Γεωπολιτικά

Μπλίνκεν: Συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΑΕ – Ανάγκη να αποτραπεί η εξάπλωση της σύγκρουσης

Μπλίνκεν: Συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΑΕ – Ανάγκη να αποτραπεί η εξάπλωση της σύγκρουσης

Πηγή Φωτογραφίας: twitter Επαφές με Άραβες ηγέτες είχε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, με στόχο την αποφυγή της εξάπλωσης της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στη Γάζα.

Ειδικότερα, ο Μπλίνκεν συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχαγιάν

Επαφές με Άραβες ηγέτες είχε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, με στόχο την αποφυγή της εξάπλωσης της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στη Γάζα.

Ειδικότερα, ο Μπλίνκεν συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχαγιάν

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Μπλίνκεν ανέφερε ότι συναντήθηκε με τον Σεΐχη «για να συζητήσει τις προσπάθειες να αποτραπεί η διεύρυνση της σύγκρουσης στην περιοχή και να αντιμετωπιστούν οι ανθρωπιστικές ανάγκες στη Γάζα».

«Υπογράμμισα τη συνεχιζόμενη δέσμευσή μας για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους», ανέφερε.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Σεΐχης τόνισε, σύμφωνα με το UAE News, την ανάγκη να εργαστούν προς την κατεύθυνση της κατάπαυσης του πυρός και να διασφαλίσουν ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα παραδίδεται στους κατοίκους της Γάζας, αποτρέποντας παράλληλα τον εκτοπισμό τους, ανέφερε το Wam.

Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης η ανάγκη να ενταθούν οι περιφερειακές και διεθνείς διπλωματικές προσπάθειες για την αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης, βίας και κρίσεων στην περιοχή.

Αργότερα τη Δευτέρα, ο Μπλίνκεν πρόκειται να έχει συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, προτού αναχωρήσει για το Ισραήλ.

Ο Μπλίνκεν πραγματοποιεί το τέταρτο ταξίδι του στην περιοχή από τότε που η Χαμάς επιτέθηκε στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, γεγονός που ώθησε το Ισραήλ να εξαπολύσει τη στρατιωτική του επίθεση εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Ζητά από τα κράτη να προσπαθήσουν να μειώσουν τις εντάσεις που έχουν ήδη πυροδοτήσει ευρεία αναταραχή στη Δυτική Όχθη, τον Λίβανο, τη Συρία και το Ιράκ και οδήγησαν σε επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα.

Τον Μπλίνκεν συνοδεύει ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Υεμένη Τιμ Λέντερκινγκ, καθώς η Ουάσινγκτον προσπαθεί να συγκεντρώσει περιφερειακή υποστήριξη για την απάντηση στις επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούθι κατά της εμπορικής ναυτιλίας.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε στο Κατάρ την Κυριακή ότι οι επιθέσεις έχουν διαταράξει ή εκτρέψει σχεδόν το 20% της παγκόσμιας ναυτιλίας και θα καταστήσουν ακριβότερα τα αγαθά, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων και των καυσίμων.

Πηγή: Reuters, UAE News

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments