Πολιτική

Μητσοτάκης: Το πρωί στη Θεσσαλία και το απόγευμα στην Ολλανδία

Μητσοτάκης: Το πρωί στη Θεσσαλία και το απόγευμα στην Ολλανδία

Πηγή Φωτογραφίας: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Ολλανδίας θα έχει συνάντηση το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την Περιφέρεια Θεσσαλίας επισκέπτεται σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα έχει συναντήσεις με δημάρχους και προέδρους κοινοτήτων των παρακάρλιων περιοχών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί και θα μιλήσει στα εγκαίνια του έργου ύδρευσης της ανατολικής πλευράς της Π.Ε. Καρδίτσας από τη Λίμνη Σμοκόβου και θα επισκεφθεί τη Μεταμόρφωση Καρδίτσας.

Μετά την επίσκεψή του στην Π.Ε. Καρδίτσας, ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για τη Χάγη, όπου στις 18:50 (ώρα Ελλάδας) θα έχει συνάντηση με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε. Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Ο Μαρκ Ρούτε θεωρείται «φαβορί» να διαδεχτεί τον Γενς Στόλτενμπεργκ στο ΝΑΤΟ. Οικείο πρόσωπο στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, έπειτα από 13 χρόνια στην πρωθυπουργία της Ολλανδίας, ο Ρούτε έχει ήδη την υποστήριξη μεγάλων μελών του ΝΑΤΟ όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία.

Πολλοί διπλωμάτες εκτιμούν ότι ο Ρούτε προηγείται κατά πολύ άλλων υποψηφίων στην κούρσα διαδοχής – ανάμεσά τους η Εσθονή πρωθυπουργός Κάγια Κάλας και ο πρώην πρωθυπουργός της Λετονίας Κρισιάνις Καρίνς.

Το όνομα του διαδόχου του Στόλτενμπεργκ, του οποίου η δεκαετής θητεία παρατάθηκε δύο φορές λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αναμένεται να ανακοινωθεί πριν από τη σύνοδο κορυφής του Ιουλίου στην Ουάσιγκτον.

Αφού δήλωσε ότι δεν ήταν διαθέσιμος για τη θέση αυτή τα προηγούμενα χρόνια ο 56χρονος Ρούτε εκδήλωσε πλέον ενδιαφέρον μετά την αιφνιδιαστική του παραίτηση το περασμένο καλοκαίρι.

Τον περασμένο μήνα ο Ρούτε είπε στα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης ότι η θέση του επικεφαλής του ΝΑΤΟ είναι μια “πολύ ενδιαφέρουσα δουλειά” και ότι θα ήταν ανοιχτός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο αν προέκυπτε η ευκαιρία.

Κάποιοι υποστηρικτές του θέλουν να προταθεί το όνομά του σύντομα για να αποφευχθεί να εμπλακεί η διαδικασία ανάδειξης νέου αρχηγού της Συμμαχίας με τη διαδικασία κατάληψης των υψηλόβαθμων αξιωμάτων στην ΕΕ μετά τις ευρωεκλογές τον προσεχή Ιούνιο.

Ωστόσο, πιθανόν να αναμένονται και κάποιες διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής και ορισμένοι προειδοποιούν πως μπορεί να υπάρξει αντίδραση από ορισμένους συμμάχους, όπως είναι η Τουρκία και η Ουγγαρία.

‘Ενα πιθανό εμπόδιο για τον Ρούτε θα μπορούσε να είναι η κατάσταση που αφήνει πίσω του στην Ολλανδία όπου η νίκη του ακροδεξιού Βίλντερς έχει προκαλέσει σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο Ρούτε θα είναι ο τέταρτος Ολλανδός που θα ηγηθεί της Συμμαχίας, γεγονός που ενισχύει τα επιχειρήματα ορισμένων ότι η Συμμαχία δεν βγαίνει από τη βολή της.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments