Πολιτική

Τα διεθνή ΜΜΕ για την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα: «Νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

Τα διεθνή ΜΜΕ για την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα: «Νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

Πηγή Φωτογραφίας: [365641] ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Έντονο είναι το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ για τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα και την επιθυμία, όπως σημειώνουν, των δύο ηγετών «να γυρίσουν μια νέα σελίδα στις σχέσεις τους έπειτα από χρόνια διαμάχης».

«Ο Ερντογάν μετέβη σήμερα στην Πέμπτη με αντιπροσωπεία υπουργών για συναντήσεις με Έλληνες ομολόγους, καθώς αμφότερες οι χώρες ελπίζουν ότι μπορούν να γυρίσουν μια νέα σελίδα στις σχέσεις έπειτα από χρόνια διαμάχης», σχολιάζει το Reuters.

«Ελλάδα και Τουρκία, γείτονες και σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, διαφωνούν εδώ και δεκαετίες για ζητήματα όπως το πού αρχίζει και πού τελειώνει η υφαλοκρηπίδα τους, οι ενεργειακοί πόροι, οι υπερπτήσεις στο Αιγαίο και το Κυπριακό.

Οι δύο χώρες είχαν φθάσει στο χείλος του πολέμου τη δεκαετία του 1990 και τα τελευταία χρόνια ερίζουν για τους ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο, τα αμυντικά ζητήματα, τη μετανάστευση και την απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών, θέματα για τα οποία είχαν διακόψει τις διπλωματικές συνομιλίες. Οι σχέσεις βελτιώθηκαν όταν η Ελλάδα απέστειλε βοήθεια στην Τουρκία μετά τον καταστροφικό σεισμό του περασμένου Φεβρουαρίου.

Τόσο ο Ερντογάν όσο και η επανεκλογή του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη φέτος μείωσαν επίσης την πολιτική πίεση, επιτρέποντας στους δύο πολιτικούς άνδρες να αφήσουν στην άκρη τον ανταγωνισμό», αναφέρει το πρακτορείο, σημειώνοντας ότι η Τουρκία επιδιώκει την ένταξη στην ΕΕ επί τουλάχιστον δύο δεκαετίες κι ότι η Ελλάδα, μετά την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, «θέλει να ανακτήσει τον κύρος της και να εμφανιστεί ως πυλώνας σταθερότητας σε ένα μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό τοπίο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της σύγκρουσης στη Γάζα.

Παρά τις εκφράσεις καλής θέλησης, αναμένεται μικρή πρόοδος σε ακανθώδη, μακροχρόνια ζητήματα, σύμφωνα με αξιωματούχους και των δύο χωρών.

Η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει ότι θα συζητήσει μόνο για την οριοθέτηση Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, όχι για θέματα «εθνικής κυριαρχίας», επισημαίνει το Reuters.

Associated Press: Στοχεύει στη βελτίωση των τεταμένων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφτασε την Πέμπτη στην Ελλάδα σε ένα ταξίδι που αποσκοπεί στη βελτίωση των -τεταμένων- σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ελπίζοντας ταυτόχρονα στην αποκατάσταση των σχέσεων και με τους Δυτικούς συμμάχους, γράφει το Associated Press.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments