EDITOR'S PICK

Τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια που μπήκαν στο top 10 των πιο πολυσύχναστων του κόσμου για το 2023

Τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια που μπήκαν στο top 10 των πιο πολυσύχναστων του κόσμου για το 2023

Πηγή Φωτογραφίας: instagram igairport, Η Official Airlines Guide (OAG) δημοσίευσε την ετήσια λίστα με τα δέκα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια στον κόσμο για το 2023.

Η κατάταξη βασίζεται στη συνολική χωρητικότητα αεροπορικών εταιρειών εσωτερικού και εξωτερικού

Η Official Airlines Guide (OAG) δημοσίευσε την ετήσια λίστα με τα δέκα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια στον κόσμο για το 2023.

Στην κορυφή της λίστας, η οποία βασίζεται στη συνολική χωρητικότητα αεροπορικών εταιρειών εσωτερικού και εξωτερικού, βρέθηκε το Διεθνές Αεροδρόμιο Χάρτσφιλντ-Τζάκσον Ατλάντα, με περίπου 62,2 εκατομμύρια διαθέσιμες θέσεις.

Τα αποτελέσματα δεν πρέπει να προκαλούν έκπληξη, δεδομένου ότι το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Τζόρτζια κερδίζει τον τίτλο κάθε χρόνο από το 1998, με εξαίρεση το 2020 όταν το Διεθνές Αεροδρόμιο Guangzhou Baiyun της Κίνας εκθρόνισε για λίγο την Ατλάντα εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Όλα τα αεροδρόμια της δεκάδας κατάφεραν να ξεπεράσουν τους αριθμούς του 2022. Μερικά μάλιστα κατάφεραν να ξεπεράσουν ακόμη και τα επίπεδα του 2019, με το μεγαλύτερο άλμα να σημειώνει το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντένβερ, το οποίο διαθέτει 17% μεγαλύτερη χωρητικότητα σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από την πανδημία.

Το Διεθνές Αεροδρόμιο Ντάλας/Φορτ Γουόρθ και το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης της Τουρκίας σημείβσαν επίσης άλμα 10%, ενώ οι διαθέσιμες θέσεις στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι αυξήθηκαν κατά 5%, σύμφωνα με στοιχεία της OAG.

Η δεκάδα

  • Διεθνές Αεροδρόμιο Χάρτσφιλντ-Τζάκσον Ατλάντα, με 62,2 εκατ. διαθέσιμες θέσεις

Η Ατλάντα έχει κερδίσει τον τίτλο του πιο πολυσύχναστου αεροδρομίου στον κόσμο 25 φορές από το 1998, χάρη στην ευνοϊκή γεωγραφική του θέση στις ΗΠΑ και, τουλάχιστον εν μέρει, στην έλλειψη ανταγωνισμού στην περιοχή.

  • Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι, με 56, 5 εκατ. διαθέσιμες θέσεις

Είναι το βασικό διεθνές αεροδρόμιο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και αποτελεί τεράστιο κόμβο για τον γιγάντιο στόλο αεροσκαφών της Emirates. Η διοίκησή του έχει σχέδια για να γίνει κάποτε το μεγαλύτερο αεροδρόμιο στον κόσμο.

  • Αεροδρόμιο Χανέντα του Τόκιο, με 52,7 εκατ. διαθέσιμες θέσεις

Το Χανέντα είναι ένα από τα δύο μεγάλα διεθνή αεροδρόμια που εξυπηρετούν την πρωτεύουσα της Ιαπωνίας. Χρησιμεύει ως βάση για τους ιαπωνικούς αερομεταφορείς Japan Airlines και All Nippon Airways.

  • Αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου, με 49,4 εκατ. διαθέσιμες θέσεις

Στο Λονδίνο λειτουργούν συνολικά έξι αεροδρόμια αλλά το Χίθροου είναι το πιο πολυσύχναστο στον κόσμο με βάση τον αριθμό των επιβατών. Φιλοξενεί τις British Airways και Virgin Atlantic Airways.

  • Αεροδρόμιο του Ντάλας/Φορτ Γουόρθ, με 48,1 εκατ. διαθέσιμες θέσεις

Είναι ο πιο πολυσύχναστος κόμβος της American Airlines και είναι η πόλη αναχώρησης για πολλές από τις διεθνείς πτήσεις της. Διαθέτει επίσης αεροπορική υπηρεσία στο κοντινό αεροδρόμιο Dallas Love Field, το οποίο εξυπηρετεί ετησίως εκατομμύρια επιβάτες της Southwest.

  • Διεθνές αεροδρόμιο Ντένβερ, με 46,7 εκατ. διαθέσιμες θέσεις

Σημείωσε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη μετά την πανδημία όσον αφορά τη χωρητικότητα των αεροπορικών θέσεων, σύμφωνα με την OAG. Είναι κόμβος για τις United και Frontier Airlines. Προσελκύει επίσης πολλή κίνηση ως κόμβος από μικρότερες πόλεις γύρω από τη Δύση.

  • Αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, με 46,4 εκατ. διαθέσιμες θέσεις

Φιλοξενεί την Turkish Airlines, η οποία αναδείχθηκε ως η καλύτερη ευρωπαϊκή αεροπορική εταιρεία το 2023 από τον ιστότοπο κατάταξης Skytrax.

  • Διεθνές Αεροδρόμιο του Λος Άντζελες, με 44,5 εκατ. διαθέσιμες θέσεις

Χρησιμεύει ως η κύρια διεθνής πύλη στη Νότια Καλιφόρνια και είναι ένας τεράστιος κόμβος για πολλούς αερομεταφορείς, συμπεριλαμβανομένων των American, Delta, United και Alaska Airlines.

  • Διεθνές Αεροδρόμιο Ο΄Χερ του Σικάγο, με 43,7 εκατ. διαθέσιμες θέσεις

Είναι το κύριο διεθνές αεροδρόμιο της πόλης και λειτουργεί παράλληλα με το Chicago Midway Airport, το οποίο είναι μία από τις πιο πολυσύχναστες βάσεις της Southwest Airlines. Είναι ένας κόμβος για τις United Airlines και American Airlines.

  • Διεθνές Αεροδρόμιο Guangzhou Baiyun, με 43,4 εκατ. διαθέσιμες θέσεις

Κέρδισε τον τίτλο του πιο πολυσύχναστου αεροδρομίου στον κόσμο το 2020 κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Χρησιμοποιείται από την China Southern Airlines.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments