Πολιτική

Οι δύο κρίσιμες πολιτικές “μάχες” του Κ. Μητσοτάκη

Οι δύο κρίσιμες πολιτικές “μάχες” του Κ. Μητσοτάκη

Πηγή Φωτογραφίας: [365443] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ENGINEERING AND RESEARCH ΤΗΣ GOOGLE YOSSI MATIAS (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Προυπολογισμός και φορολογικό νομοσχέδιο βρίσκονται στην κορυφή της εσωτερικής πολιτικής ατζέντας.

Σε δύο μεγάλες πολιτικές “μάχες” στη Βουλή -τις τελευταίες για τη χρονιά που κλείνει- στρέφει την προσοχή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε θέματα για την οικονομία και την “κοινωνική ευαισθησία”. Αυτό αποδεικνύεται από τις πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις και παρεμβάσεις του και επιβεβαιώνεται από το πρόγραμμά του για τις επόμενες ημέρες.

Πρώτο θέμα είναι το (τροποποιημένο) φορολογικό νομοσχέδιο, για το οποίο ήδη ετοιμάζει κοινοβουλευτική ομιλία για αύριο. Αυτή θα είναι η ημέρα που η Νέα Αριστερά (κοινοβουλευτική ομάδα 11 βουλευτών που αποσχίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ) θα αφήσει το πρώτο οργανωτικό της αποτύπωμα. Το δεύτερο στάδιο είναι το σχέδιο για τον προϋπολογισμό, το οποίο θα ψηφιστεί στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Στο μεταξύ, ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται να ανεβάζει ρυθμούς παντού: στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (προφανώς προσπαθεί να προκαλέσει το ενδιαφέρον των νέων για το Youth Pass μέσω του Tik Tok) στην εκτός Μαξίμου κινητικότητα για την προβολή κυβερνητικών πρωτοβουλιών (χθες στην ημερίδα της ΕΣΑμεΑ για την εθνική στρατηγική 2024-2030 σχετικά με τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία, σήμερα στο Πέραμα για την στρατηγική για την επαγγελματική εκπαίδευση), στην επαφή με πολίτες με νέες περιοδείες στα σκαριά (η μία πιθανότατα στη Θεσσαλία) κ.ο.κ.

Αν και η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι  οι τιμές στα τρόφιμα παραμένουν ένα σοβαρό “αγκάθι” και ότι η αντιμετώπισή τους είναι ένα σημαντικό ζήτημα που επηρεάζει τα επίπεδα εμπιστοσύνης των πολιτών, ο κ. Μητσοτάκης ποντάρει σε δύο κατευθύνσεις. Πρώτον, ποντάροντας στη συνολική εικόνα της ελληνικής οικονομίας μετά και την αναβάθμιση της από τον οίκο Fitch. Δεύτερον, στην προβολή του “κοινωνικού” χαρακτήρα των πολιτικών αποφάσεων και των μεταρρυθμίσεων που προωθούνται.

Αυτό αναμένεται να κάνει και στη συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο και τον προϋπολογισμό του 2024, με την αντιπολίτευση να ακονίζει τα “μαχαίρια” της απέναντι στο Μαξίμου σε θέματα που απασχολούν την πλειοψηφία του πληθυσμού, όπως καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις. Στο Μαξίμου κινούνται με το δίπτυχο δημοσιονομικής πειθαρχίας – κοινωνικής φροντίδας, επιδιώκοντας να χτίσουν εκ νέου αφήγημα «σιγουριάς» για τις προοπτικές της χώρας και ταυτόχρονα «μέριμνας» για τους πιο ευάλωτους.

Γι’ αυτό και η κυβέρνηση επενδύει σημαντικά στον προϋπολογισμό της επόμενης εβδομάδας, με βάση τις προβλέψεις για τη στήριξη του εισοδήματος, την αύξηση των εσόδων και τις δαπάνες για τους πυλώνες της καθημερινότητας, όπως η υγεία και η παιδεία. “Η οικονομική μας πολιτική αποδίδει”, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς κύκλους, “και όσο αυτό θα συνεχίζεται, το πλεόνασμα θα επιστρέφει στην κοινωνία και σε όσους το έχουν περισσότερο ανάγκη’.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ρωτήθηκε για τον χαρακτηρισμό του Στέφανου Κασσελάκη, σύμφωνα με τον οποίο ο πρωθυπουργός μοιάζει με “θείο που κάθεται μαζί με τους νέους και μοιράζει φραγκοδίφραγκα”, αναφερόμενος στο βίντεο του κ. Μητσοτάκη για τις επιδοτήσεις των νέων.

«Να του πούμε ότι η ανεργία των νέων τον Νοέμβριο του 2018 ήταν στο 43%. Τον Νοέμβριο του 2023 είναι στο 23%» είπε ο Μαρινάκης και επεκτάθηκε στην επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού την προσεχή Άνοιξη («αυξήθηκε ήδη τρεις φορές από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη») και στο πρόγραμμα «ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για την εύρεση στέγης».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments