Nέα της αγοράς

Σε 84 από τα 85 τρόφιμα σούπερ μάρκετ και fast food εντοπίστηκαν «πλαστικοποιητές»

Σε 84 από τα 85 τρόφιμα σούπερ μάρκετ και fast food εντοπίστηκαν «πλαστικοποιητές»

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου,Τα πλαστικά διατηρούν μια «ευρεία» παρουσία στα τρόφιμα παρά τους κινδύνους για την υγεία, διαπίστωσε έρευνα της Consumer Report – αμερικανική μη κερδοσκοπική οργάνωση καταναλωτών- η οποία κάλεσε τις ρυθμιστικές αρχές να επανεκτιμήσουν την ασφάλεια των πλαστικών που έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα κατά τη διαδικασία παραγωγής και συσκευασίας.

Τα πλαστικά διατηρούν μια «ευρεία» παρουσία στα τρόφιμα παρά τους κινδύνους για την υγεία

Τα πλαστικά διατηρούν μια «ευρεία» παρουσία στα τρόφιμα παρά τους κινδύνους για την υγεία, διαπίστωσε έρευνα της Consumer Report – αμερικανική μη κερδοσκοπική οργάνωση καταναλωτών- η οποία κάλεσε τις ρυθμιστικές αρχές να επανεκτιμήσουν την ασφάλεια των πλαστικών που έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα κατά τη διαδικασία παραγωγής και συσκευασίας.

Η μη κερδοσκοπική οργάνωση ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι σύμφωνα με ευρήματά της, 84 από τα 85 τρόφιμα σούπερ μάρκετ και fast food που έλεγξε πρόσφατα, περιείχαν «πλαστικοποιητές» γνωστούς ως φθαλικές ενώσεις. Οι φθαλικές ενώσεις, ή φθαλικοί εστέρες, είναι μία κατηγορία χημικών ενώσεων που χρησιμοποιούνται κυρίως ως πλαστικοποιητές (ουσίες που προστίθενται στα πλαστικά για την αύξηση της ευλυγισίας τους). Χρησιμοποιούνται προτίστως για την μετατροπή του πολυχλωριούχου βινυλίου (PVC) από σκληρό σε ευλύγιστο πλαστικό.

Όπως σημείωσαν οι εκπρόσωποί της Consumer Report, το 79% των δειγμάτων τροφίμων στη μελέτη περιείχαν δισφαινόλη Α (BPA), μια άλλη χημική ουσία που βρέθηκε στο πλαστικό, και άλλες δισφαινόλες, αν και τα επίπεδα ήταν χαμηλότερα από ό,τι στις δοκιμές που έγιναν το 2009.

Η Consumer Reports ανέφερε ότι κανένα από τα επίπεδα φθαλικών ενώσεων που εντόπισε δεν ξεπέρασε τα όρια που έχουν θέσει οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Τόνισε επίσης ότι δεν υπάρχει επίπεδο φθαλικών ενώσεων που οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν ότι είναι ασφαλές, αλλά αυτό δεν εγγυάται την ασφάλεια των τροφίμων που τρώτε.

Κίνδυνοι γενετικών ανωμαλιών και καρκίνου

Οι φθαλικές ενώσεις και οι δισφαινόλες μπορούν να διαταράξουν την παραγωγή και τη ρύθμιση των οιστρογόνων και άλλων ορμονών, ενισχύοντας ενδεχομένως τον κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών, καρκίνου, διαβήτη, στειρότητας, νευροαναπτυξιακών διαταραχών, παχυσαρκίας και άλλων προβλημάτων υγείας.

Μεταξύ των ελεγμένων τροφίμων σούπερ μάρκετ, το Annie’s Organic Cheesy Ravioli περιείχε τις περισσότερες φθαλικές ενώσεις σε νανογραμμάρια ανά μερίδα, 53.579, ακολουθούμενο από τα ροδάκινα Del Monte σε φέτες και τον ροζ σολομό Chicken of the Sea.

Αυξημένα επίπεδα φθαλικού άλατος βρέθηκαν επίσης σε προϊόντα όπως Cheerios, παιδικές τροφές Gerber και γιαούρτι Yoplait, καθώς και σε πολλά μπιφτέκια, ψήγματα και πατάτες από Wendy’s, Burger King και McDonald’s.

Η Consumer Reports εντόπισε επίσης διαφορές μεταξύ παρόμοιων προϊόντων. Οι φθαλικές ενώσεις σε νανογραμμάρια ανά μερίδα στο Wendy’s Crispy Chicken Nuggets, για παράδειγμα, ήταν τετραπλάσιες σε σχέση με την περιεκτικότητά τους στα McDonald’s Chicken McNuggets.

«Αυτό μας λέει ότι, όσο διαδεδομένες κι αν είναι αυτές οι χημικές ουσίες, υπάρχουν τρόποι να μειώσουμε την ποσότητα που περιέχεται στα τρόφιμά μας», δήλωσε ο Τζέιμς Ρότζερς, ο οποίος επιβλέπει τις δοκιμές ασφάλειας προϊόντων της Consumer Reports.

Η καταναλωτική οργάνωση σημείωσε ότι μια επαναξιολόγηση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ και άλλους οργανισμούς των κινδύνων από πλαστικοποιητές είναι «απαραίτητη» αλλά και ήδη έχει «καθυστερήσει».

Η General Mills της οποίας τα εμπορικά σήματα περιλαμβάνουν τα προϊόντα Annie’s, Cheerios και Yoplait, δεν απάντησε στα αιτήματα του Reuters για σχολιασμό, ούτε και η Burger King και η Wendy’s.

Η Chicken of the Sea και η Del Monte δήλωσαν ότι δεν προσθέτουν φθαλικές ενώσεις στα τρόφιμά τους και λαμβάνουν παρόμοιες διαβεβαιώσεις από τους προμηθευτές τους. Εκπρόσωπος της Del Monte είπε επίσης ότι οι φθαλικές ενώσεις είναι «ευρέως διαδεδομένες στο περιβάλλον».

Οι Gerber και McDonald’s από τη μεριά τους ισχυρίστηκαν ότι ακολουθούν τις κανονιστικές απαιτήσεις και έχουν ως προϋπόθεση τους αυστηρούς ελέγχους για χημικές ουσίες κατά τη διαδικασία της συσκευασίας των τροφίμων τους.

Πηγή: ot.gr//Δημήτρης Σταμούλης

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments