Πολιτική

Ανταγωνισμοί και έριδες στην αριστερή πολυκατοικία

Ανταγωνισμοί και έριδες στην αριστερή πολυκατοικία

Πηγή Φωτογραφίας: [363259] ΔΙΑΡΚΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Επτά κόμματα διεκδικούν την ψήφο των πολιτών στα αριστερά του πολιτικού συστήματος.

Το τέλος της εορταστικής περιόδου, η κατάθεση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, η επιστολική ψήφος και ο νέος κύκλος περιοδειών ανά τη χώρα του Κυριάκου Μητσοτάκη σηματοδοτούν την έναρξη της προεκλογικής μάχης στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Η κάλπη του Ιουνίου προκαλεί ήδη εφιάλτες, αλλά και μεγάλες προσδοκίες στην αριστερή συνιστώσα του πολιτικού συστήματος.

Η ΜRΒ στις εξαμηνιαίες τάσεις βρήκε ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Πλεύση Ελευθερίας, ΜέΡΑ25 και Νέα Αριστερά να κινούνται αθροιστικά στη ζώνη του 40%, επτάμισι μονάδες επάνω από το ποσοστό της ΝΔ, κατά τον πέμπτο χρόνο διακυβέρνησης της χώρας. 

Πιο ειδικά, ένα χρόνο μετά τις εθνικές εκλογές που οδήγησαν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο της πολιτικής ζωής, οι ευρωεκλογές αναμένεται να αποτελέσουν ένα ξέσπασμα για τον ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Στέφανο Κασσελάκη, ειδικά αν το κόμμα πέσει σε μονοψήφιο ποσοστό. Ο νέος επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκαθαρίσει προς πάσα κατεύθυνση ότι το ποσοστό του κόμματος στις ευρωεκλογές δεν καθορίζει την πολιτική του τύχη. Προτίθεται να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος για να διεκδικήσει την πρωθυπουργία από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις εθνικές εκλογές “Θα είμαι υποψήφιος πρωθυπουργός στις επόμενες εκλογές”, είναι τα λόγια του, που δείχνουν περισσότερο την επιθυμία του να ξεκαθαρίσει τώρα το εσωκομματικό στερέωμα, παρά την οξυδέρκεια που τον χαρακτηρίζει γενικά.

Το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ πλαισιώνουν τον ΣΥΡΙΖΑ από δεξιά και αριστερά, αντιμετωπίζοντας ως ιδανική λεία το “υβρίδιο” στο οποίο μεταμορφώνεται το πρώην ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα του Κασσελάκη. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, έχοντας σταθεροποιηθεί στη δεύτερη θέση των δημοσκοπήσεων, εργάζεται ώστε αυτό να καταγραφεί και ως εκλογικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές. Τότε, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα ανακηρυχθεί αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όχι άτυπα αλλά ουσιαστικά, και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει τη μάχη μιας τρίτης κατά σειρά διάσπασης.

Το ΚΚΕ ανυπομονεί να δει τον ΣΥΡΙΖΑ να πέφτει στην τέταρτη θέση, με τον Δημήτρη Κουτσούμπα και την απαράμιλλη λαοφιλία του να έχει παίξει ενεργό ρόλο στην άνοδο των ποσοστών του Περισσού.

Η Νέα Αριστερά, ενώ θα μπορούσε να διεκδικήσει με αξιώσεις τους ανέστιους αριστερούς της ανανεωτικής αριστεράς, ή ακόμη και προοδευτικούς που αισθάνονται άβολα με το παλαιοπασοκικό στυλ του Νίκου Ανδρουλάκη, ρίχνει τα δίχτυα της στη δεξαμενή που κολυμπάνε εν δυνάμει ψηφοφόροι του ΚΚΕ, της Πλεύσης Ελευθερίας, του ΜέΡΑ25.

Οι συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις των μη κρατικών πανεπιστημίων αναμένεται να αποτελέσουν πεδίο έντονης αντιπαράθεσης απέναντι στην κυβέρνηση, αλλά και μεταξύ των κομμάτων της Αριστεράς. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Γιάνης Βαρουφάκης και ο Αλέξης Χαρίτσης περιμένουν στη γωνία τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Αν ο Κασσελάκης πει το “ναι” στα μη κερδοσκοπικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, μια νέα φουρνιά αριστερών ψηφοφόρων θα εγκαταλείψει τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μέχρι τώρα, χάνει περίπου 14% των ψηφοφόρων του προς τα έξι κόμματα που περιμένουν να τον απομυζήσουν έως την κάλπη των ευρωεκλογών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments