EDITOR'S PICK

Το να μένει κανείς ξύπνιος μέχρι αργά μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη συναισθηματική υγεία

Το να μένει κανείς ξύπνιος μέχρι αργά μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη συναισθηματική υγεία

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο,Το να μένει κανείς ξύπνιος μέχρι αργά, να κοιμάται πολύ λίγο ή να ξυπνά συχνά μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη συναισθηματική υγεία ενός ατόμου, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση που καλύπτει δεκαετίες έρευνας για τον ύπνο.

Η υγιής συναισθηματική λειτουργία είναι απαραίτητη για την καθημερινή ζωή, εξήγησαν οι ερευνητές. Σημείωσαν ότι τα συναισθήματα επηρεάζουν τη σωματική ευεξία, τα κίνητρα, τη λήψη αποφάσεων, τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, τη μάθηση και τη μνήμη.

Το να μένει κανείς ξύπνιος μέχρι αργά, να κοιμάται πολύ λίγο ή να ξυπνά συχνά μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη συναισθηματική υγεία ενός ατόμου, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση που καλύπτει δεκαετίες έρευνας για τον ύπνο.

Η υγιής συναισθηματική λειτουργία είναι απαραίτητη για την καθημερινή ζωή, εξήγησαν οι ερευνητές. Σημείωσαν ότι τα συναισθήματα επηρεάζουν τη σωματική ευεξία, τα κίνητρα, τη λήψη αποφάσεων, τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, τη μάθηση και τη μνήμη.

Τα τελευταία ευρήματα, τα οποία προέρχονται από μια ανάλυση έρευνας για τον ύπνο των τελευταίων 50 ετών, εμφανίστηκαν αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας, Psychological Bulletin. 

Και οι 154 μελέτες που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές περιελάμβαναν μελέτη των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ αξιολόγησαν διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι μπορούν να χάσουν τον ύπνο τους, όπως να κρατούν τους ανθρώπους ξύπνιους για μεγάλα χρονικά διαστήματα, να τους ξυπνούν νωρίτερα από το συνηθισμένο ή να τους ξυπνούν περιοδικά όλη τη νύχτα.

Οι ερευνητές αναζήτησαν πώς αυτές οι αλλαγές στον ύπνο επηρέασαν τα συναισθήματα των ανθρώπων, καθώς και τον αντίκτυπο στη διάθεση, όπως αλλαγές στα συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης.

Συνδυάζοντας δεδομένα για περισσότερα από 5.700 άτομα σε όλες τις μελέτες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μειώσεις στον ύπνο είχαν σαν αποτέλεσμα:

  • Μειωμένα θετικά συναισθήματα, όπως η χαρά.
  • Αυξημένα συμπτώματα άγχους, όπως γρήγορος καρδιακός ρυθμός ή ανησυχία.
  • Μειώθηκε η ικανότητα έκφρασης συναισθημάτων, όπως η αφήγηση των γεγονότων γύρω από το θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου, αλλά και η αδυναμία περιγραφής του πώς αισθάνεται το ίδιο το άτομο.

«Αυτό συνέβη ακόμη και μετά από σύντομες περιόδους απώλειας ύπνου, όπως το να μείνεις ξύπνιος μια ή δύο ώρες αργότερα από το συνηθισμένο ή μετά από απώλεια λίγων ωρών ύπνου», δήλωσε η ερευνήτρια Dr. Cara Palmer, PhD, επίκουρη καθηγήτρια στο Montana State University. «Βρήκαμε επίσης ότι η απώλεια ύπνου αύξησε τα συμπτώματα άγχους και αμβλύνει τη διέγερση ως απόκριση σε συναισθηματικά ερεθίσματα».

Για τις περισσότερες επιπτώσεις που εξέτασαν οι ερευνητές, όσο περισσότερο ύπνο έχανε ένα άτομο, τόσο μεγαλύτερο είναι το συναισθηματικό κόστος. Οι συμμετέχοντες στις μελέτες ήταν γενικά υγιείς και κυμαίνονταν σε ηλικίες από 7 ετών έως 79 ετών.

Η ερευνήτρια και καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον, Candice Alfano, PhD, ανέφερε ότι: «Τα ευρήματά μας επιβεβαιώνουν ότι ακόμα και όταν ο ύπνος είναι ελαφρώς ελλιπής, υπάρχουν μετρήσιμες αρνητικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο αντιδρούμε στα καθημερινά γεγονότα».

Πηγή: liberal.gr//Μάριον Κοντογιάννη

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments