Διεθνή

Μέση Ανατολή: Ανησυχίες για νέα αναζωπύρωση

Μέση Ανατολή: Ανησυχίες για νέα αναζωπύρωση

Πηγή Φωτογραφίας: 20minutes.fr

Εντείνονται οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί των ΗΠΑ σε εγκαταστάσεις φιλοϊρανικών οργανώσεων στο Ιράκ.

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή έχει γίνει μείζον θέμα ανησυχίας, καθώς ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς συνεχίζεται και οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ κατά φιλοϊρανικών οργανώσεων στο Ιράκ εντείνονται.

Τα τελευταία αμερικανικά πλήγματα, που πραγματοποιήθηκαν σε αντίποινα για αμερικανική επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε βάση στο Αρμπίλ, όπου σταθμεύουν αμερικανικές δυνάμεις, προκάλεσαν το θάνατο ενός μέλους μιας φιλοϊρανικής οργάνωσης που βρίσκεται στο Ιράκ και τραυμάτισαν άλλους 24.

Ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Λόιντ Όστιν ανακοίνωσε πωε οι αμερικανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν “αναγκαία και αναλογικά πλήγματα εναντίον τριών εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούνται από την οργάνωση Κατάεμπ Χεζμπολά και οργανώσεις οι οποίες σχετίζονται με αυτήν”.

Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αξιωματούχος του ιρακινού υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε πως μεταξύ άλλων, από τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς επλήγη εγκατάσταση των Χασντ ας Σάαμπι («Μονάδων Λαϊκής Κινητοποίησης») στη Χίλα, την πρωτεύουσα της επαρχίας της Βαβυλώνας, νότια της Βαγδάτης. Εκεί, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι 20 τραυματίστηκαν.

Οι Κατάεμπ Χεζμπολά («Ταξιαρχίες του Κόμματος του Θεού») εκλαμβάνονται και χαρακτηρίζονται ως «τρομοκρατική οργάνωση» από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ από το 2009.

Η επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος κατά της αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στο Αρμπίλ πραγματοποιήθηκε από τη λεγόμενη Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ. Το νεφέλωμα πιστεύεται ότι δημιουργήθηκε από μέλη της φιλοϊρανικής ένοπλης ομάδας Χασντ ας Σάαμπι μιας συμμαχικής δύναμης που έχει ενσωματωθεί επίσημα στον τακτικό ιρακινό στρατό.

Τμήμα των Χασντ είναι και η Κατάεμπ Χεζμπολά.

Από τα μέσα Οκτωβρίου, περισσότερες από εκατό επιθέσεις με ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν εξαπολυθεί κατά των δυνάμεων του αμερικανικού και του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού στο ιρακινό και συριακό έδαφος, εν μέσω φόβων για περιφερειακή αναζωπύρωση λόγω του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, η Γουότσον τόνισε πως “αν συνεχιστούν αυτές οι επιθέσεις, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προβούν σε αντίποινα σε χρόνο και με τρόπο που θα επιλέξουν οι ίδιες”.

Η ιρακινή κυβέρνηση, από την πλευρά της, έκανε λόγο για “εχθρική ενέργεια” των ΗΠΑ και ότι “μέλη” των δυνάμεων ασφαλείας της σκοτώθηκαν και 18 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και πολίτες, τραυματίστηκαν. Προειδοποίησε πως η επίθεση ήταν “επιζήμια για τις διμερείς σχέσεις” και μια “απαράδεκτη” παραβίαση της “εθνικής κυριαρχίας” του Ιράκ.

Σημειώνεται πως η Ουάσινκτον έχει αναπτύξει περίπου 900 στρατιώτες στη Συρία και 2.500 στο Ιράκ στο πλαίσιο της δράσης του διεθνούς συνασπισμού κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), η οποία δημιουργήθηκε το 2014.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments