Γεωπολιτικά

Μεσανατολικό: Ρουκέτες της Χεζμπολάχ ως αντίποινα στην ισραηλινή επίθεση στη Βηρυτό

Μεσανατολικό: Ρουκέτες της Χεζμπολάχ ως αντίποινα στην ισραηλινή επίθεση στη Βηρυτό

Πηγή Φωτογραφίας: FILE PHOTO: A fighter loyal to Libya's U.N.-backed government (GNA) fires a mortar during clashes with forces loyal to Khalifa Haftar on the outskirts of Tripoli, Libya May 25, 2019. REUTERS/Goran Tomasevic

Για έναν νεκρό στρατιώτη κάνει λόγο το Al Jazeera – Η οργάνωση «παγώνει» τις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους

Ρουκέτες εξαπέλυσε απόψε η Χεζμπολάχ εναντίον ισραηλινών στρατιωτών στα σύνορα με τον Λίβανο. Πρόκειται για αντίποινα για την δολοφονική επίθεση στη Βηρυτό που στοίχισε τη ζωή σε ηγετικό στέλεχος της παλαιστινιακής Χαμάς.

Η Χεζμπολάχ προειδοποίησε πριν λίγη ώρα ότι η επίθεση αυτή δεν θα έμενε αναπάντητη, ενώ από την πλευρά της η Χαμάς την χαρακτήρισε «τρομοκρατική ενέργεια».

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Al Jazeera, ένας ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε και αρκετοί τραυματίστηκαν.

Νωρίτερα σήμερα, κατά την επιδρομή ισραηλινού μη επανδρωμένου αεροσκάφους (σ.σ. την οποία δεν έχει επιβεβαιώσει επισήμως το Ισραήλ) εναντίον γραφείων της Χαμάς στα νότια προάστια της Βηρυτού, σκοτώθηκαν συνολικά έξι άνθρωποι. Μεταξύ των νεκρών είναι ο Σάλεχ αλ Αρούρι, ο δεύτερος στην ιεραρχία της Χαμάς, καθώς και δύο διοικητές των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, του στρατιωτικού βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι η επίθεση που εξαπέλυσε το Ισραήλ στη νότια Βηρυτό οδήγησε στον θάνατο 6 ανθρώπων, ανάμεσα στους οποίους είναι ο αναπληρωτής επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Σαλέχ αλ-Αρούρι, καθώς και δύο διοικητές των Ταξιαρχών Εζεντίν Αλ Κάσαμ.

Το συγκεκριμένο προάστιο, στο νότιο τμήμα της Βηρυτού, θεωρείται προπύργιο της Χεζμπολάχ. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, η έκρηξη σημειώθηκε κοντά σε ζαχαροπλαστείο.

Γεννηθείς το 1966 στην Άρουρα της Δυτικής Όχθης, ο Σάλαχ αλ Αρούρι ήταν μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς από το 2010 και δεύτερος στην ιεραρχία του κινήματος μετά τον Ισμαήλ Χανίγια από το 2017. Ήταν επίσης ο ηγέτης της Χαμάς στη Δυτική Όχθη και είχε κατηγορηθεί από το Ισραήλ ως «εγκέφαλος» πολλών επιθέσεων.

Είχε περάσει συνολικά περισσότερα από 20 χρόνια σε ισραηλινές φυλακές και το 2010 απελάθηκε στη Συρία, όπου έμεινε για τρία χρόνια προτού ταξιδέψει στην Τουρκία και τα τελευταία χρόνια είχε εγκατασταθεί στον Λίβανο.

Το Ιράν από την πλευρά του, αντιδρώντας στο περιστατικό, έκανε λόγο για μεγαλύτερη αντίσταση κατά του Ισραήλ.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters, Al Jazeera

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments