Γεωπολιτικά

Γάζα: Έντονη ανησυχία για τον άμαχο πληθυσμό παρά την απόφαση της Χάγης

Γάζα: Έντονη ανησυχία για τον άμαχο πληθυσμό παρά την απόφαση της Χάγης

Πηγή Φωτογραφίας: Israeli soldiers work to secure residential areas following a mass-infiltration by Hamas gunmen from the Gaza Strip, in Sderot, southern Israel October 7, 2023. REUTERS/Ammar Awad

Την ώρα που το Ισραήλ έχει κληθεί να δώσει ένα τέλος, οι επιθέσεις στη Χαν Γιούνις συνεχίζονται

Συνεχίζει να προκαλεί έντονες ανησυχίες η τύχη των αμάχων στη Γάζα, ακόμη και μετά την απόφαση της Χάγης και την απαίτηση προς το Ισραήλ να προλάβει και να τιμωρήσει την υποκίνηση μίας γενοκτονίας.

Επίκεντρο των ανησυχιών αυτών είναι οι σφοδρές συγκρούσεις Ισραήλ και Χαμάς στην πόλη Χαν Γιούνις, στα νότια της Γάζας. Η κατάσταση αυτή σε συνδυασμό με ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, έχουν αναγκάσει χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν την πόλη, μειώνοντας παράλληλα και την παροχή υπηρεσιών των δύο βασικών νοσοκομείων, του Νάσερ και του αλ-Αμάλ.

Όπως μεταφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, το βράδυ σημειώθηκαν νέα πλήγματα στο σημείο με την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος να κάνει λόγο για νεκρούς και για προσφορά βοήθειας σε τραυματίες στο νοσοκομείο αλ-Αμάλ. Σχετικά με το νοσοκομείο Νάσερ, σημειώνεται πως οι Γιατροί χωρίς Σύνορα ανέφεραν ό,τι οι «χειρουργικές του δυνατότητες είναι σχεδόν ανύπαρκτες» και «τα λίγα μέλη του ιατρικού προσωπικού που έχουν απομείνει έχουν να αντιμετωπίσουν ισχνά αποθέματα ιατρικού υλικού».

«Ενώ οι μάχες εντείνονται γύρω από το νοσοκομείο Νάσερ, εκατοντάδες ασθενείς και μέλη του υγειονομικού προσωπικού έχουν φύγει. Αυτή στη στιγμή στο νοσοκομείο παραμένουν 350 ασθενείς και 5.000 εκτοπισμένοι (λόγω των συγκρούσεων). Το νοσοκομείο έχει έλλειψη καυσίμων, τροφίμων και προμηθειών», ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, ζητώντας παράλληλα «άμεση κατάπαυση πυρός».

Το Διεθνές Δικαστήριο απαίτησε από το Ισραήλ να δώσει τέλος στην επίθεση στη Γάζα Ένα μόλις εικοσιτετράωρο πριν, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης απαίτησε από το Ισραήλ να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εμποδίσει κάθε πράξη γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας και για να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας. Το γεγονός αποτελεί μία ιστορική απόφαση έπειτα από την προσφυγή της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ είναι δεσμευμένο στο διεθνές δίκαιο μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης αλλά επανέλαβε ότι η χώρα έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Σε ό,τι αφορά την προσφυγή της Νότιας Αφρικής στο Δικαστήριο, ο Νετανιάχου ανέφερε ότι η κατηγορία περί γενοκτονίας ήταν «εξωφρενική».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ / AFP

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments