SPOTLIGHTS

«Μαγνητίζει» η κτηματαγορά Θεσσαλονίκης- Αμείωτο το ενδιαφέρον των Τούρκων επενδυτών

«Μαγνητίζει» η κτηματαγορά Θεσσαλονίκης- Αμείωτο το ενδιαφέρον των Τούρκων επενδυτών

Πηγή Φωτογραφίας: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΕΠΑΡΣΗ ΤΗΣ ΣΗΜΑΙΑΣ ΣΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΠΥΡΓΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ(ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ)

Μεγάλη αύξηση σημείωσε το ενδιαφέρον Τούρκων υπηκόων να αγοράσουν ακίνητο στη Θεσσαλονίκη

Μεγάλη αύξηση σημείωσε στη μετά κορονοϊού περίοδο το ενδιαφέρον Τούρκων υπηκόων να αγοράσουν ακίνητο στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του μέτρου της Golden Visa. Όπως αναφέρει στο ethnos.gr o τουριστικός πράκτορας και αντιπρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος, Στέφανος Χατζημανώλης, το ενδιαφέρον από Τούρκους για αγορά κατοικίας στην Ελλάδα ξεκίνησε σχεδόν από την αρχή της εφαρμογής του μέτρου της Golden Visa. Ωστόσο, τα προηγούμενα χρόνια επικεντρωνόταν κυρίως στο Λεκανοπέδιο της Αττικής και σε ακριτικά νησιά του Αιγαίου (Χίο, Σάμο, Λέρο κτλ.), λόγω της γειτνίασής τους με την Τουρκία, ενώ από το 2023 το ενδιαφέρον τους για τη Θεσσαλονίκη σημείωσε κατακόρυφη άνοδο.

Το αποτέλεσμα είναι, σύμφωνα με τον κ. Χατζημανώλη, από το σύνολο των ακινήτων που πουλήθηκαν σε Τούρκους στη χώρα μας, σχεδόν το 25% να αφορά τη Θεσσαλονίκη. Ειδικότερα, την περσινή χρονιά Τούρκοι υπήκοοι αγόρασαν συνολικά 650 ακίνητα στη χώρα μας. Από αυτά τουλάχιστον τα 150 αφορούσαν μεταβιβάσεις που έγιναν στη Θεσσαλονίκη όπως γράφει ο Ρωμανός Κοντογιαννίδης.

View this post on Instagram

A post shared by Thessaloniki Travel (@thessaloniki.travel)

«Οι Τούρκοι υπήκοοι βρίσκονται πλέον στην πρώτη τριάδα των αλλοδαπών που αγοράζουν κατοικίες στη χώρα μας στο πλαίσιο του μέτρου της Golden Visa, μαζί με τους Κινέζους και του Ινδούς. Ακολουθούν οι Ουκρανοί, οι Αιγύπτιοι και οι Λιβανέζοι. Ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη οι Τούρκοι αποφεύγουν να αγοράσουν κατοικίες στο κέντρο της πόλης, αφού οι τιμές εκεί είναι υψηλές. Συνήθως επιλέγουν περιφερειακές περιοχές της ανατολικής Θεσσαλονίκης, όπως την Καλαμαριά, τη Θέρμη, την Πυλαία και το Πανόραμα», αναφέρει στο ethnos.gr o κ. Χατζημανώλης.

Το προφίλ των Τούρκων επενδυτών

Κατά τον ίδιο, οι Τούρκοι υπήκοοι που αγοράζουν ακίνητα στη Θεσσαλονίκη αλλά και την υπόλοιπη χώρα, είναι υψηλών εισοδημάτων, συνήθως επιχειρηματίες και σε παραγωγική ηλικία. Στράφηκαν από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη, όταν οι τιμές των ακινήτων στην πρώτη πήραν την ανηφόρα αλλά και διότι είναι πολύ ευκολότερη η πρόσβαση με το αυτοκίνητο στη δεύτερη.

«Επίσης, αισθάνονται ότι η εικόνα που παρουσιάζει η Θεσσαλονίκη αλλά και ο τρόπος ζωής της είναι πιο κοντά στη δική τους νοοτροπία. Η Αθήνα προηγήθηκε σε αγορές, με σχεδόν τετραπλάσια ζήτηση σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη, κυρίως διότι τα δικηγορικά και τα κτηματομεσιτικά της γραφεία είναι περισσότερο οργανωμένα. Από το 2023 η κατάσταση έχει αντιστραφεί. Να σημειωθεί ότι οι Τούρκοι αγοραστές δεν είναι άτομα κυνηγημένα για πολιτικούς λόγους ή για αντικαθεστωτική δράση στη γειτονική χώρα», τονίζει ο κ. Χατζημανώλης.

Δεν κατοικούν μόνιμα στην Ελλάδα

Ο αντιπρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος αναφέρει ακόμα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Τούρκων επενδυτών δε μένει μόνιμα στη χώρα μας. Αγοράζουν κατοικίες συνήθως για να περνούν κάποιες μέρες από τις διακοπές τους, ενώ σχεδόν ένας στους τρεις αποκτάει σπίτια για επένδυση.

«Δίνουν τα ακίνητα σε εταιρείες, για να τα διαχειριστούν ως AirBnB και αυτοί αποκομίζουν οικονομικό όφελος από την επένδυση. Τα ακίνητα που αγοράζουν, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων κοστίζουν το ανώτερο 3.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, αφού δεν έχουν τη δυνατότητα να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα. Γι’ αυτό και αποφεύγουν το κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου τα σπίτια είναι πολύ πιο ακριβά. Άλλωστε, για αγορές ακινήτων στα κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης η Golden Visa έχει κατώτερο όριο επένδυσης τα 500.000 ευρώ, ενώ στις πιο περιφερειακές περιοχές των πόλεων το όριο πέφτει στις 250.000 ευρώ. Εκτιμώ ότι θα αυξηθεί κι άλλο το ενδιαφέρον των Τούρκων επενδυτών για ακίνητα στη Θεσσαλονίκη. Αν η πόλη είχε πιο οργανωμένη απεικόνιση, θα είχαμε ήδη καλύτερα αποτελέσματα», λέει ο κ. Χατζημανώλης.

Να σημειωθεί ακόμα ότι οι περισσότεροι από τους Τούρκους που αγοράζουν ακίνητο στην Ελλάδα, έχουν συνήθως και ευρωπαϊκά διαβατήρια.

«Πιστεύω ότι το μέτρο της Golden Visa είναι πολύ καλό για τη χώρα μας. Έρχονται χρήματα με απόλυτη διαφάνεια, αφού όλες οι συναλλαγές γίνονται μέσω του τραπεζικού συστήματος. Επίσης, ενισχύεται το εισόδημα και πολλών επαγγελματικών κλάδων που σχετίζονται με το real estate», καταλήγει ο αντιπρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments