Πολιτική

Γεραπετρίτης: Περιοδεία στον αραβικό κόσμο

Γεραπετρίτης: Περιοδεία στον αραβικό κόσμο

Πηγή Φωτογραφίας: [363843] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Στο Αμμάν βρέθηκε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Γεραπετρίτης πραγματοποιεί περιοδεία σε αραβικές χώρες, με επίκεντρο τη σύγκρουση στη Γάζα.

Ο υπουργός Εξωτερικών βρέθηκε τη Δευτέρα στο Αμμάν για να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας κ. Αϊμάν Σαφάντι, ο οποίος δήλωσε ότι προϋπόθεση για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή είναι “η εξεύρεση βιώσιμης λύσης στο παλαιστινιακό πρόβλημα”.

Η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με βάση τα προ του 1967 σύνορα, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, εντός διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων και με ειρηνική συνύπαρξη με το Ισραήλ.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ επανέλαβε τις ανησυχίες της Αθήνας για τον αριθμό των νεκρών αμάχων, την ανθρωπιστική κατάσταση, την αυξανόμενη ανησυχία στη Δυτική Όχθη, την πιθανότητα επέκτασης της κρίσης στο Λίβανο και την κλιμάκωση της έντασης στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε πως όλοι πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να αμβλύνουν την κρίση και τις συνέπειές της, υποστηρίζοντας ότι “η Ελλάδα δεν θα φείδεται καλών μέτρων για να αμβλύνει τις επιπτώσεις του πολέμου, να απαλύνει την κρίση και να αποφύγει μια περιφερειακή ανάφλεξη”.

Για την Αθήνα, “το σενάριο του εκτοπισμού πληθυσμών είναι απαράδεκτο” και “η Ελλάδα πιστεύει ότι είναι καιρός να ξεκινήσουν σοβαρές συζητήσεις την επόμενη μέρα, προκειμένου να ανοίξουν πολιτικές προοπτικές για ειρήνη στην περιοχή”. Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε το ρόλο της Παλαιστινιακής Αρχής, λέγοντας ότι είναι ο “μόνος αξιόπιστος συνομιλητής”.

Και η Αθήνα επιδιώκει την ισορροπία στη δήλωσή της. Και διπλωμάτες και αναλυτές έχουν ήδη εκφράσει την ανησυχία τους ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να εξελιχθεί σε εθνοκάθαρση. Πέρα από τις ανησυχίες για την κλιμάκωση της κρίσης.

Ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός, σημειώνοντας πως “η κατάσταση στη Γάζα επηρεάζει την αξιοπιστία του διεθνούς δικαίου και έχει καταστροφικές συνέπειες για ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής”. Τόνισε ότι “η σύγκρουση δεν θα επιλυθεί αν δεν παραχωρηθούν στους Παλαιστίνιους όλα τα νόμιμα δικαιώματά τους, ιδίως το δικαίωμα να έχουν το δικό τους κράτος και να ζουν εκεί ειρηνικά”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments