Οικονομία

Η οικονομική διάσταση της επίσκεψης Ερντογάν

Η οικονομική διάσταση της επίσκεψης Ερντογάν

Πηγή Φωτογραφίας: [365629] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Οι ελληνικές εξαγωγές υπερβαίνουν τα 2,5 δισ.

Σε οικονομικά ζητήματα, οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας είναι ισχυρές και συνεχώς ενισχύονται διαχρονικά. Στη σημερινή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, τα οικονομικά προβλήματα πρόκειται να βρεθούν στην ημερήσια διάταξη.

Τις δύο γειτονικές χώρες «ενώνουν» 5,5δισ€, όση δηλαδή ήταν η αξία των εμπορικών σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας το 2022 σύμφωνα με τις Στατιστικές Υπηρεσίες των 2 χωρών, αξία που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ.    Τα στοιχεία λένε ότι η Ελλάδα εξήγαγε πέρυσι προς την Τουρκία προϊόντα αξίας 2,5δισ€ , μάλιστα η Τουρκία αποτελεί τον 5ο μεγαλύτερο «υποδοχέα» ελληνικών προϊόντων πίσω από Ιταλία, Βουλγαρία, Γερμανία και Κύπρο. Τα τελευταία 27 χρόνια ο ρυθμός εξαγωγών προς την Τουρκία αυξάνεται μεσοσταθμικά 11,8% ετησίως. Το 1995 οι εξαγωγές προς την Τουρκία ήταν μόλις 245εκατ€ .

Εν τω μεταξύ, οι εισαγωγές από την Τουρκία έφτασαν τα 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ πέρυσι και η Τουρκία βρίσκεται στην ένατη θέση ανάμεσα στους “τροφοδότες” της πατρίδας μας. Τα τελευταία 27 χρόνια, ο ρυθμός εισαγωγών στην Τουρκία αυξήθηκε κατά μέσο όρο 11,7% ετησίως. Οι εξαγωγές στην Τουρκία το 1995 ήταν μόνο 230 εκατ. ευρώ.

Και στον τουρισμό, οι σχέσεις μας είναι αδιαχώριστες και οι δύο χώρες προσπαθούν να ανακτήσουν τη θέση τους μετά το παγκόσμιο σοκ της πανδημικής κρίσης της Covid – 19. Σύμφωνα με την τουρκική Στατιστική Υπηρεσία, 584.000 Έλληνες ταξίδεψαν στη γειτονική χώρα το 2022, κάτι που σηματοδοτεί αύξηση 260% σε σχέση με τους 162.000 ταξιδιώτες το 2021. Φυσικά, είμαστε ακόμα πολύ μακριά από τους 820.000 το 2019. Την αντίστροφη διαδρομή πήραν 585.000 Τούρκοι πολίτες το 2021, 5,5 φορές περισσότεροι.

Στο εμπόριο διανοίγεται πεδίο δόξης λαμπρό. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, οι άμεσες επενδύσεις στην Τουρκία από την Ελλάδα το 2022 ανήλθαν σε 352 εκατ.ευρώ, ενώ το 2014 έφτασαν τα 5,4 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της εξαγοράς της τουρκικής Finansbank από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Οι τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα κινούνται σχεδόν στο ίδιο επίπεδο, στα 312 εκατομμύρια ευρώ, αλλά η διαφορά είναι ότι οι τουρκικές επενδύσεις έχουν αυξηθεί από το 2013, σε σύγκριση με το 2021, κατά τρεις φορές.

Η επίσημη ιστοσελίδα του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει 6,8 δισεκατομμύρια σε ελληνικές επενδύσεις, κυρίως στην πληροφορική, τις γεωργικές εφαρμογές, τις κατασκευές, τα καλλυντικά και τα φαρμακευτικά προϊόντα, τη μεταποίηση και τα πλαστικά.

Τέλος, γίνεται λόγος για τουρκικές επενδύσεις στην Ελλάδα ύψους περίπου εκατ.€ κυρίως σε μαρίνες και λιμάνια ενώ γίνεται ειδική αναφορά στη ZiraatBank και τα υποκαταστήματα της σε Αθήνα, Κομοτηνή και Ξάνθη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments