Πολιτική

Ο αυταρχισμός του Έντι Ράμα και το ελληνικό ενδιαφέρον

Ο αυταρχισμός του Έντι Ράμα και το ελληνικό ενδιαφέρον

Πηγή Φωτογραφίας: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ "ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ" (ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Ο Έντι Ράμα παραμένει αδιάλλακτος, αδιαφορώντας ουσιαστικά για θεμελιώδη ζητήματα κράτους δικαίου.

Το κράτος δικαίου και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων αποτελούν προϋποθέσεις για την προώθηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας. Ωστόσο, η Γερμανία έχει κλείσει τα μάτια στις σημαντικότερες υποχρεώσεις των υποψήφιων κρατών μελών και στη φυλάκιση χωρίς δίκη μερικών εκλεγμένων δημάρχων, οι οποίοι είχαν πραγματοποιήσει προεκλογική εκστρατεία απέναντι σε εκλεκτούς του Έντι Ράμα, κάτι που χαρακτηρίζει τα διμερή προβλήματα της Αλβανίας και της Ελλάδας.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει υπογραμμίσει πολλές φορές ότι στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων, αλλά αυτή στηρίζεται και στις δικές τους επιδόσεις αναφορικά με το σεβασμό του κράτους δικαίου. Και είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ένταξη αυτών των χωρών και πιστεύει ότι αυτή η διαδικασία θα συμβάλει στον εκδημοκρατισμό και τον εξευρωπαϊσμό τους.

Το Βερολίνο προωθεί ως επείγουσα τη διεύρυνση της Ε.Ε. με την ένταξη των χωρών των δυτικών Βαλκανίων και κυρίως την προώθηση της Αλβανίας. Το ότι η Ελλάδα αντιδρά και ενίσταται αντιμετωπίζεται ως εμπόδιο που πρέπει να ξεπεραστεί. Το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει επίσης δικαίωμα αρνησικυρίας.

Η Ε. Ε. είχε καλέσει τις βαλκανικές χώρες να επιλύσουν τις διμερείς διαφορές τους με γειτονικές χώρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής για την προώθηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Τα Βαλκάνια ήθελαν επίσης να προωθήσουν τις διαπραγματεύσεις, να βελτιώσουν το κράτος δικαίου, να εμβαθύνουν τη δημοκρατία και να καταπολεμήσουν τη διαφθορά. Σε αυτά τα ζητήματα, όμως, η Αλβανία έχει σημειώσει ελάχιστες προόδους.

Ωστόσο, η απόφαση να προχωρήσει η διεύρυνση της Ε.Ε. είναι πολιτική και παρά το γεγονός ότι στην Αλβανία επισημαίνονται τα κύρια ζητήματα στα θέματα της Δημοκρατίας, του σεβασμού των δικαιωμάτων και της διαφθοράς, το μόνο εμπόδιο της είναι η Ελλάδα, διότι η έγκριση της αξιολόγησης και η πρόοδος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις απαιτεί ομόφωνη απόφαση και εάν τα κράτη μέλη ασκήσουν βέτο, η ενταξιακή διαδικασία της χώρας δεν μπορεί να προχωρήσει περαιτέρω.

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική εθνική μειονότητα έχει μιλήσει εξαρχής για την υποκίνηση διώξεων σε βάρος του Φρέντι Μπελέρη και έχει υποστηρίξει πως η δίωξη σε βάρος του είναι κατασκευασμένη. Λέει ότι αυτό συνέβη επειδή ο Μπελέρης δεν είναι βολικός δήμαρχος για τα σχέδια που έχει ο Ράμα για την τουριστική ανάπτυξη της Χειμάρρας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments