Πολιτική

Τα μηνύματα της επίσκεψης Ερντογάν

Τα μηνύματα της επίσκεψης Ερντογάν

Πηγή Φωτογραφίας: [365641] ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Σε καλό κλίμα οι συζητήσεις ανάμεσα στα δύο μέρη.

Στη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ήταν σαφείς οι προσπάθειες και των δύο πλευρών να διατηρήσουν χαμηλούς τόνους, χωρίς να αποκρύψουν τις διαφορές, έτσι ώστε να διατηρηθεί το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες. 

Ο Ερντογάν, βέβαια, προώθησε κατά το δυνατό τις θέσεις της χώρας του, αλλά έδειξε σπάνιο αυτοέλεγχο τόσο στο θέμα της Γάζας, όσο και στο θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας, καθώς δεν υπήρχε διάθεση δημόσιας αντιπαράθεσης. Οι δύο ηγέτες εξέπεμψαν ένα θετικό μήνυμα, μαζί με μια δήλωση στη γενική προοπτική ότι μπορούμε να αναπτύξουμε ένα πλαίσιο διμερών σχέσεων στο οποίο τα ανεπίλυτα ζητήματα δεν γίνονται εμπόδιο στην επικοινωνία και τη συνεργασία, ούτε ευκαιρία να προκαλέσουν κρίσεις που οδηγούν σε επικίνδυνες καταστάσεις.

Κομβικό, όμως, σημείο είναι η υπογραφή από τους δυο ηγέτες της Διακήρυξης φιλικών σχέσεων και καλής γειτονίας, την οποία διαπραγματεύθηκαν οι δυο πλευρές με απόλυτη εμπιστευτικότητα και αποτελεί ένα μη συμβατικό και νομικά δεσμευτικό, αλλά ισχυρό πολιτικό κείμενο αρχών που θα διέπει όλο το πλαίσιο των διμερών σχέσεων, υιοθετώντας όμως σημαντικές δεσμεύσεις για τα δυο μέρη.

Το κείμενο της Διακήρυξης επισημαίνει ότι αυτό δεν θα έχει νομικές συνέπειες και δεν θα επηρεάσει τις θέσεις των δύο χωρών, αλλά είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι ο Ερντογάν έθεσε την υπογραφή του σε αυτό το κείμενο ένα χρόνο μετά την απειλή της Αθήνας με εκτόξευση πυραύλων.

Το εν λόγω δίκαιο θέτει ένα σημαντικό πλαίσιο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά θα αναθεωρείται και θα αξιολογείται σε καθημερινή βάση. Είναι γνωστό ότι η Τουρκία θεωρεί τις υπουργικές επισκέψεις σε νησιά που κρίνει αποστρατικοποιημένα, την άσκηση της αεροπορικής και θαλάσσιας κυριαρχίας μας και τα μέτρα για τη διασφάλιση των σχέσεων διαταράσσοντας τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. νησιά, ακόμη και να ασκούν τα δικαιώματα που παρέχει στη χώρα μας το δίκαιο της θάλασσας.

Σύμφωνα με το κείμενο της Διακήρυξης:

-Τα Μέρη θα «απέχουν από κάθε δήλωση, πρωτοβουλία, ή ενέργεια που θα μπορούσε να υπονομεύσει ή να απαξιώσει το γράμμα και το πνεύμα αυτής της Διακήρυξης ή να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή τους».

-Τα Μέρη θα «προσπαθήσουν να επιλύσουν οποιαδήποτε διαφορά προκύψει μεταξύ τους με φιλικό τρόπο, μέσω απευθείας διαβουλεύσεων μεταξύ τους ή με άλλα μέσα αμοιβαίας επιλογής, όπως προβλέπεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Στη διάρκεια της επίσκεψης Ερντογάν και των παράλληλων συναντήσεων που έγιναν μεταξύ των συναρμόδιων υπουργών, υπογράφτηκαν συμφωνίες, μνημόνια και δηλώσεις συνεργασίας που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τομέων συνεργασίας, δημιουργώντας ένα υπόβαθρο για τη διμερή συνεργασία.

Η ελληνική πλευρά επέμεινε ιδιαίτερα, τέλος, στο ζήτημα της μετανάστευσης και, ειδικότερα, στο ζήτημα της παράτυπης μετανάστευσης. Πρόδηλη στόχευση της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι ο έγκαιρος περιορισμός των αθρόων μεταναστευτικών ροών, με επίμαχη περιοχή τα βορειοανατολικά σύνορα της χώρας. Η ελληνική κυβέρνηση έλαβε σχετικές διαβεβαιώσεις από τον Τούρκο πρόεδρο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments