Nέα της αγοράς

Ουράνιο: Στα 103 δολάρια – Υψηλό από το 2007

Ουράνιο: Στα 103 δολάρια – Υψηλό από το 2007

Πηγή Φωτογραφίας: Βικιλεξικό, «Η αγορά ουρανίου υφίσταται μια μεγάλη επενδυτική φρενίτιδα» εκτιμά ο Όλε Χάνσεν

«Η αγορά ουρανίου υφίσταται μια μεγάλη επενδυτική φρενίτιδα» εκτιμά ο Όλε Χάνσεν

Ενώ οι μετοχές έχουν μπει διστακτικά στο 2024, ένα συγκεκριμένο εμπόρευμα στην αγορά επιδίδεται σε ξέφρενη άνοδο με τους αναλυτές του κλάδου να πιστεύουν πως θα είναι ράλι διαρκείας. Ο λόγος για το ουράνιο, ένα ζωτικής σημασίας μέταλλο για την τροφοδοσία πυρηνικών αντιδραστήρων, που είδε την τιμή spot να εκτινάσσεται στα 103 δολάρια ανά λίβρα τη Δευτέρα, ένα επίπεδο που έχει να παρατηρηθεί από το 2007. Χαρακτηριστικό είναι πως το ουράνιο εκτοξεύθηκε 90% το 2023, ενώ η αγορά που δυσκολεύεται να συμβαδίσει με τη νέα ζήτηση.

«Η αγορά ουρανίου υφίσταται μια μεγάλη επενδυτική φρενίτιδα» εκτιμά ο Όλε Χάνσεν, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στη Saxo Bank, επισημαίνοντας πως μέρος της ανόδου οφείλεται στα περιορισμένα αποθέματα του πολύτιμου μετάλλου. Η τιμή του ουρανίου ξεπέρασε αρχικά τα 100 δολάρια ανά λίβρα την περασμένη Παρασκευή, αφού η NAC Kazatomprom, εταιρεία ουρανίου του Καζακστάν και μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο, υπογράμμισε πως ότι ενδέχεται να μην εκπληρώσει τους στόχους παραγωγής. Εξήγησε ότι δυσκολεύεται να προμηθευτεί θειικό οξύ που χρησιμοποιείται για την εξόρυξη του μετάλλου και παρατηρεί καθυστερήσεις στις κατασκευές σε νέες εγκαταστάσεων ανακάλυψης κοιτασμάτων.

Παράλληλα, σε μείωση της παραγωγής το 2023 προχώρησε και η καναδική εταιρεία εξόρυξης ουρανίου Cameco ενώ παρατηρήθηκαν και προβλήματα στη λειτουργία της γαλλικής εξορυκτικής επιχείρησης Orano στον Νίγηρα. Σύμφωνα με αναλυτές της Jefferies, το ουράνιο μπορεί να ξεπεράσει το ιστορικό ρεκόρ του Ιουνίου 2007 και τα 136 δολάρια / λίβρα καθώς το μπαράζ αγορών από το Sprott Physical Uranium Trust (SPUT), το μεγαλύτερο ταμείο ουρανίου στον κόσμο, και το Yellow Cak, ένα επενδυτικό σχήμα που κάνει στοιχήματα για το ουράνιο, προκάλεσαν ραγδαία μείωση των αποθεμάτων με την πίεση να συνεχίζεται ακάθεκτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments