SPOTLIGHTS

Είχαμε ακούσει για την Long COVID – Τώρα ήρθε η Long Flu που είναι επίσης κίνδυνος για την υγεία μας

Είχαμε ακούσει για την Long COVID – Τώρα ήρθε η Long Flu που είναι επίσης κίνδυνος για την υγεία μας

Πηγή Φωτογραφίας: pexels/ karolina-grabowska

Ενώ η ιδέα του μακροχρόνιου COVID έχει καθιερωθεί εδώ και χρόνια, οι ερευνητές εντόπισαν και την Long Flu.

Η Covid-19 έχει επιτύχει εντατικοποιημένη εστίαση στις μολυσματικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των επιστήμονων που μαθαίνουν περισσότερα για τις κοινές αναπνευστικές ασθένειες μετά την πανδημία. Αυτό οδήγησε στην ανακάλυψη των λεγόμενων “μακρών” αναπνευστικών ασθενειών, οι οποίες προκαλούν παρατεταμένα συμπτώματα μετά την εκκαθάριση της αρχικής μόλυνσης.

Ενώ η ιδέα του μακροχρόνιου COVID έχει καθιερωθεί εδώ και χρόνια, οι ερευνητές εντόπισαν και την Long Flu.

«Έχουμε καταλήξει στον δείκτη των τριών μηνών», λέει στο Yahoo Life ο Δρ Γουίλιαμ Σάφνερ, ειδικός στις λοιμώξεις και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Vanderbilt. «Εάν έχετε συμπτώματα πέραν των τριών μηνών, το ονομάζουμε «μακροχρόνιο COVID» και αυτό φαίνεται να είναι η συναίνεση και για άλλες μακροχρόνιες ασθένειες του αναπνευστικού.

«Γνωρίζαμε ήδη ότι τα συμπτώματα οποιουδήποτε είδους λοίμωξης του αναπνευστικού μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο από μια εβδομάδα και ότι ορισμένοι ιοί μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στην αναπνευστική οδό που μπορεί να την αφήσει ερεθισμένη για λίγο», δήλωσε ο Δρ Thomas Russo, επικεφαλής λοιμωδών νοσημάτων στο το Πανεπιστήμιο στο Μπάφαλο στη Νέα Υόρκη, λέει στο Yahoo Life. «Δίνουμε περισσότερη προσοχή στις μακροχρόνιες ασθένειες τώρα με τον COVID και την ευαισθητοποίησή μας για το μακροχρόνιο COVID».

Ο Σάφνερ συμφωνεί. «Αναδρομικά, είδαμε ότι άλλοι ιοί έχουν προκαλέσει κάτι παρόμοιο με τον μακροχρόνιο COVID, αν και ίσως όχι τόσο έντονα», λέει χαρακτηριστικά ενώ προσθέτει «Ο COVID μάς βοήθησε να τα προσδιορίσουμε και να τους δώσουμε περισσότερη προσοχή».

Έρευνες διαπίστωσαν ότι το μακροχρόνιο κρυολόγημα και η μακροχρόνια γρίπη μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα όπως παρατεταμένος βήχας, προβλήματα στον ύπνο, προβλήματα μνήμης και προβλήματα με τη γεύση και την όσφρηση, αν και αυτά τα συμπτώματα είναι συνήθως πιο σοβαρά με μακροχρόνιο COVID.

«Πέντε χρόνια πριν, δεν θα μου είχε περάσει από το μυαλό να εξετάσω την πιθανότητα μιας παρατεταμένης γρίπης», είπε. «Αλλά ένα από τα σημαντικότερα μαθήματα που πήραμε από αυτή την πανδημία είναι ότι ένας ιός που όλοι αρχικά πιστεύαμε ότι θα μπορούσε να προκαλέσει μόνο οξεία νόσο, άφησε τελικά εκατομμύρια ανθρώπους με συμπτώματα παρατεταμένου Covid. Αναρωτηθήκαμε αν αυτό θα μπορούσε να συμβεί και με τη γρίπη», συνέχισε.

Doctor woman use infrared forehead thermometer gun to check body temperature for virus covid-19 symptoms with the isolation gown or protective suits and surgical face masks (Doctor woman use infrared forehead thermometer gun to check body temperature

Ο Αλ-Άλι και οι συνεργάτες του ανέλυσαν τα ιατρικά δεδομένα 81.280 Αμερικανών, ασθενών που νοσηλεύτηκαν με Covid-19, και τα δεδομένα 10.985 Αμερικανών που νοσηλεύθηκαν με εποχική γρίπη, παρακολουθώντας τους για 18 μήνες.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι ενώ οι ασθενείς με Covid-19 αντιμετώπιζαν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου ή επανεισαγωγής στο νοσοκομείο και οι δύο λοιμώξεις εγκυμονούσαν σημαντικό κίνδυνο παρατεταμένης ασθένειας και χρόνιας βλάβης.

Προς το παρόν, δήλωσε ο Αλ-Άλι, το πιο σημαντικό πράγμα είναι να προσπαθήσουμε να μειώσουμε τον κίνδυνο νοσηλείας από αυτές τις ασθένειες, μέσω του εμβολιασμού και στην περίπτωση του Covid-19 μέσω των αντιικών φαρμάκων. Επίσης καλό είναι, είπε, να φοράμε μάσκα σε περιόδους μεγάλης διασποράς, και να μένουμε στο σπίτι όταν αισθανόμαστε αδιαθεσία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments