Γεωπολιτικά

Ο Αμερικανός δημοσιογράφος Γκονζάλο Λάιρα, πέθανε σε φυλακή της Ουκρανίας

Ο Αμερικανός δημοσιογράφος Γκονζάλο Λάιρα, πέθανε σε φυλακή της Ουκρανίας

Πηγή Φωτογραφίας: fornews.gr

Ο Λάιρα, ο οποίος ήταν 55 ετών, ζούσε στο Χάρκοβο και διατηρούσε ένα ιστολόγιο με το ψευδώνυμο “CoachRedPill”, πριν αρχίσει να δημοσιεύει σχόλια στο YouTube μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022.

Συγγενείς του Αμερικανού δημοσιογράφου Γκονζάλο Λάιρα, που ήταν φυλακισμένος στην Ουκρανία, θεωρούν υπεύθυνους για τον θάνατό του την Ουάσιγκτον και το Κίεβο, κατηγορώντας επί πλέον τις ουκρανικές αρχές ότι τον βασάνισαν. Ο Αμερικανοχιλιανός μπλόγκερ Γκονζάλο Λάιρα πέθανε σε φυλακή της Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του στις 12 Ιανουαρίου. Την πληροφορία επιβεβαίωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών στο πρακτορείο TASS. Ο Λάιρα ήταν Αμερικανός πολίτης, γεννημένος στο Μπέρμπανκ της Καλιφόρνια και ζούσε στην Ουκρανία με την σύζυγό του και τα δύο ανήλικα παιδιά τους.

Ο Λάιρα, ο οποίος ήταν 55 ετών, ζούσε στο Χάρκοβο και διατηρούσε ένα ιστολόγιο με το ψευδώνυμο “CoachRedPill”, πριν αρχίσει να δημοσιεύει σχόλια στο YouTube μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022. Είχε συλληφθεί από την Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας τον περασμένο Μάιο με την κατηγορία, ότι «απαξίωσε» τους Ουκρανούς ηγέτες και το στρατιωτικό προσωπικό, καθώς και ότι διέπραξε το έγκλημα της κριτικής στις κυβερνήσεις Ζελένσκι και Μπάιντεν. «Δεν μπορώ να δεχτώ τον τρόπο που πέθανε ο γιος μου. Υπέστη βασανιστήρια, εκβιασμούς, κρατήθηκε για 8 μήνες και 11 ημέρες και η Πρεσβεία των ΗΠΑ δεν έκανε τίποτα για να τον βοηθήσει. Την ευθύνη για αυτήν την τραγωδία φέρει ο Ζελένσκι με την υποστήριξη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν», ανέφερε ο πατέρας του στην εκπομπή του Τάκερ Κάρλσον.

«Ο Γκονζάλο Λάιρα ήταν Αμερικανός πολίτης, αλλά η κυβέρνηση Μπάιντεν υποστήριξε ξεκάθαρα τη φυλάκιση και τα βασανιστήρια του», έγραψε ο Τάκερ Κάρλσον στο Χ στις 12 Ιανουαρίου. Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, ένας από τους γιους του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, δήλωσε επίσης στο Χ: «Επομένως, τώρα επιτρέπουμε σε ξένους αποδέκτες αμερικανικής βοήθειας, όπως ο Ζελένσκι να δολοφονούν τους πολίτες και τους δημοσιογράφους μας; Θα περίμενα αγανάκτηση από τα μέσα μας, αλλά ξέρω ότι δεν θα έρθει».

Ο Κάρλσον δεν ήταν ο μόνος που άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση Μπάιντεν επειδή δεν έκανε αρκετά για να απελευθερώσει τον Αμερικανό δημοσιογράφο που συνελήφθη για πολιτικές απόψεις. Ο επιχειρηματίας Ντέιβιντ Σακς μοιράστηκε επίσης τις σκέψεις του στο Χ, ισχυριζόμενος ότι: «Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα μπορούσε να πάρει πίσω τον Γκονσάλο Λάιρα με ένα τηλεφώνημα. Ως εκ τούτου, η ουκρανική κυβέρνηση γνώριζε ότι μπορούσε να ενεργήσει ατιμώρητα. Παρόλα αυτά, η απόλυτη θρασύτητα να σκοτωθεί ένας Αμερικανός πολίτης υπό κράτηση αποκαλύπτει ένα τραμπούκικο καθεστώς».

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε επίσης «τον θάνατο ενός Αμερικανού πολίτη στην Ουκρανία» σε έρευνα του Newsweek και εξέφρασε επίσης «ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια για την απώλειά του». Ωστόσο, οι ακριβείς συνθήκες του θανάτου του Λάιρα είναι άγνωστες, αν και προηγούμενες δηλώσεις του αποθανόντος καθιστούν πιθανό ότι προκλήθηκε από κακομεταχείριση ή βασανιστήρια από δεσμοφύλακες ή άλλους κρατούμενους.

Η σύλληψη του Γκονσάλο Λάιρα

Ο Γκονσάλο Λάιρα συνελήφθη τον Μάιο του 2023, για τα βίντεό του στο YouTube που ήταν αντίθετα με την επίσημη αφήγηση της ουκρανικής κυβέρνησης για τον πόλεμο. Στη συνέχεια αποφυλακίσθηκε με εγγύηση στα τέλη Ιουλίου, του επετράπη μάλιστα να συνεχίσει να κάνει δημόσιες αναρτήσεις στο διαδίκτυο. Σε μία από αυτές, δημοσίευσε την αγγλική μετάφραση του κατηγορητηρίου του, η οποία αποκάλυψε ότι κατηγορείται για «παραγωγή και διανομή υλικού που περιέχει την αιτιολόγηση και την αναγνώριση ως νόμιμης της επίθεσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας». Στις αρχές Αυγούστου, ο Λάιρα, προσπάθησε να διαφύγει στην Ουγγαρία για να ζητήσει πολιτικό άσυλο εκεί. Έφτασε σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από την Ουγγαρία, ωστόσο, πριν καταφέρει να περάσει, συνελήφθη στα σύνορα και φυλακίστηκε από τις ουκρανικές αρχές. Οι ΗΠΑ στέλνουν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια στην Ουκρανία για να βοηθήσουν την πολεμική τους προσπάθεια. Ο Μπάιντεν είχε τη δυνατότητα να ζητήσει την απελευθέρωση ενός Αμερικανού πολίτη. Ο Λάιρα δεν κατηγορήθηκε ποτέ ότι ουσιαστικά συντονιζόταν με ρωσικές κρατικές οντότητες, απλώς δημοσίευε απόψεις που ενοχλούσαν την κυβέρνηση του Κιέβου.

Εκφράζοντας τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του εκλιπόντος, η μόνιμη αντιπροσωπεία της Ρωσίας στον ΟΗΕ δήλωσε στο Telegram στις 13 Ιανουαρίου ότι, «είναι πεπεισμένη ότι το καθεστώς του Κιέβου βρίσκεται πίσω από αυτό το έγκλημα», καταγγέλλοντας μια δύναμη, που επιδιώκει να καταστρέψει όσους δεν συμφωνούν με το κυρίαρχο αφήγημα. Σύμφωνα με ένα χειρόγραφο μήνυμα που έλαβε η αδερφή του Λάιρα στις 4 Ιανουαρίου,ο Γκονσάλο Λάιρα είχε σοβαρά προβλήματα υγείας που προκλήθηκαν από πνευμονία που εκδηλώθηκε στα μέσα Οκτωβρίου. Οι αρχές των φυλακών της Ουκρανίας αναγνώρισαν το πρόβλημα μόλις στις 22 Δεκεμβρίου και είπαν ότι θα χειρουργηθεί, κάτι που δεν έγινε.

Μετά την εμφάνιση του πατέρα του Λάιρα στην εκπομπή του Κάρλσον, ο ιδιοκτήτης του X, Ίλον Μασκ, απηύθυνε προσωπικά ερώτημα για την υπόθεση του Λάιρα προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον Ουκρανό ομόλογό του Ζελένσκι, προφανώς χωρίς αποτέλεσμα. Ο Λάιρα είχε διαβατήρια ΗΠΑ και Χιλής. Σύμφωνα με τον λογαριασμό του στο X, τον περασμένο Ιούλιο, η πρεσβεία της Χιλής στο Κίεβο είχε προσπαθήσει τουλάχιστον να τον βοηθήσει. Ο Λάιρα πίστευε ότι η Βικτόρια Νούλαντ, η εν ενεργεία υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, τον μισούσε προσωπικά. Ο θάνατος του είχε κάλυψη από αμερικανικά ειδησεογραφικά μέσα όπως το Newsweek, καθώς και το Yahoo News, το MSN και το The Daily Caller. Ωστόσο, τα μεγαλύτερα, όπως το NBC, το ABC και το CNN εξακολουθούν να σιωπούν για το θέμα – όπως και όλο το διάστημα που ο Λάιρα πάλευε για τη ζωή του στη φυλακή μίας συμμαχικής χώρας των ΗΠΑ…

Σε ένα σπαρακτικό βίντεο, λίγο πριν συλληφθεί για τελευταία φορά, ο Λάιρα παρακαλούσε:«Θα σας παρακαλούσα, ταπεινά, εάν δεν έχετε ξανά νέα από εμένα, παρακαλώ όσους παρακολουθούν αυτό το βίντεο, να το γνωστοποιήσουν, να κινητοποιηθούν. Επειδή τελικά, όπως μπορείτε να δείτε στο κατηγορητήριο που δημοσίευσα στο Twitter, στα Ουκρανικά και στα Αγγλικά, οι κατηγορίες εναντίον μου είναι μόνο λόγω της γνώμης μου σχετικά με αυτή τη σύγκρουση. Δεν έκανα κακό σε κανέναν». Από την αμερικανική κυβέρνηση τουλάχιστον, εισέπραξε αδιαφορία και σιωπή…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments