Policy Briefs

Ευρωεκλογές: Ο Σαρλ Μισέλ θα απέχει οριστικά

Ευρωεκλογές: Ο Σαρλ Μισέλ θα απέχει οριστικά

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

Καταγγέλλει "προσωπικές επιθέσεις".

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι τελικά παραιτείται από τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που είναι προγραμματισμένες για τις αρχές Ιουνίου, καταγγέλλοντας αυτό που θεωρεί «προσωπικές επιθέσεις» .

Πριν από λιγότερο από τρεις εβδομάδες, στις 6 Ιανουαρίου, ο 48χρονος Βέλγος φιλελεύθερος πολιτικός (Mouvement Reformateur, Renew Europe), ο οποίος επί τέσσερα χρόνια προήδρευσε στις συνεδριάσεις των αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων των 27 κρατών μελών της Ε.Ε. δημιούργησε έκπληξη ανακοινώνοντας ότι θα είναι υποψήφιος στις ευρωεκλογές στις 9 Ιουνίου.

Δήλωσε επίσης ότι σκόπευε να εγκαταλείψει τα καθήκοντά του πρόωρα, ήδη από τον Ιούλιο, εάν επρόκειτο να εκλεγεί μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά την ψηφοφορία.

«Οι βλαβερές επιθέσεις υπερισχύουν ολοένα και περισσότερο έναντι των πραγματικών και αντικειμενικών επιχειρημάτων », θρηνούσε σε μήνυμα που δημοσιεύθηκε στο Facebook το βράδυ της Παρασκευής.

«Δεν θέλω οι διαμάχες να μας αποσπούν την προσοχή από ό,τι είναι ουσιαστικό και να βλάπτουν το θεσμικό όργανο του οποίου προεδρεύω, και επομένως το ευρωπαϊκό σχέδιο », εξηγεί.

«Δεν θα είμαι υποψήφιος στις ευρωεκλογές », ανακοίνωσε, τονίζοντας την επιθυμία του να ασκήσει «με αποφασιστικότητα» τις τρέχουσες ευθύνες του μέχρι τη λήξη τους, στις 30 Νοεμβρίου.

Προγραμματισμένες για τις 6 έως τις 9 Ιουνίου στις 27 χώρες της ΕΕ, οι ευρωπαϊκές εκλογές θα οδηγήσουν σε ανανέωση των επικεφαλής των κύριων θεσμικών οργάνων της ΕΕ, η οποία πρέπει να αντικατοπτρίζει την πολιτική ισορροπία που προκύπτει από τις εκλογές.

Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση του Charles Michel στις αρχές Ιανουαρίου ταρακούνησε το ημερολόγιο, εγείροντας ακανθώδη ερωτήματα γύρω από τη διαδοχή του και εκτοξεύοντας, με τη σειρά του, τον αγώνα για “κορυφαίες θέσεις εργασίας” στις Βρυξέλλες.

Έντονη κριτική

Είχε επίσης προκαλέσει έντονη κριτική, μερικές φορές προερχόμενη από το δικό της πολιτικό στρατόπεδο.

«Ο καπετάνιος φεύγει από το πλοίο εν μέσω καταιγίδας», είπε η Ολλανδή ευρωβουλευτής Sophie in’t Veld, επίσης από τη Renew.

Επιπλέον, μια πρόωρη αποχώρηση του Charles Michel από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα μπορούσε να είχε οδηγήσει τον Viktor Orbán, τον Ούγγρο πρωθυπουργό, η χώρα του οποίου θα ασκήσει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ από τον Ιούλιο, να διευθύνει  τις συναντήσεις των ηγετών του μπλοκ σε προσωρινή βάση.

Πράγματι, σε περίπτωση που οι Εικοσιεπτά δεν έχουν συμφωνήσει σε έναν διάδοχο του κ. Michel, είναι ο αρχηγός του κράτους επικεφαλής της εκ περιτροπής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ που διασφαλίζει τη θέση που μένει κενή λόγω της πρόωρης αποχώρησης .

Και λίγοι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ήταν ευτυχείς να δουν τον κ. Orbán (πρόεδρο του ουγγρικού εθνικιστικού κόμματος Fidesz ) να ηγείται αυτών των κρίσιμων συναντήσεων. Ο ισχυρός άνδρας της Ουγγαρίας, ο οποίος καλλιεργεί στενούς δεσμούς με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και κατηγορείται ευρέως για υπονόμευση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στη χώρα του, έχει επίσης κατηγορηθεί εδώ και χρόνια ότι κρατούσε την Ε.Ε. όμηρο σε ορισμένες αποφάσεις. 

Στο μήνυμά του, ο Charles Michel εξηγεί από την πλευρά του ότι είχε ανακοινώσει την απόφασή του «αρκετά νωρίς» για να διασφαλίσει τη «διαφάνεια» των προθέσεών του. «Αυτή η συγκυρία άφησε αρκετό χρόνο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να προετοιμάσει ήρεμα και προς το ευρωπαϊκό συμφέρον τη θεσμική μεταβατική διαδικασία που θα ανοίξουν οι ευρωπαϊκές εκλογές », συνεχίζει ο πολιτικός αρχηγός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments