Διεθνή

Ποιες εκλογές θα σημαδέψουν το 2024

Ποιες εκλογές θα σημαδέψουν το 2024

Πηγή Φωτογραφίας: The White House in Washington DC at summer day. The White House is home of the President of the United States of America, Washington DC, USA

Στις κάλπες σχεδόν ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός το 2024.

Το 2024, σχεδόν ο μισός πληθυσμός του πλανήτη θα προσέλθει στις κάλπες. Περίπου 30 χώρες θα εκλέξουν πρόεδρο και σχεδόν 20 χώρες θα πραγματοποιήσουν βουλευτικές εκλογές.

Όλες αυτές οι εκλογές θα διεξαχθούν σε ένα ταραχώδες διεθνές πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένης της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και του πολέμου μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ, και θα αντιμετωπίσουν λίγο πολύ τους ίδιους κινδύνους παραπληροφόρησης και χειραγώγησης που σχετίζεται με την τεχνητή νοημοσύνη (AI) σε διάφορες χώρες, σύμφωνα με παρατηρητές.

ΗΠΑ: Θα εκλεγεί ο συντηρητικός Τραμπ;

Στις 5 Νοεμβρίου, δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί θα προσέλθουν στις κάλπες για να επιλέξουν το σώμα των εκλεκτόρων, που θα επιλέξει τον ένοικο του Λευκού Οίκου. Αυτές οι 60ές προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ είναι πιθανό να είναι κάτι σαν déjà vu, καθώς αναμένεται μια ρεβάνς μεταξύ του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν (81) και του Ρεπουμπλικανού προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ (77). Πρόκειται για ένα κατάλοιπο των προηγούμενων εκλογών, όταν υποστηρικτές του Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ και προσπάθησαν να εμποδίσουν το Κογκρέσο να αναγνωρίσει την εκλογική νίκη του Μπάιντεν. Ο Τραμπ έχει αναδειχθεί ως ο επικρατέστερος υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται εν μέσω πολλαπλών ποινικών διαδικασιών. Εν τω μεταξύ, η προεκλογική εκστρατεία του Μπάιντεν υπέστη νέο πλήγμα τον Δεκέμβριο, όταν η Βουλή των Αντιπροσώπων, υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων, ψήφισε υπέρ της έναρξης επίσημης έρευνας μομφής για το αν ο νυν πρόεδρος είχε επωφεληθεί από τις υπερπόντιες επιχειρήσεις του γιου του κατά τη διάρκεια της θητείας του Μπαράκ Ομπάμα ως αντιπροέδρου (2009-2017).

Ρωσία: Ο Πούτιν μπροστά σε μια νέα εξαετή θητεία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος έχει ενισχυμένη αυτοπεποίθηση αφού τα στρατεύματά του κράτησαν τις θέσεις τους στην Ουκρανία δύο χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου, θέλει στις εκλογές του Μαρτίου να παρατείνει τα 23 χρόνια της εξουσίας του κατά έξι χρόνια Στις 8 Δεκεμβρίου, ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει μια πέμπτη θητεία Το 2020, ο Πούτιν τροποποίησε το Σύνταγμα, ουσιαστικά επιτρέποντάς του να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2036. Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να χρησιμοποιείται για τη φίμωση της αντιπολίτευσης και τον μεγαλύτερο αντίπαλό του, τον Αλεξέι Ναβάλνι, να εκτίει ποινή φυλάκισης 19 ετών, δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες να αντιμετωπίσει εμπόδια στην επανεκλογή του.

Ινδία: Το παιχνίδι εξουσίας του Ναβάλνι

Σχεδόν ένα δισεκατομμύριο Ινδοί θα κληθούν τον Απρίλιο και το Μάιο να ψηφίσουν, όταν η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου θα πάει στις κάλπες με τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι και το εθνικιστικό ινδουιστικό κόμμα του, το BJP, να διεκδικούν μια τρίτη θητεία. Η πολιτική καριέρα και η επιτυχία του Μόντι βασίζονται στην κοινωνική στήριξη που έχει από το ένα δισεκατομμύριο και πλέον των ινδουιστών στη χώρα, καθώς επίσης και στην καλλιέργεια εχθρότητας προς την μεγάλη μουσουλμανική μειονότητα. Παρά την καταστολή των πολιτικών ελευθεριών που συντελείται υπό την ηγεσία του, ο Μόντι οδεύει προς τις εκλογές ως απόλυτο φαβορί, με τους υποστηρικτές του να του πιστώνουν ότι ενίσχυσε την θέση της Ινδίας στη διεθνή σκηνή.

Ευρωεκλογές

Περισσότεροι από 400 εκατομμύρια πολίτες με δικαίωμα ψήφου θα κληθούν τον προσεχή Ιούνιο να αναδείξουν τα νέα μέλη του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Οι ευρωεκλογές εκφράζονται φόβοι ότι θα αποτελέσουν μια ευκαιρία για τους ακροδεξιούς λαϊκιστές, οι οποίοι έχουν την τύχη με το μέρος τους μετά την νίκη του ακροδεξιού, αντιευρωπαϊκού, αντιισλαμικού Κόμματος Ελευθερίας (PVV) του Βίλντερς στις εκλογές του Νοεμβρίου στην Ολλανδία και την περυσινή νίκη των ακροδεξιών Αδελφών της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι. Οι Βρυξέλλες μπορούν ωστόσο να αισιοδοξούν για την Πολωνία, όπου ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έχει επιστρέψει στην εξουσία με μια αμιγώς φιλοευρωπαϊκή ατζέντα.

Ιράν: Κάλπη υπό τη σκιά της δολοφονίας της Αμινί

Οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν την 1η Μαρτίου, 18 μήνες μετά το θάνατο της Μαχσά Αμινί. Αυτή η νεαρή Ιρανή κουρδικής καταγωγής πέθανε μετά τη σύλληψή της από την Αστυνομία ηθών, επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της. Το κοινωνικό κίνημα που προκλήθηκε, υπέστη σκληρή καταστολή, με εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες συλλήψεις. Στις τελευταίες εκλογές του 2020 έγινε μαζική εξόντωση των μεταρρυθμιστών και μετριοπαθών υποψηφίων, με αποτέλεσμα να βρεθούν ουσιαστικά αντιμέτωποι συντηρητικοί και υπερσυντηρητικοί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments