Οικονομία

Πλατφόρμα για τα ραντεβού σε νοσοκομεία, ψηφιακός φάκελος υγείας

Πλατφόρμα για τα ραντεβού σε νοσοκομεία, ψηφιακός φάκελος υγείας

Πηγή Φωτογραφίας: Τελετη Εγκαινίων της νεας ανακαινισμενης αιθουσας των Επειγόντων περιστατικων στο Νοσοκομειο Γεννηματας,με χορηγο το Ιδρυμα Λατση.Παρευρεθηκαν ο Υπουργος Υγειας Θανος Πλευρης , οι υφυπουργοι, Ζωη Ραπτη και Μινα Γκαγκα, η Μαριάννα Λατση και ο Προεδρος της Βουλης Κωστας Τασούλας . Λιγο πριν την εναρξη της εκδηλωσης ομαδα εργαζομενων συγκεντρωθηκε στο χωρο περιξ των προσκεκλημενων διαμαρτυρομενοι για τα προβληματα της Υγειας , ανοιγοντας πανο με τα αιτηματα τους. Η Υφυπουργος Υγειας Μινα Γκαγκα και εν συνεχεια ο Υπουργος Θανος Πλευρης τους πλησιασαν και συζητησαν μαζι τους , χωρις αποτελεσμα.Οι εργαζομενοι παρεμει\ειναν εως και το τελος της εκδηλωσης. Μετα το τυπικο κοψιμο της κορδελας οι προσκεκλημενοι ξεναγηθηκαν στον ανακαινισμενο χωρο απο την διοικηση του Νοσοκομειο και τον μηχανικο που ανελαβε το εργο. -ΦΩΤΟ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

Επιταχύνονται τα έργα της ΗΔΙΚΑ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στον χώρα της υγείας. Λύση στον «πονοκέφαλο» των ραντεβού στα νοσοκομεία, ως το 2025 ο ατομικός φάκελος υγείας.

Λύση στο πρόβλημα των πολιτών να κλείσουν ραντεβού σε νοσοκομείο δίνει η σύγχρονη τεχνολογία, καθώς η ΗΔΙΚΑ θα θέσει σε λειτουργία ηλεκτρονική πλατφόρμα. Παράλληλα, μπαίνει στο επίκεντρο η προληπτική ιατρική και ο ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος υγείας.

‘Έπειτα από μια χρονιά όπου «κλείδωσαν» οι περισσότερες συμβάσεις των εμβληματικών έργων, η ΗΔΙΚΑ έχει ανεβάσει ρυθμούς για να προχωρήσει στην υλοποίηση των έργων που αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο 2025.

Όπως ανέφερε η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ Νίκη Τσούμα σε συνάντηση με δημοσιογράφους, «την επόμενη χρονιά θα προχωρήσουμε σε δράση για ενιαίο σύστημα ραντεβού σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Όπως λειτουργεί το ενιαίο σύστημα ραντεβού για την πρωτοβάθμια, θα ολοκληρωθεί το αντίστοιχο σύστημα για τα νοσοκομεία και θα υπάρχει και μια διαλειτουργικότητα μεταξύ των νοσοκομείων όπου και θα ελέγχονται οι διαθεσιμότητες των ραντεβού».

Μέχρι σήμερα, ενιαίο σύστημα ραντεβού υπάρχει μόνο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και κυρίως σε ιδιώτες γιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, αλλά και για Κέντρα Υγείας. Μέσω της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, θα καταγράφονται όλα τα ραντεβού των δημοσίων νοσοκομείων, προκειμένου να είναι γνωστό σε πραγματικό χρόνο ποια τμήματα έχουν αναμονή και ποια είναι διαθέσιμα.

Το σύστημα των ενιαίων ραντεβού σε νοσοκομεία είναι αρκεά σύνθετο, καθώς θα πρέπει να συνδυαστεί με τον ατομικό ψηφιακό φάκελο Υγείας που θα διατηρεί και τα ιατρικά αρχεία των ασθενών. Το έργο βρίσκεται σε φάση σχεδιασμού σύμφωνα με την κα Τσούμα και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2025.

Έχει ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία για τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας, με τη σύμβαση να βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο και το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το 2025 σύμφωνα με την κα Τσούμα. Η Ελλάδα ήταν από τις λίγες χώρες διεθνώς που δεν είχε ενιαίο ψηφιακό φάκελο υγείας στον οποίο έχει πρόσβαση ο πολίτης και ο γιατρός ώστε να δει το ιστορικό του, και ο οποίος «ακολουθεί» τον ασθενή, ανεξαρτήτως δομής ή νοσοκομείου που πραγματοποιήθηκαν οι εκάστοτε εξετάσεις ή η νοσηλεία.

Το έργο προϋπολογισμού 45,1 εκατ. ευρώ που έχει αναλάβει η κοινοπραξία των εταιρειών Cosmote – Byte, θα δώσει τη δυνατότητα στην ιατρική κοινότητα και στους επαγγελματίες υγείας να έχουν πρόσβαση στο σύνολο των ιατρικών δεδομένων των ασθενών τους και στους πολίτες να έχουν πρόσβαση στον πλήρη ιατρικό τους φάκελο.

Πρόκειται για μια συστηματοποιημένη συλλογή πληροφοριών υγείας ασθενών του ιστορικού και της κατάστασης υγείας ενός πολίτη και πληθυσμού, που είναι ηλεκτρονικά αποθηκευμένες σε ψηφιακή μορφή. Τα αρχεία μοιράζονται μέσω συνδεδεμένων στο δίκτυο, επιχειρησιακών συστημάτων πληροφοριών ή άλλων δικτύων και ανταλλαγών πληροφοριών. Επίσης, μπορεί να παρέχει πληροφορίες διοικητικής, οικονομικής και στατιστικής φύσεως, καθώς και ποιοτικού ελέγχου.

Η ψηφιοποίηση του Ιστορικού Αρχείου Φακέλων Ασθενών, περιλαμβάνει την ψηφιοποίηση 157 εκατ. σελίδων & Εξετάσεων Απεικόνισης Διάφορα Μεγέθη, 20 εκατ. σελίδων μη τυποποιημένων μεγεθών και 20 εκατ. φιλμ/εκτυπώσεις Ηλεκτροκαρδιογραφήματος (ΗΚΓ) ή και ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος (ΗΕΓ) καθώς και την ταυτοποίηση, κατηγοριοποίηση και χαρακτηρισμό των ψηφιοποιημένων εγγράφων.

Παράλληλα μετά την επιτυχία του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, η ΗΔΙΚΑ προχωρά στην υλοποίηση δύο ακόμα προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής για τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Η σύμβαση έχει ήδη υπογραφεί για το συγκεκριμένο έργο, ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται σε 3 εκατ. ευρώ, ενώ το ύψος των χρημάτων που θα δοθούν για τις εξετάσεις των ασθενών και τις αποζημιώσεις των γιατρών φτάνουν τα 300 εκατ. ευρώ.

Η ψηφιακή μετάβαση των νοσοκομείων

Όσο αναφορά το εμβληματικό έργο που αφορά την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων των νοσοκομείων, βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης των οικονομικών προσφορών. Το έργο ύψους 139,5 εκατ. ευρώ (το οποίο είναι χωρισμένο σε 3 slots) αφορά στην υλοποίηση παρεμβάσεων οι οποίες αφορούν σε μεγάλο μέρος του οικοσυστήματος της παροχής υπηρεσιών δευτεροβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης.

Όπως ανέφερε η κα Τσούμα, ήδη τα δυο πρώτα slots ήδη έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις με τους αναδόχους που έχουν ξεκινήσει να εγκαθιστούν συστήματα στα νοσοκομεία. «Το τρίτο slot είναι στο Ελεγκτικό Συνέδριο και σύντομα θα υπάρξουν υπογραφές με τον ανάδοχο» σημείωσε επίσης η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ.

Οι παρεμβάσεις αυτές αφορούν λογισμικά εφαρμογών. Κάλυψη εθνικού επιπέδου αναφοράς ψηφιακής ετοιμότητας (National Digital Readiness Baseline), υλοποίηση/προμήθεια λοιπών λογισμικών εφαρμογών για τις ανάγκες των μονάδων υγείας. Επίσης θα αναβαθμιστούν οι υλικοτεχνικές υποδομές. Δικτυακές και υπολογιστικές υποδομές, υποδομές ασφάλειας συστημάτων και δεδομένων εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση της αρχιτεκτονικής ενσύρματων δικτύων (LAN) ασύρματα δίκτυο δεδομένων (WLAN), συστήματα ενοποιημένης IP επικοινωνίας, τυποποιημένα λογισμικά υποδομών.

Όπως ανέφερε η κα Τσούμα, στο στάδιο των δοκιμών βρίσκεται η Ενιαία Λίστα Χειρουργείων, και μέσα στις επόμενες ημέρες θα βγει σε όλα τα νοσοκομεία. Μέσω της λίστας, θα καταρτίζονται, οργανώνονται και παρακολουθούνται σε όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ της χώρας τα περιστατικά ασθενών που χρήζουν χειρουργικής επέμβασης, ώστε να επιτευχθεί σημαντική μείωση αναμονής των ασθενών και παρέχεται η δυνατότητα κεντρικής διαχείρισης των δεδομένων, για την λήψη στρατηγικών αποφάσεων, με βάση την πραγματική εικόνα των λιστών.

Παράλληλα, εισάγονται πλέον στη λίστα και τα έκτακτα/επείγοντα περιστατικά, ώστε να απεικονίζεται ορθά και σε πραγματικές συνθήκες ο ακριβής αριθμός των χειρουργείων.

Υλοποίηση έργων που ξεπερνούν τα 265 εκατ. ευρώ Την υλοποίηση έργων ύψους άνω των 265 εκατ. ευρώ που βελτιώνουν το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους πολίτες επιβλέπει και συντονίζει η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), ως εποπτευόμενος φορέας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η οποία παράλληλα μετέχει ενεργά σε σημαντικά ευρωπαϊκά προγράμματα.

Όπως ανέφερε η κα Τσούμα, τα έργα που χρηματοδοτούνται κυρίως με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, παίζουν καθοριστικό ρόλο στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Υγείας και στον εκσυγχρονισμό των συστημάτων των νοσοκομείων, με έμφαση στην υψηλή διαθεσιμότητα και ασφάλεια των δεδομένων, ενώ επισήμανε ότι η ψηφιοποίηση του τομέα της Υγειάς είναι ένας από τους στρατηγικούς στόχους του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της κυβέρνησης.

Παράλληλα, η ΗΔΙΚΑ φιλοξενεί στο h-cloud και συμμετέχει στο ηλεκτρονικό σύστημα με το οποίο θα παρακολουθείται η διακίνηση φαρμάκων στην ελληνική αγορά και το οποίο θα εντοπίζει εγκαίρως τυχόν ελλείψεις σε φάρμακα.

Ανέφερε επίσης πως στα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη περιλαμβάνονται:

Η ενοποίηση των Μητρώων που διατηρεί η ΗΔΙΚΑ στους τομείς της Υγείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης, προϋπολογισμού 12,2 εκατ. ευρώ. Για το έργο αναμένεται σύντομα η υπογραφή της σχετικής σύμβασης. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός για τη διαχείριση της περίθαλψης των ογκολογικών ασθενών, προϋπολογισμού 29,4 εκατ. ευρώ, με τον σχετικό διαγωνισμό να βρίσκεται σε διαδικασία κατακύρωσης. Η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος πρωτογενούς πρόληψης που θα αποτελεί το σημείο επικοινωνίας του πολίτη με τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας. Το έργο είναι ενταγμένο στο ΤΑΑ, προϋπολογισμού 10,2 εκατ. ευρώ και θα προκηρυχθεί το νέο έτος. Η αναβάθμιση του κέντρου διαχείρισης δεδομένων της ΗΔΙΚΑ, με προϋπολογισμό 12 εκατ. ευρώ. Η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου έχει ήδη ξεκινήσει. Η εγκατάσταση συστήματος RIS-PACS απομαγνητοφώνησης ιατρικών πράξεων και γνωματεύσεων στα δημόσια νοσοκομεία και τις μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Το μεγαλύτερο μέρος του έργου, τα δύο από τα τρία lots, με συνολικό προϋπολογισμό 15,8 εκατ. ευρώ, υλοποιούνται. Το έργο αυτό είναι έργο γέφυρα ανάμεσα στο προηγούμενο και στο τρέχον πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Όπως επισήμανε η κα Τσούμα, η ΗΔΙΚΑ συμμετέχει ενεργά στην υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, όπως είναι το MyHealth@EU που επιτρέπει στα 27 κράτη της Ε.Ε. να παρέχουν υψηλής ποιότητας διασυνοριακές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης στους πολίτες τους, μέσω της απρόσκοπτης και ασφαλούς ανταλλαγής κλινικών εγγράφων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments