Γεωπολιτικά

Ανεβάζει στροφές η Τουρκία – Την Παρασκευή το έγγραφο επικύρωσης στην Ουάσινγκτον

Ανεβάζει στροφές η Τουρκία – Την Παρασκευή το έγγραφο επικύρωσης στην Ουάσινγκτον

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο,Μια πηγή με γνώση του θέματος δήλωσε ότι το έγγραφο θα μπορούσε να κατατεθεί ήδη από την Παρασκευή, σηματοδοτώντας το τελευταίο βήμα σε μια διαδικασία που ξεκίνησε το 2022.

Μια πηγή με γνώση του θέματος δήλωσε ότι το έγγραφο θα μπορούσε να κατατεθεί ήδη από την Παρασκευή, σηματοδοτώντας το τελευταίο βήμα σε μια διαδικασία που ξεκίνησε το 2022.

Η Τουρκία αναμένεται να στείλει εντός των ημερών στην Ουάσινγκτον την τελική πράξη επικύρωσης της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, μετά τη χθεσινή υποραφή του πρωτοκολλου από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μια κίνηση που η Άγκυρα ελπίζει ότι θα ανοίξει το δρόμο για την αγορά των αμερικανικών μαχητικών F-16.

Μια πηγή με γνώση του θέματος δήλωσε ότι το έγγραφο θα μπορούσε να κατατεθεί ήδη από την Παρασκευή, σηματοδοτώντας το τελευταίο βήμα σε μια διαδικασία που ξεκίνησε το 2022.

Μετά από 20 μήνες καθυστέρησης, η Άγκυρα ανέβασε ταχύτητα αυτή την εβδομάδα για να επικυρώσει το αίτημα της σκανδιναβικής χώρας, με την τουρκική Εθνοσυνέλευση να το επικυρώνει την περασμένη Τρίτη και την υπογραφή από τον Ερντογάν χθες, Πέμπτη.

Σύμφωνα με τους επίσημους κανόνες του ΝΑΤΟ, το τελικό έγγραφο της διαδικασίας -το έγγραφο επικύρωσης- πρέπει να κατατεθεί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η υποστήριξη της Τουρκίας, η οποία θεωρούνταν το κύριο εμπόδιο στην ένταξης της Σουηδίας στην Ατλαντική Συμμαχία, αφήνει την Ουγγαρία ως τον μοναδικό μέλος στο ΝΑΤΟ που δεν έχει ακόμη επικυρώσει την υποψηφιότητα.

Τόσο ο Ερντογάν όσο και μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου είχαν συνδέσει προηγουμένως την τελική έγκριση της Σουηδίας από την Άγκυρα με την πώληση F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία, ύψους 20 δισ. δολαρίων.

Λίγο μετά την ψηφοφορία του τουρκικού κοινοβουλίου, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έστειλε επιστολή στους επικεφαλής των βασικών επιτροπών του Καπιτωλίου για να τους ενημερώσει για την πρόθεσή του να ξεκινήσει την επίσημη διαδικασία κοινοποίησης για την πώληση των F-16 μόλις η Άγκυρα ολοκληρώσει τη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία δήλωσε στο Reuters την Πέμπτη ότι αναμένει από την Ουάσινγκτον να κάνει γρήγορα βήματα προς την κατεύθυνση της έγκρισης της πώλησης από το αμερικανικό Κογκρέσο, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να στέλνει αμέσως την επίσημη κοινοποίηση στο Κογκρέσο.

Πηγή: Reuters

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments