EDITOR'S PICK

Ο λόγος που η Microsoft αλλάζει τα πληκτρολόγιά της μετά από 30 χρόνια

Ο λόγος που η Microsoft αλλάζει τα πληκτρολόγιά της μετά από 30 χρόνια

Πηγή Φωτογραφίας: ILE PHOTO: The logo of Microsoft is seen on the exterior of their offices in Herzliya, near Tel Aviv, Israel December 27, 2022. REUTERS/Rami Amichay

Η τεχνητή νοημοσύνη έρχεται να αλλάξει τα πάντα, ακόμα και τα πληκτρολόγια της Microsoft.

Αν κοιτάξεις το πληκτρολόγιο του υπολογιστή σου, θα παρατηρήσεις -κάτω αριστερά- ένα πλήκτρο με το περίφημο λογότυπο των Windows της Microsoft, δηλαδή το παράθυρο που αποτελείται από τέσσερα ορθογώνια. Ή μπορεί να γράφει απλώς “Win”, εννοώντας “Windows”.

Μπορεί να μην είναι το πλήκτρο που χρησιμοποιείς πιο συχνά, όπως το Alt, το Ctrl ή το Del, αλλά βρίσκεται εκεί εδώ και σχεδόν τριάντα χρόνια. Η Microsoft το εισήγαγε συγκεκριμένα το 1994 και, αν το πατήσεις, θα παρατηρήσεις ότι ανοίγει το μενού έναρξης, από το οποίο μπορείς να ανοίξεις προγράμματα ή να κλείσεις τον υπολογιστή σου.

Αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης

Πλέον, ο γίγαντας του Redmond πρόκειται να εισαγάγει ένα νέο κουμπί, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης επιχείρησης που θα φέρει επανάσταση στους υπολογιστές, όπως τους ξέρουμε. Το νέο κουμπί θα ονομάζεται Copilot και όταν το πατήσεις θα ενεργοποιεί χαρακτηριστικά τεχνητής νοημοσύνης που ήδη εν μέρει περιέχονται στα Windows 11, εν αναμονή των Windows 12, τα οποία θα μπορούσαν να γίνουν διαθέσιμα ακόμη και φέτος, το 2024.

Θα είναι επομένως δυνατή η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης για να παίρνεις πληροφορίες ή να λαμβάνεις προτάσεις, ακόμα και να έχεις έναν προσωπικό βοηθό. Ακριβώς όπως η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξει τη ζωή των χρηστών, η Microsoft αποφάσισε -μετά από τριάντα χρόνια- να αλλάξει τα πληκτρολόγια των υπολογιστών. Έτσι, με τη σειρά τους, θα αλλάξουν και οι ίδιοι οι υπολογιστές. Για πάντα.

Το πλήκτρο των Windows

Το πλήκτρο Windows εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 1994. Η Microsoft το εισήγαγε στο Natural Keyboard της και είχε επιτυχία: το Natural Keyboard πούλησε πάνω από εκατό χιλιάδες τεμάχια μέσα σε λίγους μήνες και το πλήκτρο Win θα παρέμενε και στις επόμενες διαμορφώσεις: το Natural Keyboard Elite του 1998, το Natural Keyboard Pro του 1999, το Natural Multimedia Keyboard του 2002, το εργονομικό πληκτρολόγιο Sculpt του 2013, ακόμη και το εργονομικό πληκτρολόγιο Surface του 2016.

Με την πάροδο των ετών, το πλήκτρο Windows εμφανιζόταν πάντα στα πληκτρολόγια των PC. Ολόκληρες γενιές χρηστών έχουν συνηθίσει να το βρίσκουν εκεί, στην τρίτη θέση από αριστερά, στην τελευταία γραμμή, σχεδόν δίπλα στο space bar, ανάμεσα στα Fn και Alt. Εξίσου, μπορούμε να συνηθίσουμε το νέο πλήκτρο, το Copilot, το οποίο θα ενεργοποιεί το ομώνυμο chatbot της Microsoft και θα αποτελεί, όπως αναφέρθηκε, τη μεγαλύτερη αλλαγή στη διάταξη του πληκτρολογίου στα PC εδώ και τριάντα χρόνια.

Η χρήση του Copilot Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Microsoft, Yusuf Mehdi, προέβλεψε το εξής: “Το πλήκτρο θα απλοποιήσει τη χρήση του Copilot στη ζωή των χρηστών”.

H μαζική επένδυση της Microsoft στην τεχνητή νοημοσύνη δεν αποτελεί έκπληξη, μετά τη χρηματοδότηση ύψους δέκα δισεκατομμυρίων δολαρίων στην OpenAI, τη νεοφυή επιχείρηση που ξεκίνησε το ChatGPT τον Νοέμβριο του 2022, ενώ πιο πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα προσλάμβανε τον Sam Altman, τον “μπαμπά” του ChatGPT, όταν εκείνος απολύθηκε προσωρινά από το διοικητικό συμβούλιο της OpenAI, κάτι που τελικά όμως δεν προχώρησε, καθώς ο Altman παρέμεινε στην OpenAI.

Η Microsoft ήδη τροφοδοτεί το Copilot με το GPT-4 Turbo (το πιο πρόσφατο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύχθηκε από την OpenAI) και το Dall-E 3, την πιο ενημερωμένη έκδοση του εργαλείου για τη δημιουργία εικόνων από την εισαγωγή κειμένου, που επίσης αναπτύχθηκε από την OpenAI.

Ο τομέας του generative AI εκτιμάται πλέον ότι αξίζει σχεδόν 4,5 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως και η Microsoft δεν θέλει να διακινδυνεύσει να μείνει πίσω από τους ανταγωνιστές της: το νέο κουμπί Copilot θα βρίσκεται στα δεξιά του space bar και, πρόσθεσε ο Mehdi, “όχι μόνο θα απλοποιήσει την υπολογιστική εμπειρία των χρηστών, αλλά θα την ενισχύσει, καθιστώντας το 2024 τη χρονιά του AI PC”.

Η στρατηγική της Microsoft Το νέο κουμπί Copilot είναι στην πραγματικότητα μόνο ένα μέρος του σχεδίου της Microsoft για την πλήρη ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στους φορητούς υπολογιστές. Το Bing διαφημίζεται εδώ και μήνες ως “το πρόγραμμα περιήγησης με τεχνητή νοημοσύνη”.

Οι κατασκευαστές τσιπ, όπως η Intel, η AMD και η Qualcomm, εισάγουν, εκτός από την CPU, δηλαδή τον επεξεργαστή, και την GPU, μια μονάδα νευρωνικής επεξεργασίας -NPU- που προορίζεται για τον χειρισμό εργασιών τεχνητής νοημοσύνης. Για παράδειγμα, μετάφραση σε πραγματικό χρόνο, βελτιώσεις ήχου/βίντεο και βελτιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης, όπως στους πρόσφατους επεξεργαστές Intel Core Ultra που παρουσιάστηκαν τον Δεκέμβριο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments