Πολιτική

Γάμος ομοφύλων: Εντείνονται οι διεργασίες σε ΝΔ και αντιπολίτευση

Γάμος ομοφύλων: Εντείνονται οι διεργασίες σε ΝΔ και αντιπολίτευση

Πηγή Φωτογραφίας: [365904] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ "ΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2024" / 5η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Η επιλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να προχωρήσει στη νομιμοποίηση του γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια ήταν εξαρχής δύσκολη. Ο πρωθυπουργός γνώριζε ότι θα προσέκρουε στα συντηρητικά αντανακλαστικά πολλών στελεχών και βουλευτών του, καθώς και στις αντιδράσεις φορέων της Δεξιάς και της Εκκλησίας. Αυτό που μάλλον δεν περίμενε ήταν η επαμφοτερίζουσα στάση του ΣΥΡΙΖΑ και […]

Η επιλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να προχωρήσει στη νομιμοποίηση του γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια ήταν εξαρχής δύσκολη. Ο πρωθυπουργός γνώριζε ότι θα προσέκρουε στα συντηρητικά αντανακλαστικά πολλών στελεχών και βουλευτών του, καθώς και στις αντιδράσεις φορέων της Δεξιάς και της Εκκλησίας. Αυτό που μάλλον δεν περίμενε ήταν η επαμφοτερίζουσα στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Το πλαίσιο που προωθεί η κυβέρνηση είναι πλέον απολύτως σαφές. Τα ομόφυλα ζευγάρια έχουν τη δυνατότητα του πολιτικού γάμου και της τεκνοθεσίας, εκτός από το σύμφωνο συμβίωσης. Ωστόσο, δεν υπάρχει παρένθετη μητρότητα και δεν αναγνωρίζεται ο όρος “γονέας ένα” και “γονέας δύο”. Εντούτοις, ένα παιδί που γεννιέται από παρένθετη μητέρα θα έχει όλα τα δικαιώματα.

Οι κοινοβουλευτικές σχέσεις που έχουν δημιουργηθεί για την ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου είναι ακόμη σε εξέλιξη, παρά το γεγονός ότι πρόκειται απλώς για ένα νομοσχέδιο που μπορεί να ψηφιστεί από την πλειοψηφία των βουλευτών. Για την ενότητα της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, αυτό είναι αναμφισβήτητα ένα crash test. Για το προτεινόμενο νομικό πλαίσιο, είναι σαφές πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ουσιαστικά λάβει υπόψη του την πολιτική κατάσταση και το κλίμα της κοινής γνώμης, μη συμπεριλαμβάνοντας ρυθμίσεις όπως αυτές για την παρένθετη μητρότητα και τους όρους που αφορούν τον γονέα 1 και τον γονέα 2. Τόνισε επίσης ότι η πολιτεία δεν πειραματίζεται στο θέμα αυτό, αλλά ότι η ελληνική κοινωνία δεν είναι έτοιμη να δεχτεί τέτοιες ρυθμίσεις και επέλεξε να νομοθετήσει ό,τι ισχύει σε τουλάχιστον 20 άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αυτό που είναι σαφές, πάντως, είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεπέρασε το παρελθόν του κόμματός του, το οποίο καταψήφισε την τροποποίηση του Οικογενειακού Δικαίου το 1982, για να σεβαστεί τα δικαιώματα κάποιων συμπολιτών του και να εντάξει μια ολιστική πρωτοβουλία στις υποχρεώσεις της πολιτείας, πέρα από κομματικές εντάξεις, στόχους, πολιτικό κόστος και μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας διεξάγεται έντονος διάλογος, καθώς ξεκαθάρισαν οι διατάξεις που θα συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο. Τη Δευτέρα και την Τρίτη της ερχόμενης εβδομάδας, οι βουλευτές θα ενημερωθούν για τις ακριβείς διατάξεις του νομοσχεδίου από ανώτερα κυβερνητικά στελέχη, μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Σκέρτσος και Γεωργιάδης, στα γραφεία του κόμματος. Η εντύπωση που δίνουν οι τελευταίες δηλώσεις των κυβερνητικών βουλευτών είναι ότι οι ενστάσεις και τα αντεπιχειρήματα μπορεί να έχουν αμβλυνθεί, αλλά δεν έχουν εξαφανιστεί. Τουλάχιστον δέκα μέλη της κυβερνητικής πλειοψηφίας έχουν δηλώσει δημοσίως την αντίθεσή τους, ενώ άλλοι επιφυλάσσονται για την τελική τους θέση. Το ερώτημα είναι τι θα κάνουν την ημέρα που θα ψηφιστεί το επίμαχο νομοσχέδιο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θέλει το θέμα να γίνει εσωκομματικό και έχει αποφασίσει να μην θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας. Μένει να δούμε πόσοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας θα εκφράσουν τελικά την αντίθεσή τους.

Ιδιαίτερο βάρος, πάντως, αποκτά η στάση υπουργών, κατά κύριο λόγο του Μάκη Βορίδη, ο οποίος έχει ταχθεί δημοσίως κατά του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, καθώς διαμηνύεται από το κυβερνητικό επιτελείο ότι οι υπουργοί φέρουν αυξημένη ευθύνη απέναντι στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Παρά τις αντίθετες προβλέψεις, το θέμα δεν ήταν απλό ούτε για την Αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε το δικό του σχέδιο νόμου, το οποίο περιλάμβανε όλα όσα η κυβέρνηση είχε επιλέξει να αφήσει προς το παρόν εκτός του πλαισίου, δηλαδή την παρένθετη μητρότητα και τους όρους Γονέας 1 και Γονέας 2, αλλά αρχικά χαρακτήρισε τη ρύθμιση της κυβέρνησης “μισή”.

Μετά από 24 ώρες, όπου στελέχη του άφηναν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει, βάζοντας μάλιστα ζήτημα κομματικής πειθαρχίας στους βουλευτές του και απορρίπτοντας, έτσι, ένα σκεπτικό «όλα ή τίποτα».

Εν τω μεταξύ, το ΠΑΣΟΚ, που είχε εκφράσει την κατ’ αρχήν στήριξή του, συνέδεσε τη στάση του με αυτή των κυβερνητικών βουλευτών, μετά τη δήλωση του κ. Ανδρουλάκη ότι δεν θα βοηθήσει να δέσουν τα κορδόνια της κυβέρνησης, γεγονός που προκάλεσε ευθεία αντιπαράθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το ερώτημα τώρα είναι αν το ΠΑΣΟΚ θα αναλάβει την ευθύνη να καταψηφίσει την προωθούμενη ρύθμιση σύμφωνα με τη δική του πολιτική θέση ή αν θα ξεπεράσει τα “εμπόδια” της αντιπολίτευσης και θα υπερψηφίσει, αποφεύγοντας έτσι την “παγίδα”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments