Διεθνή

Ποιες εκλογές θα καθορίσουν τον κόσμο το 2024

Ποιες εκλογές θα καθορίσουν τον κόσμο το 2024

Πηγή Φωτογραφίας: Cnbc.com

Το 2024 είναι εκλογικό έτος-σταθμός.

Περισσότερες από 40 χώρες όπου κατοικεί άνω του ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού και συνενώνεται το 42% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Περισσότεροι από 2,3 δισεκατομμύρια ψηφοφόροι σε κάθε ήπειρο. Το 2024 είναι εκλογικό έτος-σταθμός και έρχεται τόσο να αποτυπώσει πού βρίσκεται ο κόσμος σήμερα, όσο και να διαμορφώσει την παγκόσμια τάξη για τα χρόνια, ίσως και τις δεκαετίες, που έρχονται.

Γεωπολιτικές ισορροπίες, Δημοκρατία και οικονομία κρίνονται στις κάλπες που θα στηθούν από τις Ηνωμένες Πολιτείες έως την Ινδία, το Ηνωμένο Βασίλειο έως τη Νότια Αφρική, την Ταϊβάν και την Ινδονησία, την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και τη Ρωσία, θέτοντας το 2024 σε τροχιά να καταστεί η μεγαλύτερη και σημαντικότερη εκλογική χρονιά στα χρονικά.

Η κρισιμότερη αναμέτρηση όλων είναι αναμφισβήτητα οι προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες όταν και θα σημάνει η ώρα της αλήθειας για το αμερικανικό πολίτευμα, τη θέση της Αμερικής στον κόσμο, αλλά και τις θέσεις της Αμερικής για τον κόσμο, εάν και εφόσον ο Ντόναλντ Τραμπ εξασφαλίσει το ρεπουμπλικανικό χρίσμα και διεκδικήσει την προεδρία απέναντι στον Τζο Μπάιντεν. Μία εκλογή σε συνθήκες πρωτοφανούς πόλωσης και με την εμπιστοσύνη στους θεσμούς σε ιστορικό χαμηλό χάρη στον Τραμπ και το δηλητήριο με το οποίο έχει εμποτίσει τη χώρα που διατείνεται ότι θα «σώσει».

Οι επιπτώσεις μίας δημοκρατικής ή ρεπουμπλικανικής νίκης κυμαίνονται από το πεδίο της μελλοντικής κατεύθυνσης της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ -ιδίως όσον αφορά τη στήριξη προς την εμπόλεμη Ουκρανία, τις εγγυήσεις ασφαλείας έναντι συμμάχων και την προσήλωσή τους στους διεθνείς θεσμούς και την πολυμερή συνεργασία, έως την οικονομία, την ενέργεια και το κλίμα.

Καθώς γινόταν ολοένα και πιο ορατή η ενίσχυση του γεωπολιτικού της βάρους, η Ινδία ξεπέρασε εντός του 2023 την Κίνα ως η πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο. Και η πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο ψηφίζει επίσης 2024. Περισσότεροι από 900 εκατομμύρια είναι οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι σε συνολικό πληθυσμό 1,4286 δισεκατομμυρίων κατοίκων -ελαφρώς υψηλότερος από τα 1,4257 δισεκατομμύρια κατοίκους της Κίνας. Η εκλογική διαδικασία θα διαρκέσει εβδομάδες, με τις κάλπες να στήνονται μεταξύ Απριλίου και Μαΐου.

Ναρέντρα Μόντι και το εθνικιστικό «Ινδικό Κόμμα του Λαού» (BJP) διεκδικούν τρίτη θητεία. Υπέρμαχος της ινδουιστικής-εθνικιστικής ιδεολογίας, ο Μόντι ηγείται της χώρας σχεδόν εδώ και μία δεκαετία, από το 2014, και το κόμμα του -ένα από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα μαζί με το Ινδικό Εθνικό Κογκρέσο- κυριαρχεί στη βόρεια και κεντρική Ινδία. Σε αυτές τις εκλογές 28 κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν συγκροτήσει τη συμμαχία υπό την ονομασία INDIA επιζητώντας να τον ανατρέψουν.

Στα καθ’ ημάς, περισσότεροι από 400 εκατομμύρια ψηφοφόροι στα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλούνται τον Ιούνιο στις κάλπες που θα δοκιμάσουν τα δημοκρατικά αντανακλαστικά μπροστά στην άνοδο που καταγράφουν λαϊκιστικά και ακροδεξιά κόμματα. Πρώτη δύναμη για πρώτη φορά στα πολιτικά χρονικά της Ολλανδίας αναδείχθηκε η Ακροδεξιά του Γκέερτ Βίλντερς στον μεγαλύτερο πολιτικό «σεισμό» του 2023. Η Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία βρίσκεται στην πρώτη θέση των δημοσκοπήσεων, η εθνολαϊκιστική Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) καταγράφει διαρκώς εκλογικά κέρδη και οι δημοσκοπήσεις την εμφανίζουν να κατακτά ακόμη και την πρώτη θέση στις κάλπες που θα στηθούν το 2024 σε τρία προπύργιά της -Σαξονία, Θουριγγία και Βρανδεμβούργο.

Οι ευρωεκλογές λαμβάνουν χαρακτήρα βαρόμετρου για την ισχύ της Άκρας Δεξιάς στο ευρωπαϊκό έδαφος, και παρόλο που καθορίζουν την ισορροπία δυνάμεων στη σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου και την τροχιά στην οποία κινούνται οι κοινοτικοί θεσμοί, παραδοσιακά οι ψηφοφόροι «χρησιμοποιούν» τις ευρωκάλπες για να τιμωρούν εθνικές κυβερνήσεις, και ο φόβος είναι πως μπορεί να αναδείξουν τρίτη πολιτική δύναμη την ευρωομάδα της Ακροδεξιάς Ταυτότητα και Δημοκρατία, που συνενώνει μεταξύ άλλων τους Μαρίν Λεπέν, Ματέο Σαλβίνι και την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Έτος βουλευτικών εκλογών είναι το 2024 για την Αυστρία, το Βέλγιο, την Κροατία, ενώ προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν στη Φινλανδία.

Οι ευρωεκλογές του Ιουνίου είναι οι πρώτες μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από τους κόλπους της Ένωσης. Οι Βρετανοί, πάντως, ψηφίζουν το 2024 για τη δική τους κυβέρνηση και το δικό τους Κοινοβούλιο, με το Εργατικό Κόμμα να βρίσκεται σε τροχιά επιστροφής στην εξουσία έπειτα από 14 χρόνια. Η Βρετανία έχει αλλάξει δύο πρωθυπουργός αφότου έκλεισε το 2022 το κεφάλαιο Μπόρις Τζόνσον. Όμως ούτε η Λις Τρας -που άφησε πίσω της πολιτικά συντρίμμια και έσπασε το ρεκόρ της πιο βραχύβιας θητείας, μόλις 44 ημέρες-, ούτε και ο Ρίσι Σούνακ έχουν εκλεγεί απευθείας από τους Βρετανούς στο Νο. 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, αλλά σε εσωκομματικές διαδικασίες των Τόρις. Στις κάλπες απειλούνται με συντριβή. Στις δημοσκοπήσεις υπολείπονται έως και 20 μονάδες των Εργατικών, ενώ ο Ρίσι Σούνακ χάνει προοδευτικά τον έλεγχο του κόμματος και στις μετρήσεις είναι τόσο αντιδημοφιλής όσο ο Μπόρις Τζόνσον προ της «εκπαραθύρωσης» εξαιτίας του Partygate.

Ιστορική θα είναι σε κάθε περίπτωση και η προεδρική αναμέτρηση τον Ιούνιο στο Μεξικό, καθώς θα αποκτήσει την πρώτη γυναίκα πρόεδρο στα χρονικά. Για το ανώτατο αξίωμα αντιπαρατίθενται η αριστερή δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού Κλαούδια Σέινμπαουμ ως υποψήφια του κυβερνώντος κόμματος και η Σότσιλ Γκάλβες που εκπροσωπεί το μέτωπο της αντιπολίτευσης.

Πηγή:liberal

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments