Live Σχολιασμός

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Η κοινή επιθυμία για την επόμενη μέρα των ελληνοτουρκικών σχέσεων

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Η κοινή επιθυμία για την επόμενη μέρα των ελληνοτουρκικών σχέσεων

Πηγή Φωτογραφίας: [362481] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Αυτό που αναδεικνύεται ως πρώτη γενική εντύπωση από τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι ότι και οι δύο επενδύουν και ποντάρουν στη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για να εξομαλύνουν τις σχέσεις

Στην Αθήνα βρέθηκε από τις 10:15 το πρωί, μια ώρα σχεδόν νωρίτερα από το προγραμματισμένο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Νωρίτερα από τις 11:00, όπου ήταν προγραμματισμένη η άφιξή του, έφτασε στην Αθήνα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνοδευόμενος από μέλη του τουρκικού Υπουργικού Συμβουλίου.Η πόρτα του αεροπλάνου της Τουρκικής Προεδρίας άνοιξε λίγα λεπτά μετά τις 10:00. Πρώτος κατέβηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και ακολούθησαν τα υπόλοιπα μέλη του τουρκικού Υπουργικού Συμβουλίου.Στις 10:29 κατέβηκε από το αεροσκάφος ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.

Κατά την συνάντησή τους Κατερίνα Σακελλαροπούλου και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασαν την κοινή τους βούληση για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Αυτό που αναδεικνύεται ως πρώτη γενική εντύπωση από τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι ότι και οι δύο επενδύουν και ποντάρουν στη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για να εξομαλύνουν τις σχέσεις και να διερευνήσουν θέματα της λεγόμενης “σκληρής “ατζέντας μέσα από ζητήματα, όπως είναι η ανάπτυξη, η οικονομία, το εμπόριο και το μεταναστευτικό. Εκεί δηλαδή όπου μπορούν να υπαρξουν σε πρώτο χρόνο συνεργασίες και συνέργειες.  Αυτός είναι και ο λόγος που η κοινή δήλωση φιλίας μεταξύ των δύο χωρών εστιάζει στην αποφυγή προκλήσεων, τη συνεργασία και την εξεύρεση κοινών λύσεων.

Οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ρετζέπ Ερντογάν αποκαλύπτουν το θετικό κλίμα που αναζητείται με μια ματιά για το μέλλον της Ελλάδας και της Τουρκίας. Η αναφορά Ερντογάν στην” τουρκική ” μειονότητα στη Θράκη δείχνει ότι τα θέματα που εντάσσονται στην ατζέντα της Άγκυρας για διάλογο μεταξύ των δύο χωρών θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο προσκήνιο.

Αναμφίβολα, είναι θετικό και ενθαρρυντικό για τα εθνικά δίκαια το γεγονός ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός απάντησε άμεσα στον Τούρκο πρόεδρο αναφορικά με τη μειονότητα στη Θράκη. Πράγματι, τα μέλη της μειονότητας αυτής είναι μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα, αλλά Έλληνες πολίτες, με βάση τις σχετικές διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάννης.

18:00

Αναχώρησε ο Ερντογάν

Γύρω στις 17:55 η αυτοκινητοπομπή που συνόδευε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφτασε στον χώρο VIP του διεθνούς αερολιμένα. Εκεί η πολυπληθής τουρκική αντιπροσωπεία αποβιβάστηκε από τα οχήματα που τους μετέφερε, για να πάρει τα αεροπλάνα που θα μεταφέρει άπαντες στην Άγκυρα.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ερντογάν αρχικά συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ στη συνέχεια συναντήθηκε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

17:50

Οι αναρτήσεις Μητσοτάκη και Ερντογάν: Τι ανέφεραν για την υπογραφή της Διακήρυξης [vid]

17:34

Αναχωρεί από την Αθήνα ο Ερντογάν, κλείνουν πάλι οι δρόμοι [vid]

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Αθήνα.

Δείτε περισσότερα εδώ
17:22

ΚΚΕ: Η επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων στοχεύει τη συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο

Η «επανεκκίνηση» των ελληνοτουρκικών σχέσεων γίνεται στο πλαίσιο των ΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών για οδυνηρές διευθετήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, τονίζει το ΚΚΕ σε σχόλιό του για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Στην πράξη, με την παρέμβαση των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, επιχειρείται να επιταχυνθεί το “παζάρι” για την προώθηση του λεγόμενου “Οδικού Χάρτη”, με στόχο την ενίσχυση της Νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και την συνεκμετάλλευση – συνδιαχείριση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο προς όφελος των ενεργειακών και άλλων ομίλων, αλλά με σοβαρούς κινδύνους για την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, στο πλαίσιο ενός οδυνηρού συμβιβασμού και του “καζάν – καζάν”, της μοιρασιάς που προβάλλει το τουρκικό κράτος», τονίζει η ανακοίνωση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΚΚΕ

Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να καλλιεργηθεί κλίμα εφησυχασμού περί “ήρεμων νερών”, η αλήθεια είναι ότι η αποκαλούμενη “επανεκκίνηση” των ελληνοτουρκικών σχέσεων πραγματοποιείται πάνω στο πολύ επικίνδυνο πλαίσιο που διαμορφώνουν οι ΝΑΤΟϊκοί σχεδιασμοί για οδυνηρές διευθετήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Και αυτό συμβαίνει ανεξάρτητα αν αποτυπώνεται πάντα σε επιθετικές ή ακραίες ρητορικές εκφράσεις. Από αυτήν την άποψη ο λαός επιβάλλεται να ανησυχεί και να επαγρυπνά.

Στην πράξη, με την παρέμβαση των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, επιχειρείται να επιταχυνθεί το “παζάρι” για την προώθηση του λεγόμενου “Οδικού Χάρτη”, με στόχο την ενίσχυση της Νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και την συνεκμετάλλευση – συνδιαχείριση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο προς όφελος των ενεργειακών και άλλων ομίλων, αλλά με σοβαρούς κινδύνους για την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, στο πλαίσιο ενός οδυνηρού συμβιβασμού και του “καζάν – καζάν”, της μοιρασιάς που προβάλλει το τουρκικό κράτος.

Στο παραπάνω πλαίσιο εντάσσονται η Κοινή Διακήρυξη και οι οικονομικές, εμπορικές και άλλες συμφωνίες που υπογράφηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του “Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας”. Υπηρετούν τα συμφέροντα των ελληνικών και των τουρκικών επιχειρηματικών ομίλων και δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα των λαών των δύο χωρών. Ενώ, οι συνομιλίες για το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα, γίνονται στη βάση της κοινής δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας σε βάρος των ξεριζωμένων από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους.

Άλλωστε, οι τοποθετήσεις της τουρκικής πλευράς και ιδιαίτερα η συνέντευξη Ερντογάν στην εφημερίδα “Καθημερινή” διέψευσε αβάσιμες προσδοκίες, ιδιαίτερα αυτές που καλλιεργήθηκαν για την παραπομπή μόνο του θέματος της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ενώ, από την άλλη μεριά ερωτηματικά προκαλεί η αναφορά του κ. Μητσοτάκη ότι υπάρχει “μια διαφορά που μπορεί να υπαχθεί σε διεθνή δικαιοδοσία”, αφήνοντας χώρο για ερμηνείες ότι υπάρχουν επιπλέον διαφορές που μπορούν να διευθετηθούν με άλλο τρόπο.

Λογοπαίγνια περί “μισογεμάτου ποτηριού” δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την πραγματικότητα ότι επί της ουσίας δρομολογείται εφ’ όλης της ύλης διαπραγμάτευση και στο τραπέζι τίθενται οι απαράδεκτες τουρκικές διεκδικήσεις που αφορούν την αποστρατικοποίηση και την αμφισβήτηση των δικαιωμάτων των ελληνικών νησιών, την προώθηση του δόγματος της “Γαλάζιας Πατρίδας”, την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης και τον χαρακτηρισμό της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης ως τουρκικής, εκφράζοντας την ίδια στιγμή επιμονή στην διαιώνιση της κατοχής και την αναβάθμιση του “ψευδοκράτους” στη Βόρεια Κύπρο.

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η πολιτική της εμπλοκής στους ευρωατλαντικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, που προωθείται με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, υπηρετεί τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης, βάζοντας σε κίνδυνο κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και τον λαό σε μεγάλες περιπέτειες.

Η ειρήνη, η συνεργασία, η φιλία και η αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς της Ελλάδας και της Τουρκίας δεν περνάει μέσα από τέτοιου είδους «λυκοφιλίες», αλλά μέσα από την κοινή δράση και των αγώνα ενάντια στα σχέδια των αστικών τάξεων και του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Το ΚΚΕ αντιτίθεται σε κάθε είδους υποχώρηση στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, στην αλλαγή Διεθνών Συνθηκών που καθορίζουν τα σύνορα και εργάζεται για την ανάπτυξη της κοινής πάλης των λαών της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Κύπρου και των άλλων λαών της περιοχής, για τα δικά τους συμφέροντα.

17:05

Μια νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Αυτό που αναδεικνύεται ως πρώτη γενική εντύπωση από τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι ότι και οι δύο επενδύουν και ποντάρουν στη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για να εξομαλύνουν τις σχέσεις και να διερευνήσουν θέματα της λεγόμενης “σκληρής “ατζέντας μέσα από ζητήματα, όπως είναι η ανάπτυξη, η οικονομία, το εμπόριο και το μεταναστευτικό. Εκεί δηλαδή όπου μπορούν να υπαρξουν σε πρώτο χρόνο συνεργασίες και συνέργειες.  Αυτός είναι και ο λόγος που η κοινή δήλωση φιλίας μεταξύ των δύο χωρών εστιάζει στην αποφυγή προκλήσεων, τη συνεργασία και την εξεύρεση κοινών λύσεων.

Δείτε περισσότερα εδώ 

16:45

Το άλμπουμ της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα – Ατάκες και κινήσεις με νόημα που συζητήθηκαν

16:30

Τα δώρα που αντάλλαξαν Σακελλαροπούλου – Ερντογάν

16:10

Πώς σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές τη συμφωνία Ελλάδας – Τουρκίας [vid]

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό κείμενο, καθώς είναι η πρώτη φορά που Ελλάδα και Τουρκία δεσμεύονται σε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας και σε «ήρεμα νερά», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Ειδικότερα σχολιάζουν τα εξής:

  • Ιδιαίτερα σημαντικό κείμενο, καθώς είναι η πρώτη φορά που Ελλάδα και Τουρκία – με τις υπογραφές του Πρωθυπουργού της Ελλάδας και του Προέδρου της Τουρκίας – δεσμεύονται σε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας και σε «ήρεμα νερά».
  • Συγκεκριμένα, στη Διακήρυξη υπογραμμίζεται η σημασία αποτελεσματικών διαύλων επικοινωνίας σε κάθε επίπεδο και δίνεται έμφαση στην αποφυγή συγκρουσιακών καταστάσεων και δυνητικής κλιμάκωσης.
  •  Επιπλέον, η Διακήρυξη καθορίζει τις αρχές και τα ορόσημα του ελληνοτουρκικού διαλόγου και των επαφών στη βάση των τριών αξόνων που είχαν συμφωνηθεί κατά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο στο Βίλνιους τον περασμένο Ιούλιο: Πολιτικός διάλογος (για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, στον οποίο εντάσσονται οι διερευνητικές επαφές), θετική ατζέντα (η οποία διαρκώς θα εμπλουτίζεται), Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (στα οποία συμπεριλαμβάνονται και μέτρα για τη μείωση «αδικαιολόγητων πηγών έντασης καθώς και των κινδύνων που απορρέουν από αυτές»)
  • Είναι μια δήλωση προθέσεων στην οποία και η Τουρκία δεσμεύεται για στους στόχους του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και της φιλικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών.
  • Υπάρχει σαφής αναφορά στη δέσμευση αποφυγής δηλώσεων και ενεργειών που υπονομεύουν το πνεύμα και το γράμμα της Διακήρυξης ή θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.
  • Η γειτονική χώρα δεσμεύεται στην επίλυση όποιας διαφωνίας προκύψει με την Ελλάδα με φιλικό τρόπο είτε με απευθείας διαβουλεύσεις με τη χώρα μας, είτε με άλλα μέσα αμοιβαίας επιλογής, όπως προβλέπεται από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
  • Η Διακήρυξη των Αθηνών δεν αναιρεί τις νομικές θέσεις των δύο χωρών.
15:45

Οι 15 συμφωνίες, μνημόνια και κοινές διακηρύξεις από το 5ο Ανώτατο Συμβουλίο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας

Δεκαπέντε συμφωνίες, μνημόνια και Κοινές Δηλώσεις / Διακηρύξεις υπογράφηκαν στο πλαίσιο του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας.

Δείτε περισσότερα εδώ
15:10

Η απάντηση Μητσοτάκη στον ισχυρισμό Ερντογάν περί τουρκικής μειονότητας στη Θράκη [vid]

14:45

Διακήρυξη των Αθηνών: Συμφωνία να αποφευχθούν ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη

Ιδιαίτερα σημαντικό κείμενο χαρακτηρίζουν κυβερνητικές πηγές τη Διακήρυξη Φιλίας και Καλής Γειτονίας των Αθηνών που υπέγραψαν ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι η πρώτη φορά που Ελλάδα και Τουρκία, με τις υπογραφές του Πρωθυπουργού της Ελλάδας και του Προέδρου της Τουρκίας δεσμεύονται σε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας και σε «ήρεμα νερά».

Η διακήρυξη, επισημαίνουν, υπογραμμίζει τη σημασία αποτελεσματικών διαύλων επικοινωνίας σε κάθε επίπεδο και δίνεται έμφαση στην αποφυγή συγκρουσιακών καταστάσεων και δυνητικής κλιμάκωσης.

Δείτε περισσότερα εδώ

14:40
Οι Τούρκοι υπουργοί στην Αθήνα – Ελληνοτουρκικές συμφωνίες
14:30

Tweet από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών για την άφιξη Ερντογάν στην Ελλάδα

14:25
Με τη συνθήκη της Λωζάνης απάντησε ο Κυρ. Μητσοτάκης στην αναφορά Ερντογάν για «τουρκική μειονότητα»
14:15

Ερντογάν: Είμαστε αδέλφια, δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν μπορεί να λυθεί

Αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίση που βρίσκομαι ξανά στην Αθήνα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό για την υποδοχή. Θέλουμε να προωθήσουμε τη θετική σχέση που υπάρχει. Πιστεύω ότι μπορούμε να πραγματοποιούμε μια φορά τον χρόνο αυτή τη συνάντηση

Συμφωνήσαμε να ανεβάσουμε στα 10 δισ το διμερές εμπόριοΕυχή μας είναι να επιλύσουμε τα κοινά προβλήματα

 

Συζητήσαμε πώς θα αντιμετωπίσουμε τη διεθνή τρομοκρατία και χαιρετίσαμε το κλείσιμο του καταυλισμού του Λαυρίου και ζήτησα προσοχή να μην υπάρξουν παρόμοοι καταυλισμοί που υποθάλπτουν τρομοκράτες

Η τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα και η ρωμέικη κοινότητα στην Τουρκία είναι δομικά στοιχεία του πολιτιστικού μας πλούτου

Διατύπωσα τις προσδοκίες για τη βελτίωση της κατάστασης της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη

Από την αρχή είπαμε ότι δεν εγκρίνουμε να στοχοποιούνται άμαχοι στη Γάζα

Είμαστε γειτονικές χώρες που μοιραζόμαστε την ίδια θάλασσα, είναι αρκετά φυσικό να υπάρχουν προβλήαμτα ανάμεσα σε δύο χώρες πόσο μάλλον σε δύο αδέλφια

Θέλουμε να κάνουμε το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης. Δεν υπάρχει πρόβλημα τόσο μεγάλο ώστε να μην μπορεί να λυθεί

Είμαστε ικανοποιημένοι που έχει τέτοια αντίληψη ο Μητσοτάκης

Η απάντηση Μητσοτάκη για την μειονότητα

Μετά την ομιλία Ερντογάν πήρε ξανά τον λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα των μειονοτήτων λέγοντας ότι «για εμένα προσωπικά η Θράκη αποτελεί παράδειγμα συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων. Ο προσδιορισμός της μειονότητας καθορίζεται από τη Συνθήκη της Λωζάνης. Χρέος μας το κλίμα της αρμονικής συμβίωσης να το συντηρ΄σουμε και να το διασφαλίσουμε. Η Ελλάδα διαβεβαιώνει ότι θα εξακολουθήσει να δουλεύει νυχθημερόν προς αυτή την κατεύθυνση.

13:56

Μητσοτάκης: Ελλάδα και Τουρκία οφείλουν να ζουν ειρηνικά

Το διάστημα που μεσολάβησε αντιμετωπίσαμε προκλήσεις που δεν γνωρίζουν σύνορα, πανδημία, πόλεμο στην Ουκρανία και μεγάλες φυσικές καταστροφές.Ταυτόχρονα και περιφερειακές συγκρούσεις που εγείρουν ανησυχία 
Αλλά και οι διμερείς σχέσεις γνώρισαν διακυμάνσεις και κάποιες στιγμές τις απείλησαν επικίνδυνα.Εξαιρετικά σημαντικά ότι τελευταίους μήνες οι δύο χώρε βαδίζουν σε πιο ηρεμο δρόμο.Οφείλουμε να ζούμε ειρηνικά.

Κι αν οι διάφορες δεν γεφυρών9ονται να μην προακλούν εντάσεις και κρίσεις.Αποφασίσαμε να πιάσουμε το νημα επαφών μας στο Βίλνιους .Σήμερα κάνουμε αποτίμηση κοινω΄ν ρποσπαθεών πυοοσγήσαν δς σεν νεες συμφωνίες εμπ΄ροιο, ενέργεια, εκπαίδευση αθιλητιμσό τεχνολογία, τουρισμό, συσφιξη οικονομικών σχεσεων. 

Μεταναστευτικό: σημαντικη μείωση ροών ως αποτέλεσμα συστηματικής φ’ύλαξης συνόρων και πολύ καλύτερης συνεργασίας των δύο χωρών η συνεργασία μπορεί βελτιώθει κι άλλο.

13:45

Live οι κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη-Ερντογάν από το Μέγαρο Μαξίμου [vid]

Περισσότερο από μιάμιση ώρα κράτησε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου

Δείτε περισσότερα εδώ
13:35

Έκλεψε τις εντυπώσεις και πάλι ο Πίνατ στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν [vid]

Ενώ οι δύο ηγέτες φωτογραφίζοντας στην κορυφή της σκάλας στο Μέγαρο, το παρών έδωσε και ο… Πίνατ.  Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πίνατ κάνει την εμφάνισή του σε τέτοιου είδους συναντήσεις. 

13:23
Τουρκικά ΜΜΕ: «Ιστορική επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα»
13:14

Guardian για επίσκεψη Ερντογάν: Θέλει να αποκαταστήσει τις τεταμένες σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη

Ο Guardian θυμάται την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα πριν έξι χρόνια: «Ήταν σαν μποξέρ στο ρινγκ, έριχνε γροθιές από την αρχή μέχρι το τέλος»

Δείτε περισσότερα εδώ
13:10
Συνάντηση Δένδια – Γκιουλερ: Στο τραπέζι τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης – Ενίσχυση των διαύλων επικοινωνίας
12:53

Σε εξέλιξη οι παράλληλες συναντήσεις για μεταναστευτικό και οικονομική συνεργασία [vid]

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα, συναντάται ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης με τον Τούρκο ομόλογο του Μεχμέτ Σιμσέκοι υφυπουργοί Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννης και Α. Παπαδόπουλου με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μπουράκ Ακτσαπάρ, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δ. Καιρίδης, Προστασίας του Πολίτη Γ. Οικονόμου και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρ. Στυλιανίδης με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας Αλί Γερλίκαγια , η υπουργός Τουρισμού Ο. Κεφαλογιάννη και Πολιτισμού Λ. Μενδώνη με τον υπουργό Πολιτισμού της Τουρκίας Μεχμέτ Νουρί Ερσόι και ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης με τον υπουργό Εθνικής Παιδείας της Τουρκίας Γιουσούφ Τεκίν.

Υπενθυμίζεται ότι στις συναντήσεις προστέθηκε και αυτή του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστου Σταικούρα με τον Τούρκο ομόλογό του. Επίσης, ο κ. Χατζηδάκης συναντάται και με τον Τούρκο υπουργό εμπορίου. 

12:42

Μισογεμάτο ποτήρι

Σε άριστο κλίμα διεξάγονται – μέχρι στιγμής, τουλάχιστον – οι συναντήσεις και οι συζητήσεις ανάμεσα στις ηγεσίες και τις αντιπροσωπείες Ελλάδας και Τουρκίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για μια “νέα αρχή” στο πλαίσιο της συνάντησής του με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Πιστεύω ότι η συνεδρίαση του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας θα αποτελέσει ευκαιρία για την αρχή για μια νέα εποχή στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας» ήταν η πρώτη δήλωση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο προεδρικό μέγαρο.

Δείτε περισσότερα εδώ

12:25

Επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα: Άνοιξαν οι σταθμοί του μετρό Κατεχάκη, Ευαγγελισμός και Μέγαρο Μουσικής

Kλειστός θα παραμείνει σήμερα, από τις 11 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, ο σταθμός «Σύνταγμα» του Μετρό, με εντολή της ΕΛΑΣ, στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας λόγω της επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα.

Την ίδια ώρα, άνοιξαν οι σταθμοί του μετρό Κατεχάκη, Ευαγγελισμός και Μέγαρο Μουσικής.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσγειώθηκε νωρίτερα, περίπου στις 10:00, στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”, θα πραγματοποιήσει μονήμερη επίσκεψη στη χώρα μας. Τον κ. Ερντογάν υποδέχθηκε, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

12:14

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από την άφιξη Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου 

11:58

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Στο Μαξίμου για τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Στο Μέγαρο Μαξίμου μετέβη ο πρόεδρος της Τουρκίας,Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τον οποία στη συνέχεια θα προχωρήσουν σε δηλώσεις.


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε τον Τούρκο πρόεδρο στα σκαλιά του Μαξίμου έχοντας και έναν σύντομο διάλογο πριν να φτάσουν στην είσοδο του κτηρίου για τις τυπικές φωτογραφίες.

11: 46

Το tweet της Τουρικής Προεδρίας για την άφιξη Ερντογάν στην Αθήνα 

11:42

Δείτε σε βίντεο όλα όσα είπαν Ερντογάν και ΠτΔ

 

 

11:40

Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Ερντογάν 

Στο Προεδρικό Μέγαρο έφτασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όπου συναντάται με την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Στη 13:00 Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο και θα ακολουθήσει στις 13:30 γεύμα εργασίας της ολομέλειας του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, όπου αναμένεται να επικυρωθούν οι συμφωνίες που προετοιμάζονται όλο αυτό το διάστημα.

Τέλος, στις 16:00 το απόγευμα ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να αναχωρήσει από την Αθήνα.

11:20

Η στιγμή της αλήθειας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Μετά από δέκα μήνες νηνεμίας στο Αιγαίο, οι ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας θα προσπαθήσουν να βρουν κοινό έδαφος, ώστε αυτή η κατάσταση ηρεμίας να επεκταθεί και, ει δυνατόν, να αποκτήσει μια πιο σταθερή βάση. Ταυτόχρονα, προσπαθούν να ενισχύσουν τις διμερείς σχέσεις σε όλους τους τομείς.

Η επίσκεψη του Ερντογάν και η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) στην Αθήνα πραγματοποιείται σήμερα σε ένα ιδιαίτερα σύνθετο και δυστοπικό περιβάλλον που αποτελείται από τον πόλεμο στη Γάζα, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την αντιδυτική στροφή του Τούρκου ηγέτη.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης από την αρχή αυτής της διαδικασίας είχε επισημάνει ότι ακόμη κι αν έχουμε προβλήματα που δεν λύνονται εύκολα δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να ζούμε σε ένα περιβάλλον διαρκούς έντασης που οδηγεί σε επικίνδυνες καταστάσεις. Και σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις του φαίνεται να συμμερίζεται και αυτή την άποψη και ο Τ. Ερντογάν.

Δείτε περισσότερα εδώ

11:14

Ερντογάν: Η συνάντηση με Μητσοτάκη – Η διαδρομή και το 5ωρο πρόγραμμά του

Με διάθεση και πρόθεση να εδραιωθούν οι καλές σχέσεις με την Άγκυρα, αλλά και τον απαραίτητο ρεαλισμό όσον αφορά το απρόβλεπτο της συμπεριφοράς της τουρκικής ηγεσίας, υποδέχεται σήμερα στην Αθήνα τον Ταγίπ Ερντογάν η ελληνική κυβέρνηση.

Ο Τούρκος πρόεδρος θα φτάσει στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», όπου θα τον υποδεχθεί ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης στις 11 το πρωί, με συνοδεία δύο ακόμα αεροσκαφών. Τα αεροπλάνα, εκτός από τον κ. Ερντογάν, τα μέλη της κυβέρνησής του και τους συνεργάτες του, θα μεταφέρουν και τρία αυτοκίνητα με τα οποία θα μετακινηθεί κατά την πεντάωρη παραμονή του στην Ελλάδα.

11:05

«Αστακός» το κέντρο της Αθήνας: Drones, ελεύθεροι σκοπευτές και σκύλοι της ΕΛΑΣ [vid]

Νωρίτερα από το προγραμματισμένο, λίγο πριν από τις 10:30 το πρωί έφτασε στην Αθήνα ο Τούρκος πρόεδρος για την συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, , στο πλαίσιο της συνεδρίασης του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.

Το κέντρο της Αθήνας είναι αποκλεισμένο από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του κ.Ερντογάν πραγματοποιούνται έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (σταδιακή και προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας, καθώς και απαγόρευση στάσης και στάθμευσης), σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου της ευρύτερης περιοχής του Κέντρου της Αθήνας, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε την απαγόρευση συγκεντρώσεων κατά τη διάρκεια της επίσκεψης.

Δείτε περισσότερα εδώ

11:00

Ερντογάν: Τι έγραψε ο τουρκικός Τύπος πριν την επίσκεψή του στην Αθήνα [vid]

«Ο Ερντογάν ο οποίος δήλωνε πως ‘για μένα ο Μητσοτάκης δεν υπάρχει’, τώρα όμως τον αποκάλεσε ‘φίλε μου’» σχολιάζει ο τουρκικός Τύπος.

Το ενδιαφέρον του τουρκικού Τύπου είναι «στραμμένο» στη σημερινή συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν.

Ειδικότερα, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δέχεται κριτική από τα αντιπολιτευόμενα μέσα για αλλαγή στάσης και ρητορικής απέναντι στην Ελλάδα και στον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Έλεγε ‘Μητσοτάκης γιοκ‘, τώρα τον αποκαλεί φίλο του», «έλεγε ‘θα έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά στα νησιά’, τώρα λέει πως το εννοούσε για τους τρομοκράτες» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Τύπος της Τουρκιας.

Δείτε περισσότερα εδώ

10:59

Με στυλ «πλανητάρχη» έφτασε ο Ερντογάν στην Αθήνα

Νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Ελεύθεριος Βενιζέλος» το αεροπλάνο που μετέφερε στην Αθήνα τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας και τις επαφές που θα έχει με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

10:45

Εφθασε στην Αθήνα ο Ερντογάν, τον υποδέχθηκε ο Γιώργος Γεραπετρίτης

Το αεροπλάνο που έφθασε στις 10:10 στο Ελευθέριος Βενιζέλος μετέφερε τον Τούρκο Πρόεδρο και τους υπουργούς που τον συνοδεύουν. Την τουρκική υπουργική αποστολή υποδέχθηκε ο Ελληνας ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης.

Στην υποδοχή του κ. Ερντογάν υπήρχε άγημα. Πρώτοι κατέβηκαν οι υπουργοί που συνοδεύουν τον Τούρκο Πρόεδρο και τελευταίος κατέβηκε από το προεδρικό αεροπλάνο ο Τούρκος Πρόεδρος. Τον υποδέχθηκε ο κ. Γεραπετρίτης, ενώ υπήρχε και μεταφραστής.

Αμέσως, όλοι κατευθύνθηκαν στον χώρο του lounge του Ελ. Βενιζέλος. Τα αυτοκίνητά του βρίσκονται παρατατεγμένα εκτός του lounge για να τον παραλάβουν στην συνέχεια και να κατευθυνθούν στο Προεδρικό Μέγαρο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments