SPOTLIGHTS

Ποιοι είναι οι δέκα κορυφαίοι προορισμοί για τον βιώσιμο τουρισμό

Ποιοι είναι οι δέκα κορυφαίοι προορισμοί για τον βιώσιμο τουρισμό

Πηγή Φωτογραφίας: wallpaperaccess.com

Ο βιώσιμος τουρισμός δεν αποτελεί μόδα, αλλά μία ουσιαστική στάση ζωής. Οι καλύτεροι προορισμοί, από τη Βαλένθια, που ανακηρύχθηκε Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης, ως την εξωτική Δομίνικα.

κλιματική αλλαγή είναι παρούσα σχεδόν σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας και οι διακοπές δεν αποτελούν εξαίρεση. Ως εκ τούτου όσοι επιθυμούν να περάσουν ξένοιαστες διακοπές και ταυτόχρονα να μην προστεθούν στους παράγοντες που επιτείνουν την κλιματική κρίση, διαθέτουν αρκετές επιλογές, όπως τονίζει σε ανάλυσή του το BBC Travel.

Ο επονομαζόμενος «βιώσιμος τουρισμός» δεν αποτελεί μόδα, αλλά μία ουσιαστική στάση ζωής. Τα ταξίδια σε μέρη που ανακάμπτουν από αναταραχές ή καταστροφές, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην υποστήριξη ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος για τους προορισμούς αυτούς.

Από προορισμούς που δημιουργούν καινοτόμους πράσινους χώρους μέχρι μέρη έτοιμα να υποδεχτούν ξανά τουρίστες μετά από τραγωδία, ακολουθεί μία λίστα με τους 10 προορισμούς που καλούνται να επιλέξουν οι ταξιδιώτες το 2024.

Βαλένθια Κάθε χρόνο, το Βραβείο Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης απονέμεται σε μια πόλη με καθιερωμένη και συνεχή δέσμευση για τη βελτίωση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών. Ο φετινός αποδέκτης ήταν η Βαλένθια. Η μεσογειακή πόλη, η οποία εργάζεται επί του παρόντος για την παραγωγή του 100% της ηλεκτρικής της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έως το 2025, είναι υπερήφανη για τους χώρους πρασίνου της, με 500 εκτάρια προς εξερεύνηση – συμπεριλαμβανομένης μιας σειράς νέων αστικών πάρκων, όπως το Parque Central, το οποίο ενώνει γειτονιές που προηγουμένως χωρίζονταν από μια σιδηροδρομική γραμμή, η οποία έκτοτε έχει μεταφερθεί κάτω από το έδαφος.

Οι χώροι πρασίνου αυτής της πόλης περιλαμβάνουν επίσης την Huerta – 120 τετραγωνικά χιλιόμετρα αγροκτημάτων με προϊόντα που προμηθεύουν τοπικές αγορές και εστιατόρια, μειώνοντας έτσι το κόστος του διοξειδίου του άνθρακα κατά την κατανάλωση φαγητού και την αυτοεξυπηρέτηση. Με βελτιωμένες υπηρεσίες μαζικής μεταφοράς και πεζόδρομους που διευκολύνουν τη μετακίνηση στη Βαλένθια, η σχετικά επίπεδη πόλη προσφέρει επίσης 200 χιλιόμετρα ποδηλατοδρόμων.

Μαρακές Ο σεισμός που έπληξε το κεντρικό Μαρόκο τον Σεπτέμβριο του 2023 προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 2.900 ανθρώπων και την πλήρη ή μερική καταστροφή 50.000 σπιτιών – τα περισσότερα από αυτά κοντά στο επίκεντρο του σεισμού των 6,8 βαθμών στην οροσειρά High Atlas κοντά στο Μαρακές.

Ενώ η τουριστική βιομηχανία του Μαρόκου έχει αποδειχθεί ανθεκτική απέναντι στην καταστροφή, με ρεκόρ αφίξεων τουριστών το 2023, τα ξενοδοχεία στο σε μεγάλο βαθμό άθικτο Μαρακές ανέφεραν μείωση των κρατήσεων. Τα κύρια αξιοθέατα της πόλης, όπως τα παλάτια El Badi και Bahai, ο Μυστικός Κήπος και οι τάφοι Saadian, έχουν ανοίξει ξανά μετά τον σεισμό, και ενώ ορισμένες περιοχές της παλιάς Medina παραμένουν κλειστές, τα αρωματισμένα με μπαχαρικά σοκάκια της είναι ατμοσφαιρικά όπως πάντα.

Σάμπα Ανήκοντας διοικητικά στην Ολλανδία το μικροσκοπικό τροπικό νησί Σάμπα αναδεικνύεται σε πρωταθλητή του βιώσιμου τουρισμού στην Καραϊβική. Το κόστος του άνθρακα που συνεπάγεται η πτήση στο νησί των 13 τετραγωνικών χιλιομέτρων (το οποίο προσεγγίζεται με φέρι από το γειτονικό Σεντ Μάαρτεν) εξισορροπείται από μια εντυπωσιακή σειρά πρωτοβουλιών, όπως ένα ηλιακό πάρκο που παράγει το 35-40% των αναγκών του νησιού σε ηλεκτρική ενέργεια, ένα ολοκληρωμένο σύστημα ανακύκλωσης, ένα θαλάσσιο πάρκο που περιβάλλει το νησί (με εξαιρετικές καταδύσεις) και μια απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης.

Στη μείωση της εξάρτησης από τους πολύτιμους πόρους του νησιού συμβάλλει και μια υδροπονική φάρμα στο εστιατόριο Rendezvous στην πόλη Windwardside, η οποία χρησιμοποιεί 80% λιγότερο νερό από τις συμβατικές μεθόδους καλλιέργειας.

Σιγκαπούρη Το ταξίδι της Σιγκαπούρης στην αειφορία είναι θρυλικό, καθώς ξεκίνησε το 1967. Μετά από περισσότερα από 50 χρόνια προσεκτικής αστικής ανάπτυξης – συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας περισσότερων από 300 χιλιομέτρων πράσινων διαδρόμων ως μέρος του δικτύου Park Connector Network της πόλης-κράτους – η Σιγκαπούρη έγινε το πρώτο έθνος στον κόσμο που έλαβε πιστοποίηση βιώσιμου προορισμού από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Βιώσιμου Τουρισμού, το 2023.

sigapouri

Η πιστοποίηση αντανακλά τη δέσμευση του κράτους της Νοτιοανατολικής Ασίας στους στόχους του Πράσινου Σχεδίου Σιγκαπούρης 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη, που περιλαμβάνει τον τετραπλασιασμό της ανάπτυξης της ηλιακής ενέργειας έως το 2025, τη μείωση των αποβλήτων που οδηγούνται σε χώρους υγειονομικής ταφής κατά 20% έως το 2030 και τον περιορισμό της ταξινόμησης νέων αυτοκινήτων σε μοντέλα με καθαρότερη ενέργεια από το 2030.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Skyroad (@skyroad)

Μπέλφαστ Η τουριστική βιομηχανία της Βρετανίας παραμένει ο ισχυρότερος υποστηρικτής της Διακήρυξης της Γλασκώβης για τη δράση για το κλίμα στον τουρισμό που ξεκίνησε στην COP25 το 2021, με 172 υπογράφοντες σε σύγκριση με τις ΗΠΑ που βρίσκονται στη δεύτερη θέση με 73. Μεταξύ των πόλεων που κάνουν τα μεγαλύτερα βήματα προς ένα βιώσιμο μέλλον είναι το Μπέλφαστ, το οποίο το 2023 έκανε άλμα από την 47η θέση στον Παγκόσμιο Δείκτη Βιωσιμότητας Προορισμού στην πρώτη 11άδα μέσα σε 18 μήνες. Η πρωτεύουσα της Βόρειας Ιρλανδίας προβάλλεται τώρα ως πρότυπο αριστείας σε μια λευκή βίβλο που δημοσίευσε ο οργανισμός πιστοποίησης αειφορίας Green Tourism με έδρα το Εδιμβούργο.

Από το 2021 που ξεκίνησε την υλοποίηση του στόχου ανθεκτικότητας του Μπέλφαστ, ο οποίος στοχεύει σε μια οικονομία χωρίς αποκλεισμούς, μηδενικών εκπομπών και ανθεκτική στην κλιματική αλλαγή μέσα σε μια γενιά, η πόλη έχει δει περισσότερα από 90 ξενοδοχεία, αξιοθέατα και εστιατόρια να δεσμεύονται για βιώσιμο τουρισμό μέσω του διεθνώς αναγνωρισμένου προγράμματος Πράσινου Τουρισμού του Visit Belfast (από πέντε το 2021), ενώ το 75% των ξενοδοχειακών δωματίων του Μπέλφαστ διαθέτει πλέον πιστοποίηση αειφορίας (από 25% το 2021).

Νότιος Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος Περίπου το 90% των δύο εκατομμυρίων ετήσιων επισκεπτών του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου παραμένουν στα αποπνικτικά βόρεια κέντρα του Κερνς και του Τάουνσβιλ. Ωστόσο, μερικές από τις πιο ικανοποιητικές και χαμηλού αντίκτυπου ευκαιρίες για να γνωρίσετε αυτό το οικοσύστημα μήκους 2.300 χιλιομέτρων βρίσκονται στο νότιο Great Barrier Reef.

Το καταφύγιο για τα σαλάχια μάντα, το νησί Lady Elliot Island, στο νότιο άκρο του υφάλου, το οποίο αποκαταστάθηκε από ένα κοραλλιογενές καταφύγιο είναι σήμερα ένα από τα σημαντικότερα οικολογικά θέρετρα της Αυστραλίας, το οποίο λειτουργεί σχεδόν εξ ολοκλήρου με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Παναμάς Η Κόστα Ρίκα έχει αποκτήσει τη φήμη του ηγέτη της Κεντρικής Αμερικής στον τομέα του βιώσιμου τουρισμού, και τώρα ο γειτονικός Παναμάς μπαίνει στο προσκήνιο ως πρωτοπόρος του τουρισμού με βάση την κοινότητα. Παρά την ποικιλομορφία των πολιτισμών των ιθαγενών του Παναμά (που αντιπροσωπεύουν περίπου το 14% του πληθυσμού) και την πλούσια βιοποικιλότητα, ο τουρισμός έχει παραδοσιακά επικεντρωθεί στο φημισμένο κανάλι του και την αποπνικτική πρωτεύουσά του, την Πόλη του Παναμά.

Τώρα, οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν τα καταπράσινα τροπικά δάση και τα νησιά του Παναμά με τους ανθρώπους που τα γνωρίζουν καλύτερα: ιθαγενείς και αγροτικές κοινότητες. Η ψηφιακή πύλη SOSTUR, που εγκαινιάστηκε πρόσφατα, επιτρέπει στους επισκέπτες να κλείνουν περιπέτειες με τοπική ξενάγηση σε περιοχές που σε μεγάλο βαθμό δεν έχουν επηρεαστεί από τον τουρισμό.

Μάουι Η φρίκη των πυρκαγιών που κατέστρεψαν το νησί Μάουι της Χαβάης τον Αύγουστο του 2023, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 115 άνθρωποι, να καταστραφούν περισσότερα από 2.200 κτίρια και σπίτια και να ξεριζωθούν χιλιάδες, έγινε αισθητή σε όλο τον κόσμο. Τις ημέρες που ακολούθησαν την τραγωδία, πολλοί Χαβανέζοι είπαν στους τουρίστες να μείνουν μακριά. Αλλά με τα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία και τους τουριστικούς πράκτορες να αναγκάζονται έκτοτε να απολύουν εργαζόμενους και τα ποσοστά ανεργίας να αυξάνονται κατακόρυφα, οι αξιωματούχοι ζητούν τώρα από τους τουρίστες να επιστρέψουν, αλλά επιδεικνύοντας υπεύθυνοι συμπεριφορά.

Δεδομένων των εκτεταμένων καταστροφών στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού, η Αρχή Τουρισμού της Χαβάης (HTA) αναφέρει ότι η Lāhainā θα παραμείνει κλειστή για το κοινό μέχρι νεωτέρας και συνιστά να ελέγξετε τα καταλύματα στις κοντινές κοινότητες Kā’anapali, Nāpili και Kapalua για διαθεσιμότητα πριν από την επίσκεψη.

Γροιλανδία Η Γροιλανδία λαμβάνει όλο και περισσότερο μέτρα για τη διαφύλαξη της παγωμένης επικράτειάς της – και της αναπτυσσόμενης τουριστικής βιομηχανίας. Το Nuuk έγινε η πρώτη πρωτεύουσα στον κόσμο που πιστοποιήθηκε από το EarthCheck ως βιώσιμος τουριστικός προορισμός το 2020. Το 2022, το Visit Greenland ανακοίνωσε την παύση της υποστήριξής του προς τον συμβατικό τουρισμό κρουαζιέρας για λόγους βιωσιμότητας, και το 2023, το Visit Greenland κάλεσε την τουριστική βιομηχανία να υποστηρίξει μια κοινή δέσμευση προς μια πιο βιώσιμη και υπεύθυνη τουριστική ανάπτυξη.

Καθώς η χώρα ετοιμάζεται να υποδεχθεί ένα νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Nuuk το 2024, οι φορείς εκμετάλλευσης καλούνται να υποστηρίξουν τα πέντε θέματα της υπόσχεσης, που εκτείνονται από την υποστήριξη των τοπικών προϊόντων έως τη δημιουργία μοναδικών ευκαιριών για τους τουρίστες να επισκέπτονται όλες τις εποχές.

Μετά την απαγόρευση της μελλοντικής εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου το 2021, η Γροιλανδία επικεντρώνεται τώρα στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με την κυβερνητική ενεργειακή εταιρεία Nukissiorfiit να εργάζεται για την παραγωγή 100% πράσινης ενέργειας έως το 2030.

Δομίνικα Στον απόηχο του τυφώνα κατηγορίας πέντε που κατέστρεψε το μικρό νησιωτικό κράτος της Καραϊβικής το 2017, ο πρωθυπουργός της Δομίνικα ανακοίνωσε σχέδια για να γίνει η Δομίνικα «το πρώτο έθνος στον κόσμο που θα αντέξει την κλιματική αλλαγή». Ενώ η ανάπτυξη συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και ανθεκτικών κατοικιών συμβάλλει τώρα στην προστασία των κατοίκων, ένα νέο μονοπάτι καγιάκ συμβάλλει στην προώθηση του νησιού -που ήδη φιλοξενεί το μακρύτερο μονοπάτι πεζοπορίας της Καραϊβικής- ως βιώσιμου τουριστικού προορισμού.

Αγκαλιάζοντας τη δυτική ακτή του νησιού για περισσότερα από 60 χιλιόμετρα, το θαλάσσιο μονοπάτι Waitukubuli Sea Trail είναι η πρώτη ειδική διαδρομή θαλάσσιου καγιάκ στην Καραϊβική. Διατρέχει από νότο προς βορρά κατά μήκος της δυτικής ακτογραμμής του νησιού, προσφέροντας φιλόξενες κοινότητες, απομονωμένες παραλίες, υπέροχα τοπία και τοπική κουζίνα.

Όχι πολύ μακριά από την αφετηρία του μονοπατιού στο Scott’s Head, το Coulibri Ridge, το νεότερο οικολογικό θέρετρο του νησιού, προσφέρει μια πολυτελή βάση για να ξεκινήσετε την περιπέτειά σας με καγιάκ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments