Διεθνή

Γάζα: Πώς η εξόντωση του υπαρχηγού της Χαμάς αλλάζει τα δεδομένα του πολέμου

Γάζα: Πώς η εξόντωση του υπαρχηγού της Χαμάς αλλάζει τα δεδομένα του πολέμου

Πηγή Φωτογραφίας: 20minutes.fr

Χειρουργικό το χτύπημα σε βάρος της Χαμάς.

Ο 57χρονος Σάλεχ αλ Αρούρι, αναπληρωτής επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς και ιδρυτικό μέλος των Ταξιαρχιών Αλ Κάσαμ, της στρατιωτικής πτέρυγας της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης, και υπεύθυνος για τη Δυτική Όχθη, σκοτώθηκε.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το νούμερο δύο της Χαμάς μετά τον Ισμαήλ Χανίγια σκοτώθηκε σε ισραηλινό πλήγμα μη επανδρωμένου αεροσκάφους στα νότια προάστια της Βηρυτού. Η επίθεση ήταν χειρουργική και ο πόλεμος επεκτάθηκε στη Βηρυτό.

Το Ισραήλ έχει να επιτεθεί τόσο βαθιά σε λιβανέζικο έδαφος από το 2006 και από την έναρξη του συνεχιζόμενου πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, η απάντηση της σιιτικής, υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπολάχ, η οποία εδρεύει στο Λίβανο και έχει εμπλακεί σε μάχη με τις ισραηλινές δυνάμεις κατά μήκος των συνόρων που χωρίζουν τις δύο χώρες, έχει βρεθεί στο επίκεντρο των διεθνών αναλυτές έχουν δώσει μεγάλη προσοχή. Μέχρι στιγμής, η σιιτική οργάνωση του Λιβάνου δεν φαίνεται να σκοπεύει να κλιμακώσει δραματικά τις μάχες, αλλά μια αντίδραση τώρα θα μπορούσε να οδηγήσει σε ολοκληρωτικό πόλεμο στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ. Στην πρώτη της αντίδραση χθες το βράδυ, η Χεζμπολάχ χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή επικίνδυνη, τονίζοντας ότι “η αντίσταση έχει το δάχτυλο στη σκανδάλη” και προειδοποίησε ότι “δεν θα περάσει χωρίς αντίδραση ή τιμωρία”.

Έχουν περάσει τέσσερις μήνες από τον περασμένο Αύγουστο, όταν ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα προειδοποίησε ότι αν η οργάνωση δεχθεί επίθεση στα κεντρικά της γραφεία, θα λάβει “σθεναρή απάντηση”. Σημείωσε ότι “δεν θα το ανεχθούμε και δεν θα επιτρέψουμε ο Λίβανος να γίνει ένα νέο πεδίο θανάτου για το Ισραήλ. Το Ιράν έχει ήδη καταδικάσει την παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του Λιβάνου από το “επιθετικό σιωνιστικό καθεστώς” και ο Νασέρ Κανάνι, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, δήλωσε ότι “το αίμα των μαρτύρων θα προκαλέσει σίγουρα μια νέα Θα προκαλέσει μια έκρηξη”, προειδοποίησε. Πάντως, η ισραηλινή ηγεσία, από την πλευρά της, δεν έχει πάρει επίσημη θέση για τις αεροπορικές επιδρομές, αλλά τόνισε μέσω του ανώτερου συμβούλου του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μαρκ Ρέγεφ (μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο MSNBC) ότι “όποιος το έκανε αυτό θα πρέπει να καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται για επίθεση εναντίον του λιβανέζικου κράτους”.

Επισήμανση η οποία οδηγεί πολλούς ειδικούς στο συμπέρασμα ότι το Ισραήλ αγωνιά να πείσει ότι η επιχείρηση είχε στόχο αποκλειστικά τη Χαμάς. Αντίστοιχα όταν ρωτήθηκε και ο εκπρόσωπος των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων, Ντάνιελ Χαγκάρι, υπογράμμισε ότι «παραμένουμε συγκεντρωμένοι στον πόλεμο κατά της Χαμάς» προσθέτοντας, όμως, ότι το Ισραήλ είναι προετοιμασμένο για κάθε σενάριο.

Τα χαρτιά της τράπουλας στη Μέση Ανατολή ανακατεύονται και μοιράζονται εκ νέου. Με την απομάκρυνση του Αρλί, οι φόβοι για κλιμάκωση της σύγκρουσης βρίσκονται και πάλι στο προσκήνιο της συζήτησης, με όλους να περιμένουν την κίνηση που θα επιλέξουν η Χεζμπολάχ και η Τεχεράνη, λίγες ημέρες πριν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επισκεφθεί ξανά το Ισραήλ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments