Ελλάδα

Πρώην ΓΓ Πολιτικής Προστασίας για Μάτι: Από τις 21:30 υπήρχε ενημέρωση για ενδεχόμενους νεκρούς

Πρώην ΓΓ Πολιτικής Προστασίας για Μάτι: Από τις 21:30 υπήρχε ενημέρωση για ενδεχόμενους νεκρούς

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ (Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)

Στη συνεδρίαση του Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, που πραγματοποιήθηκε στις 9:30 το βράδυ όταν η φωτιά εξελίσσονταν πολύ δυσμενώς στην Ανατολική Αττική

Στη συνεδρίαση του Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, που πραγματοποιήθηκε στις 9:30 το βράδυ όταν η φωτιά εξελίσσονταν πολύ δυσμενώς στην Ανατολική Αττική και υπήρχε και το μέτωπο στην Κινέττα, έμαθε ότι υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρχουν νεκροί και βγαίνοντας από τη συνεδρίαση, κατά τις 11:00, «μάθαμε πως η κατάσταση ήταν πολύ χειρότερη από ό, τι έχουν αναφέρει», παραδέχτηκε  ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης στη δίκη για την τραγωδία στο Μάτι.

«Εμείς, ωστόσο, χωρίς να γνωρίζουμε τι έχει γίνει στο πεδίο, καλέσαμε το Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας. Μας έκανε ενημέρωση ο κ. Ματθαιόπουλος τι διαμείβεται στα μέτωπα των πυρκαγιών, μας μίλησε η Αστυνομία και άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς. Εκεί έμαθα ότι υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρχουν νεκροί. Αργότερα βγαίνοντας από τη συνεδρίαση, κατά τις 11:00, μάθαμε πως η κατάσταση ήταν πολύ χειρότερη από ό, τι έχουν αναφέρει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καπάκης.

Ο πρώην γγ Πολιτικής Προστασίας, αφού είπε στην απολογία του ότι δεν είχε αρμοδιότητα για την οργανωμένη απομάκρυνση, εξέφρασε την άποψη ότι «εάν γινόταν, ενδεχομένως να είχαμε μία πολύ μεγαλύτερη εκατόμβη θυμάτων. Αυτό το λέω και από την εμπειρία μου στα 30 χρόνια στο Πυροσβεστικό Σώμα. Ούτε ενημέρωση μπορούσε να γίνει, ούτε οργανωμένη απομάκρυνση. Εγώ δεν μπορώ να φανταστώ και το εφιαλτικό σενάριο πώς θα πήγαινε στη θάλασσα 5.000 κόσμος μέσα σε μία ένταση θερμής ακτινοβολίας. Και μέσα στη θάλασσα κινδύνευσαν οι άνθρωποι».

Ο κατηγορούμενος αναφέρθηκε και στο σκέλος τής κατηγορίας που αντιμετωπίζει σχετικά με την μη κήρυξη, εγκαίρως, της Δυτικής και Ανατολικής Αττικής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αφήνοντας αιχμές για τη συγκατηγορούμενη του και πρώην περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου ότι έσπευσε να το ανακοινώσει χωρίς να το έχει κάνει.

«Μίλησα με την κυρία Δούρου στις 20:40 και της είπα ότι θα τεθούν οι περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στις 20:49 έκανε ένα tweet λέγοντας πως τίθενται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Δυτική και Ανατολική Αττική. Πώς έγινε αυτό αφού δεν είχε τη δικιά μου συγκατάθεση; Ακολουθούσαν πάρα πολλά δημοσιεύματα που αναπαρήγαγαν την κήρυξη, την οποία τελικά δεν την κήρυξε αλλά κατά τα άλλα εγώ ήμουν αυτός που δεν το έκανα. Αν είναι τόση σημαντική η κατάσταση έκτακτης ανάγκης γιατί στις εννέα παρά είκοσι; Στη Κινέττα γιατί δεν έγινε; Δεν υπήρχε ανάγκη; Όλο αυτό είχε αξία για να καταστεί σαφές το όργανο που θα αποφάσιζε την οργανωμένη απομάκρυνση».

Με την έναρξη της σημερινής δικάσιμου απολογήθηκε ο Χαράλαμπος Συρογιάννης, πρώην υποδιοικητής εναέριων μέσων της ΕΛΑΣ, ο οποίος είπε πως την επίμαχη ημέρα δεν δέχθηκε αίτημα για να διαθέσει το μόνο ελικόπτερο που ήταν σε λειτουργία. Ο κατηγορούμενος είπε πως και να του είχε ζητηθεί δεν θα έδινε άδεια καθώς οι καιρικές συνθήκες ήταν επικίνδυνες για την ασφάλειας των χειριστών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments