Πολιτική

Στην Ολομέλεια η επιστολική ψήφος – Τι προβλέπει η τροπολογία Κεραμέως

Στην Ολομέλεια η επιστολική ψήφος – Τι προβλέπει η τροπολογία Κεραμέως

Πηγή Φωτογραφίας: [366626] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Σε εξέλιξη η συζήτηση στην Ολομέλεια για την επιστολική ψήφο.

Συζητείται απόψε στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με το οποίο καθιερώνεται, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η επιστολική ψήφος ως μέσο διευκόλυνσης της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των εκλογέων για τις ευρωεκλογές και τα εθνικά δημοψηφίσματα.

Το νομοσχέδιο δεν χορηγεί δικαίωμα ψήφου. Διευκολύνει όμως την άσκηση του δικαιώματος ψήφου καθώς όλοι οι Έλληνες που έχουν δικαίωμα ψήφου, και όσοι ζουν στο εξωτερικό και όσοι ζουν στην Ελλάδα και επιθυμούν, θα μπορούν πλέον να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο.

Μετά τις ευρωεκλογές του 2014, κατά τις οποίες σημειώθηκε ιστορικό χαμηλό συμμετοχής των εκλογέων στην Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενθάρρυνε τα κράτη μέλη να υιοθετήσουν, μεταξύ άλλων την επιστολική ψήφο, για τη διευκόλυνση των εκλογέων και με στόχο την αύξηση της συμμετοχής.

Τροπολογία Κεραμέως

Από την πλευρά της, η κ. Νίκη Κεραμέως κατέθεσε τροπολογία με την οποία επεκτείνεται το δικαίωμα ψήφο των Ελλήνων κατοίκων στο εξωτερικό με επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές.

Σύμφωνα με την υπουργό των Εσωτερικών,  κ. Κεραμέως πρόκειται για μια κίνηση που δίνει τη δυνατότητα στο σύνολο του πολιτικού συστήματος να δείξει ότι σε θέματα δημοκρατίας δεν χωρούν διαφωνίες.

«Έχουμε την ευκαιρία να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τους δεσμούς με την πατρίδα με τεράστια οφέλη για τη χώρα. Αυτό προβλέπει η τροπολογία που καταθέτουμε και απαιτεί τη ψήφο 200 βουλευτών για να ισχύσει. Είναι δημοκρατικό χρέος και ιστορική ευκαιρία που βαραίνει τον καθένα μας», δήλωσε χαρακτηριστικά από το βήμα της Βουλής και έσπευσε να συμπληρώσει:

« Ήδη κόμματα που αριθμούν πάνω από 230 βουλευτές έχουν τοποθετηθεί θετικά για την επιστολική στις ευρωεκλογές, γιατί λοιπόν όχι και στις εθνικές εκλογές; Η Βουλή των Ελλήνων έχει ιστορική ευκαιρία και ευθύνη να εγκρίνει το νομοσχέδιο που αίρει τα εμπόδια στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των πολιτών. Η κατάθεση της τροπολογίας, για τους πολίτες που ζουν στο εξωτερικό με προϋποθέσεις ενίσχυσης της συμμετοχής, συνιστά χρέος της πολιτείας. Η υπερψήφιση της τροπολογίας είναι ένα σημαντικό μήνυμα πολιτικού εκσυγχρονισμού και διάθεσης να πράξουμε το αυτονόητο πέρα και πάνω από διαφορές και κόμματα και χρώματα. Να δείξουμε ότι σε θέματα δημοκρατία είναι περισσότερα αυτά που μας ενώνουν από αυτά που μας χωρίζουν».

Τροπολογίες του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Τρεις τροπολογίες κατέθεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο σχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την «Εκλογή ευρωβουλευτών, διευκόλυνση εκλογέων μέσω επιστολικής ψήφου, εκκαθάριση καταλόγων και λοιπές διατάξεις» που συζητείται στην Ολομέλεια.

Με την πρώτη τροπολογία προτείνονται αλλαγές για τα άρθρα 8, 9, 10, 11, 12, 15, 16 και 17 του σχεδίου νόμου. Ειδικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητά την τροποποίηση της παραγράφου 4 του άρθρου 8 που αφορά την Ειδική Επιτροπή Ελέγχου Εγγραφής Εκλογέων Επιστολικής Ψήφου με ρυθμίσεις προκειμένου να υπάρξουν αυξανόμενοι όροι διαφάνειας λειτουργίας της Επιτροπής και διοικητικός έλεγχος. Την τροποποίηση του άρθρου 9 του νομοσχεδίου για την μεγαλύτερη προστασία της διαδικασίας της ψηφοφορίας από τη διπλοψηφία και την επακόλουθη νοθεία του εκλογικού αποτελέσματος. Την τροποποίηση του άρθρου 10 για την οργανωτική διευθέτηση της σύστασης των Επιτροπών Συλλογής Επιστολικής Ψήφου και εκλογικών τμημάτων επιστολικής ψήφου. Την τροποποίηση του άρθρου 11 του σχεδίου νόμου με στόχο την αποτροπή των πρακτικών «άγρας ψήφων» και της «οικογενειακής ψήφου». Την τροποποίηση του άρθρου 12 με ρυθμίσεις που αποσκοπούν στη διευκόλυνση της αυτόνομης άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των τυφλών ατόμων με βοηθητικό εξοπλισμό που ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες ανάγκες τους. Την τροποποίηση του άρθρου 15 για την οργανωτική διευθέτηση της σύστασης Επιτροπών Συλλογής Επιστολικής Ψήφου και εκλογικών τμημάτων επιστολικής ψήφου βάσει των 13 Περιφερειών και ανά ήπειρο. Την τροποποίηση του άρθρου 17 με διατάξεις που έχουν ως στόχο την παρακολούθηση με όρους διαφάνειας και δημοκρατικής συμμετοχής της λειτουργίας της ειδικής εφαρμογής εγγραφής εκλογέων που επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με επιστολική ψήφο.

Η δεύτερη τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ αφορά την «αξιοποίηση καινοτομιών και ψηφιακών μέσων για τον εκσυγχρονισμό και τη διαφάνεια της εκλογικής διαδικασίας». Με την προτεινόμενη διάταξη, όπως αναφέρεται στην Αιτιολογική Έκθεση της τροπολογίας «επιδιώκεται η αξιοποίηση καινοτομιών και ψηφιακών μέσων για τον εκσυγχρονισμό και τη διαφάνεια της εκλογικής διαδικασίας και ιδίως της διαδικασίας άσκησης του εκλογικού δικαιώματος με οφέλη για την διοίκηση και τον πολίτη»

Η τρίτη τροπολογία αφορά διατάξεις σχετικά με την «διευκόλυνση αυτόνομης άσκησης εκλογικού δικαιώματος ατόμων με αναπηρία» με προβλέψεις βοηθητικού εξοπλισμού που ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες ανάγκες τους, την ορατότητα και την προσβασιμότητα τους στα εκλογικά τμήματα.

Ενστάσεις αντισυνταγματικότητας από 4 κόμματα

Με ενστάσεις αντισυνταγματικότητας «υποδέχθηκαν», στην ολομέλεια, το νομοσχέδιο τέσσερα κόμματα: το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση, η Νέα Αριστερά και η «Νίκη». Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεόφιλος Ξανθόπουλος είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει τις προτάσεις για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο νομοσχέδιο και κάλεσε την κυβέρνηση να τοποθετηθεί επί αυτών, γιατί αυτό απαιτεί ο σεβασμός στον κοινοβουλευτικό και δημοκρατικό διάλογο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments