Focus

Μπλε και άσπρα πλακάκια σε όλα τα πορτογαλικά κτίρια – Γιατί όμως;

Μπλε και άσπρα πλακάκια σε όλα τα πορτογαλικά κτίρια – Γιατί όμως;

Πηγή Φωτογραφίας: instagram: @vinh.qp

Η Πορτογαλία έχει πολλές ιδιαιτερότητες στην αρχιτεκτονική της και για αυτό σε κερδίζει αμέσως

Περπατώντας στις ιστορικές περιοχές των πορτογαλικών πόλεων όπως στη Λισαβόνα και το Πόρτο, θα συναντήσετε παντού αυτή την εκπληκτική τέχνη. Τα πλακάκια εμφανίζονται σε σύγχρονες και ιστορικές κατασκευές, μερικές μάλιστα χρονολογούνται πριν από χιλιάδες αιώνες. Σπίτια και εμπορικά ακίνητα όπως εστιατόρια, καφετέριες και καταστήματα, δημόσια κτίρια, εκκλησίες και σιδηροδρομικοί σταθμοί συμπληρώνουν τη μακρά λίστα.

View this post on Instagram

A post shared by Roni (@totheendsoftheearth)

View this post on Instagram

A post shared by Vinh – Sydney (@vinh.qp)

Τα πλακάκια είναι παντού στην Πορτογαλία, αλλά γιατί;

Προέρχεται η τεχνική από τη Μεσοποταμία και την Αρχαία Αίγυπτο σχεδόν 3 χιλιάδες χρόνια π.Χ. Παρόλο που οι Μακεδόνες, που διαδέχθηκε η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, κατέκτησαν την περιοχή, η τέχνη της δημιουργίας πλακιδίων εισήχθη βαθιά στην Ευρώπη μόνο από τους Μουσουλμάνους τον 7ο αιώνα. Η κατοχή των Μαυριτανών στην Ιβηρική Χερσόνησο έφερε ένα τεράστιο πολιτιστικό υπόβαθρο στην Πορτογαλία και την Ισπανία και άφησε το σημάδι του στην περιοχή, και η τέχνη της παραγωγής πλακιδίων είναι ένα από αυτά. Στα πορτογαλικά, ονομάζονται azulejos, όπως και στα Αραβικά al-zulaich, που σημαίνει γυαλισμένη πέτρα.

Ένας άλλος διάσημος τοίχος είναι το εξωτερικό της εκκλησίας Carmo, επίσης στο κέντρο της πόλης, μια εκκλησία σε στυλ μπαρόκ ροκοκό του 18ου αιώνα, εξ ολοκλήρου δημιουργημένη με λευκά και μπλε πλακάκια.

View this post on Instagram

A post shared by Valfré (@andersonvalfre)

Η διατήρηση της πορτογαλικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής αποτελεί ζωτικό συστατικό της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας.

View this post on Instagram

A post shared by clementiles (@clementiles)

Είτε είστε κάτοικος είτε είστε περίεργος ταξιδιώτης, το να αφιερώσετε χρόνο για να εξερευνήσετε τις μοναδικές πλακόστρωτες προσόψεις των ιστορικών κτιρίων της Πορτογαλίας είναι μια εμπειρία που δεν πρέπει να χάσετε. Με κάθε βήμα μέσα από τους πλακόστρωτους δρόμους και τις πλατείες θα εμπνευστείτε για την δική σας ζωή.

View this post on Instagram

A post shared by Chiara 🌻 (@chiarallen)

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments