμενο για τους επόμενους μήνες ενώ ταυτόχρονα επανέρχεται η απειλή εκτεταμένων ρωσικών αεροπορικών επιθέσεων στις πόλεις με στόχο ενεργειακές υποδομές και αμάχους.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ένας πόλεμος το χειμώνα είναι δύσκολος», δήλωσε ο Ζελένσκι, ενώ έκανε μία ειλικρινή αποτίμηση της αντεπίθεσης του καλοκαιριού. «Θέλαμε ταχύτερα αποτελέσματα. Από αυτή την άποψη, δυστυχώς, δεν πετύχαμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Και αυτό είναι γεγονός», ανέφερε. Η Ουκρανία δεν πήρε όλα τα όπλα που χρειαζόταν από τους συμμάχους, συνέχισε για να προσθέσει ότι οι περιορισμοί στο μέγεθος της στρατιωτικής του δύναμης απέκλεισαν μια γρήγορη προέλαση.

«Δεν υπάρχει αρκετή ισχύς για να επιτευχθούν ταχύτερα τα επιθυμητά αποτελέσματα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα παρατήσουμε, ότι πρέπει να παραδοθούμε. Είμαστε σίγουροι για τις ενέργειές μας. Αγωνιζόμαστε για ό,τι μας ανήκει», υπογράμμισε.

Στη φάση αυτή η Ουκρανία επικεντρώνεται στο επόμενο στάδιο -την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής όπλων. Ένα σημαντικό κομμάτι του προϋπολογισμού της Ουκρανίας διατίθεται γι’ αυτό το σκοπό, αλλά η τρέχουσα παραγωγή απέχει πολύ από το να αντιστρέψει την πορεία του πολέμου. Τώρα, ο Ζελένσκι προσβλέπει στους δυτικούς συμμάχους, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, να προσφέρουν ευνοϊκά δάνεια και συμβόλαια για την επίτευξη αυτού του στόχου.

«Αυτή είναι η διέξοδος» επισήμανε ο Ουκρανός πρόεδρος προσθέτοντας ότι τίποτα δεν τρομοκρατεί τη Ρωσία περισσότερο από μια στρατιωτικά αυτάρκη Ουκρανία. Όταν συναντήθηκε για τελευταία φορά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, μέλη του Κογκρέσου και άλλους κορυφαίους αξιωματούχους, απηύθυνε μια επείγουσα έκκληση: Δώστε στην Ουκρανία φθηνά δάνεια και άδειες για την κατασκευή αμερικανικών όπλων. «Δώστε μας αυτές τις ευκαιρίες και θα κατασκευάσουμε [όπλα]» είπε ότι τους μετέφερε. «Όποια προσπάθεια και χρόνο και αν χρειαστεί, θα το κάνουμε, και θα το κάνουμε πολύ γρήγορα», ανέφερε.

Ο ίδιος ανησυχεί ότι τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή απειλούν να αποσπάσουν την παγκόσμια προσοχή και τους πόρους που έχει ανάγκη η Ουκρανία για να υπερασπιστεί τον εαυτό της. «Μπορούμε ήδη να δούμε τις συνέπειες της μετατόπισης [της προσοχής] της διεθνούς κοινότητας λόγω της τραγωδίας στη Μέση Ανατολή. Μόνο οι τυφλοί δεν το αναγνωρίζουν αυτό» δήλωσε. Οι Ουκρανοί καταλαβαίνουν «ότι πρέπει να αγωνιστούμε και για την προσοχή στον πόλεμο πλήρους κλίμακας. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στον κόσμο να ξεχάσει τον πόλεμο εδώ», σημείωσε.

Αυτή η αλλαγή στην εστίαση θα μπορούσε να οδηγήσει σε λιγότερη οικονομική και στρατιωτική βοήθεια για τη χώρα του, συνέχισε ο Ζελένσκι. Σε μια προφανή προσπάθεια να καθησυχάσουν αυτούς τους φόβους, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συνέχισαν να επισκέπτονται το Κίεβο μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ. Όμως, ο Ουκρανός πρόεδρος δεν παύει να ανησυχεί. «Βλέπετε, η προσοχή ισοδυναμεί με βοήθεια. Καμία προσοχή σημαίνει καμία βοήθεια. Παλεύουμε για κάθε κομμάτι προσοχής» είπε τονίζοντας ότι «χωρίς προσοχή, μπορεί να υπάρξει αδυναμία στο Κογκρέσο [των ΗΠΑ]».

Μιλώντας για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, υπό το φως της αντίστασης που αντιμετωπίζει πλέον ο Τζο Μπάιντεν για τη σταθερή υποστήριξή του στο Κίεβο, ο Ζελένσκι αναγνώρισε ότι «οι εκλογές είναι πάντα ένα σοκ και είναι απολύτως κατανοητό».

Πρόσφατη δημοσκόπηση του πρακτορείου Associated Press στις Ηνωμένες Πολιτείες κατέδειξε ότι σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί πιστεύουν ότι δαπανώνται πάρα πολλά χρήματα για την Ουκρανία. Αυξανόμενος αριθμός Ρεπουμπλικανών δεν είναι υπέρ της αποστολής περισσότερης βοήθειας και δεν είναι σαφές εάν ή πότε θα εγκριθεί από το Κογκρέσο το αίτημα του Λευκού Οίκου για πρόσθετη βοήθεια.

Ερωτηθείς επ’ αυτού, ο Ζελένσκι απάντησε ευθέως ότι «η επιλογή των Αμερικανών είναι η επιλογή των Αμερικανών». Υποστήριξε όμως ότι βοηθώντας την Ουκρανία, οι Αμερικανοί βοηθούν και τους εαυτούς τους. «Στην περίπτωση της Ουκρανίας, αν η αποφασιστικότητα καμφθεί σήμερα λόγω της έλλειψης βοήθειας και της έλλειψης όπλων και χρηματοδότησης, αυτό θα σημαίνει ότι η Ρωσία πιθανότατα θα εισβάλει σε χώρες του ΝΑΤΟ» είπε, σημειώνοντας: «Και τότε τα παιδιά των Αμερικανών θα πολεμήσουν».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments